PNL merge inainte cu reducerea CAS si scutirea de impozit pe profitul reinvestit

Miercuri, 05 Martie 2014, ora 19:26
2085 citiri
PNL merge inainte cu reducerea CAS si scutirea de impozit pe profitul reinvestit

Partidul National Liberal a depus in Parlament, miercuri, o initiativa legislativa pentru reducerea CAS cu 5 puncte procentuale si scutirea de impozit a profitului reinvestit.

Daca vor fi adoptate, masurile vor intra in vigoare de la 1 iulie 2014.

Initiativa beneficiaza de sustinerea a 143 de parlamentari liberali, potrivit comunicatului PNL.

"Initiatorii prezentei propuneri legislative urmaresc sa diminueze povara fiscala din economie prin promovarea unor masuri fiscale de scutire a profitului reinvestit in echipamente tehnologice si de reducere a cotei de contributie de asigurari sociale datorata de angajator cu 5 puncte procentuale", se arata in expunerea de motive depusa de catre initiatorii propunerii legislative.

Scutirea impozitului pe profitul reinvestit si reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator sunt masuri asteptate de catre toti intreprinzatorii, de la cei mici pana la marii investitori, cu capital autohton sau strain, care au solicitat constant in cadrul dialogurilor purtate cu PNL adoptarea cu prioritate a acestui pachet de relaxare fiscala in sfera mediului de afaceri, potrivit comunicatului citat.

Ponta insista: Tot ce am promis pana acum am facut. Vom reduce CAS in iulie 2014

Ce efecte ar trebui sa aiba aceste masuri

Prin aceste doua masuri se vizeaza stimularea competitivitatii si inovarii, atragerea investitiilor, cresterea locurilor de munca si imbunatatirea conditiilor de pe piata muncii.

"Aplicarea celor doua masuri liberale conduce la diminuarea impozitului pe profit datorat de persoanele juridice care investesc profitul in activele respective, precum si la reducerea sarcinii fiscale suportata in cea mai mare parte de angajator care contribuie la sistemul de pensii cu 2/3 din contributia datorata, asigurandu-se in acest mod cresterea surselor de finantare ramase la dispozitia acestora cu suma corespunzatoare impozitului pe profit scutit si contributiei de asigurari sociale reduse", sustin liberalii.

In expunerea de motive se mai arata ca prin reducerea CAS-ului la angajator va avea loc scoaterea la suprafata a zeci de mii de locuri de munca, precum si stimularea crearii de noi locuri de munca, ceea ce va ameliora si incasarile bugetare.

"In prezent, in Uniunea Europeana, povara fiscala asupra muncii, exprimata ca procent din costul total al fortei de munca, se ridica la: 33,6% in Bulgaria, 35,5% in Polonia, 40,4% in Estonia, 39,6% in Slovacia, 41,4% in Spania, 42,4% in Cehia, 38,6% in Olanda, 32,3% in Marea Britanie.

In Romania, o povara fiscala de 45% arata o supra-impozitare a muncii, chiar in comparatie cu multe din tarile dezvoltate ale UE. Chiar si in tarile nordice, recunoscute prin profilul redistributiv al "statului bunastarii", impozitarea muncii este mai prietenoasa (Danemarca - 38,6%, Finlanda - 42,5%, Suedia - 42,8%) ", potrivit comunicatului.

Impactul economic asteptat de liberali al acestor masuri il reprezinta "cresterea atractivitatii mediului investitional, cresterea competitivitatii fiscale si economice, cresterea productivitatii muncii, crearea de noi locuri de munca si reducerea muncii la negru, orientarea agentilor economici spre domenii de inalta tehnologie, in scopul obtinerii de valoare adaugata mare, cu impact asupra productiei si exporturilor".

Cele doua masuri au fost anuntate recent in strategia fiscal-bugetara pe perioada 2014-2016, publicata de Guvern. Mai mult, chiar si dupa iesirea liberalilor de la guvernare, premierul Victor Ponta a precizat ca va respecta promisiunile asumate.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#PNL proiect reducere CAS, #PNL scutire impozit profit reinvestit, #reducere CAS, #scutire impozit profit reinvestit , #contributii