Pensionarii cu venituri sub 740 de lei platesc sau nu contributii la sanatate?

Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 20:51
4086 citiri
Pensionarii cu venituri sub 740 de lei platesc sau nu contributii la sanatate?

Persoanele cu pensii mai mici de 740 de lei ar putea fi obligate si ele sa achite 5,5 la suta din cuantumul pensiei, reprezentand contributia la asigurarile de sanatate, reiese dintr-un proiect postat pe site-ul CNAS.

Proiectul, in care sunt specificate normele metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv de asigurat fara plata contributiei, este postat pe site-ul Casei de Asigurari pe data de 30 decembrie si este asumat de presedintele CNAS, Lucian Duta.

Modificarea ar putea avea loc in conditiile in care contributia la fondul de sanatate este obligatorie in prezent doar pentru pensionarii ale caror pensii depasesc nivelul de 740 lei lunar.

Legat de aceasta decizie, ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a tinut sa precizeze ca nu este de acord cu proiectul presedintelui CNAS, Lucian Duta, de a obliga si pensionarii cu venituri lunare sub 740 de lei la plata contributiilor la fondul de sanatate.

"Nu am citit proiectul postat astazi (vineri - n.r.) pe site-ul CNAS, prin care se doreste ca si pensionarii cu pensii sub 740 de lei sa contribuie la asigurarile de sanatate, dar din punctul meu de vedere, daca este asa, aceasta este o noua dovada de ce nu trebuie sa avem comanda dubla in domeniul sanitar", a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa desfasurata la Oradea, ministrul Sanatatii, Cseke Attila, citat de Mediafax.

Ministrul si-a exprimat opozitia fata de acest proiect. "Nu sunt de acord", a spus Cseke Attila, mentionand ca modificarea legislatiei privind contributiile la fondul de sanatate nu poate fi facuta printr-un simplu ordin al presedintelui CNAS.

La randul sau, Andreea Paul Vass, consilier al premierului Emil Boc, a declarat, pentru Antena 3, ca pensiile sub 740 nu vor suferi nicio modificare.

"Pensiile sub 740 lei nu sunt amenintate si nici impozitate nu vor fi. Nicio noua taxa nu se va impune asupra veniturilor romanilor in 2011. Sunt decizii politice care se iau la nivelul Guvernului. Pensiile sub 740 de lei nu sunt amenintate", a precizat consilierul premierului.

Ulterior, presedintele CNAS, Lucian Duta, a intervrnit telefonic la Antena 3, unde a precizat ca proiectul a fost inteles gresit si ca pensiile sub 740 de lei nu vor fi impozitate.

"Nici anul acesta si nici la anul pensionarii cu pensii sub 740 de lei nu vor plati contributii. Ceea ce exista pe site-ul Casei de Sanatate se refera la modul cum devin asigurati cei cu pensii peste 740 de lei. Adica cei cu pensii peste 740 vor trebui sa faca dovada ca au platit contributia, iar ceilalti fac dovada cu talonul de pensii. Nu este vorba de niciun fel de ordin privind impozitarea acestor pensionari. Nu se pune problema de plata a contributiilor la pensiilor sub 740 de lei", a explicat acesta.

In ciuda faptului ca in respectivul proiect se specifica faptul ca "pentru veniturile din pensii mai mici de 740 de lei, contributia de calculeaza si se datoreaza incepand cu ianuarie 2012", seful CNAS considera ca formularea este de fapt una gresita.

"Pentru cei cu pensii sub 740 de lei se vor plati contributiile de la bugetul de stat. Trebuie gasite resurse bugetare pentru a se plati si pentru ei. Problema este ca noi aveam 11 milioane de cetateni care nu plateau nimic. O sa reluam citirea acestui document", a precizat acesta.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#impozitare pensii, #pensii contributii santate , #contributii