Ziare.com

Revolutia fiscala, pe cale sa ii loveasca din nou pe cei aflati in concediu medical sau de crestere a copilului. Guvernul ii ignora

de Irina Olteanu
Vineri, 15 Iunie 2018, ora 07:45

   

Revolutia fiscala, pe cale sa ii loveasca din nou pe cei aflati in concediu medical sau de crestere a copilului. Guvernul ii ignora
Peste numai doua saptamani, persoanele care isi iau concediu medical ar putea sa primeasca bani mai putini, iar de la 1 octombrie, in aceeasi situatie se vor afla si parintii care sunt in concediu de crestere a copilului.

Asta deoarece masurile de carpire a revolutiei fiscale pentru cele doua categorii de persoane au fost adoptate doar pentru perioada limitata si aceasta expira la 1 iulie pentru cei care intra in medical si la 1 octombrie pentru parintii aflati in concediu de crestere a copilului.

Iar guvernantii nu par pregatiti sa prelungeasca perioada in care au aplicat un artificiu de calcul, astfel incat veniturile pe perioada acestor concedii sa nu scada fata de cele care erau incasate inainte de 1 ianuarie 2018, cand a intrat in vigoare revolutia fiscala a PSD-ALDE.

Cum s-a ajuns la aceasta situatie

La inceputul anului, masurile fiscale adoptate pe picior de Guvernul PSD-ALDE au afectat persoanele aflate in concediu medical si maternal, care s-au trezit cu indemnizatiile micsorate. Motivul? A fost modificata baza de calcul a contributiilor datorate statului, ca urmare a majorarii salariului minim.

Mai exact: in decembrie 2017, contributia CAS era plafonata la suma de 115 lei (calculata ca 10,5% x 35% x salariu mediu brut pe tara), iar salariul mediu brut pe tara era de 3.131 de lei.

Insa, in ianuarie 2018, a crescut atat salariul mediu brut pe tara (la 4.162 de lei), cat si procentul de calcul pentru CAS, contributia de plata ajungand la 364 lei (25% x 35% x salariu mediu brut pe tara).

Cu sume de plata mai mari pentru CAS, veniturile luate pe perioada concediului medical, dar si a concediului de crestere a copilului au scazut sensibil.

Dupa proteste in strada ale femeilor insarcinate, mame cu copii mici, tatici si dupa semnale de alarma trase de sindicalisti, Executivul a gasit o modalitate sa "repare" aceste efecte negative produse de "revolutia fiscala".

Astfel, in 22 februarie, Executivul a aprobat o ordonanta de urgenta prin care s-a decis plafonarea contributiilor de asigurari sociale la nivelul anterior intrarii in vigoare a "revolutiei fiscale".

Problema este insa ca aceste masuri sunt tranzitorii: se aplica pana la 30 iunie 2018 pentru persoanele aflate in concediul medical, respectiv pana la 30 septembrie 2018 pentru mamele aflate in concediu pre si post-natal.

Asadar, incepand cu 1 iulie, persoanele aflate in concediu medical se vor trezi din nou cu indemnizatii mai mici, iar de la 1 octombrie, in aceeasi situatie s-ar putea afla si parintii aflati in concediu de crestere a copilului.

Consultantul fiscal Adrian Benta a explicat pentru Ziare.com ca toate persoanele vor avea de suferit dupa expirarea ordonantei de urgenta. In cazul celor carora angajatorul nu a facut transferul contributiilor, pierderile vor mai mari.

"Cel mai mult au de suferit daca nu s-a facut transferul asigurarilor sociale, pentru ca se va calcula la o baza mai mica si se va reveni pe o formula de calcul din 2018. Si daca s-a facut transferul si salariul este mai mare vor pierde, dar mai putin decat in cazul in care nu s-a facut.

Problema concediului medical era faptul ca din concediul medical se ia contributia la pensie si contributia la pensie si-a marit procentul. In timpul ordonantei s-a calculat pe formula veche, dar acum se revine. Deci practic va fi o contributie la pensie mai mare. Deci da, raspunsul e ca vor avea bani mai putini in mana.

Scopul ordonantei a fost sa se uniformizeze si sa ai o baza de calcul de 6 luni, dar ideea este ca acum calculezi contributia la pensii din concediu medical pe formula din 2017. Ori in momentul in care expira acea formula vei intra pe formula din 2018", ne-a explicat Adrian Benta.

Guvernantii tac malc

Desi au mai ramas doar doua saptamani pana la 1 iulie, nici Ministerul Muncii si nici Ministerul Finantelor nu dau vreun semn ca ar pregati o prelungire a perioadei de aplicare a ordonantei din februarie sau un act normativ cu o alta solutie prin care sa nu fie afectate indemnizatiile.

Ana Maita, de la Asociatia Mame pentru Mame, ne-a spus ca a cerut explicatii de la Ministerul Muncii, insa nu a primit niciun raspuns.

"Nu stim ce se va intampla, nu am fost informati. Am cerut explicatii de la Ministerul Muncii, dar comunicarea cu cei de acolo este foarte proasta. Am trimis solicitari scrise dar nu am primit niciun raspun", a declarat Ana Maita, pentru Ziare.com.

Ea a facut un apel la guvernanti sa ia o decizie cat mai repede, pentru ca oamenii au nevoie sa stie cum isi calculeaza veniturile in perioada urmatoare.

"Facem un apel pentru ca guvernantii sa ofere predictibilitate. Este nevoie de predictibilitate pentru ca oamenii sa isi poata face un plan de buget. Trebuie sa spuna cat mai repede ce vor face in continuare", a subliniat Ana Maita, de la Asociatia Mame pentru Mame.

Si Ziare.com a solicitat explicatii de la Ministerul de Finante, in urma cu mai bine de o saptamana, dar pana in momentul de fata nu am primit niciun raspuns.

Citeste si:


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11578 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"revolutia" fiscala va va lovi cand valcov va ia pilonul 2.

deocamdata este doar o repetitie generala.

 

Ce revolutie fiscala tata? PZD-eul se prosstitueaza in fel si chip.

Se vede treaba ca Paralelii sint strimbi in toate.

 

Mai intai sa intelegem legea fiscala si principiile ei...

...si apoi sa ne dam cu parerea.
Noua lege fiscala a schimbat modul de calcul al CAS pentru indemnizatiile de concediu medical. Dupa parerea mea, actuala metoda este echitabila si nu cea care a actionat in anii trecuti. Incerc sa explic in continuare.
In anii trecuti, cota CAS pentru indemnizatiile de concediu medical (care erau scutite si de contributia la sanatate) nu se aplica la cuantumul indemnizatiei (asa cum se aplica pentru salariul brut realizat in conditii de lucru), ci la 35% din salariul mediu fiscal, indiferent care era valoarea indemnizatiei CM. Dupa parerea mea, a fost o inechitate in tratamentul fiscal pentru banii luati ca indemnizatie de concediu medical, fata de banii luati in conditii de lucru (normale, deosebite sau speciale). Echitabil este ca salariatii sa contribuie la fel, pentru orice venit realizat, indiferent de sursa lui.
Noua lege fiscala corecteaza acest lucru si contributia CAS se calculeaza la fel, atat pentru perioadele cat salariatul este sanatos si vine la lucru, cat si pentru perioadele cand este in concediu medical (indemnizatia CM fiind si ea un venit pentru care salariatul trebuie sa se asigure pentru pensie, indiferent de starea lui de sanatate).
In primele 6 luni ale anului 2018 s-a facut o derogare de la noua lege fiscala, calculandu-se CAS pentru indemnizatiile de concediu medical ca in anii trecuti. Urmeaza inca trei luni de derogari, dar numai pentru anumite coduri de indemnizatie.
De ce s-a dat aceasta derogare (limitata in timp, desigur)? Pentru ca la 1 Ianuarie 2018 s-a facut un salt intre fostele salarii brute (fara contributiile angajatorului in ele) si noile salarii brute (care contin fostele contributii CAS si CASS ale angajatorului).
Cuantumul indemnizatiei de concediu medical se stabileste din media veniturilor brute ale ultimelor 6 luni, inainte de luna in care se acorda concediul medical (daca nu exista 6 luni anterioare complete, se iau in calcul ultimele 12 luni pana la completarea a 6 luni, sunt detalii tehnice in anumite cazuri speciale).
Deci, cine a avut concedii medicale in primele luni ale anului 2018, a primit indemizatii mai mici (media ultimelor sase luni) fata de salariile brute marite de la 1 Ianuarie 2018. Din aceasta cauza, s-a luat decizia ca, pentru primele 6 luni ale anului 2018, CAS aferent concediilor medicale sa se calculeze dupa metoda din 2017. Incepand cu 1 Iulie 2018, salariatii care intra in concedii medicale, au deja 6 luni anterioare cu salariile marite ale anului 2018, deci se revine la aplicarea noii legi fiscale, cota CAS de 25% aplicandu-se si la indemnizatiile de concediu medical (calculate din mediile ultimelor 6 luni care fac parte toate din anul 2018), la fel cum se aplica pentru salariile realizate in conditii de lucru.

 

ce sa intelegi ba postacule?

ca legea e facuta de infractori agramati gen vilcov si dracnea?ca inflatia ne.a rupt?ca euro e 4.7 de la 4.5.ce stii tu activistule? ia vezi cum un plin ma costa acum 310 si acum un an 210 lei.etc etc.muriti ba!Platforma pentru solutionarea online a litigiilor