Scutiri de taxe pentru patroni: Ponta pune in aplicare o masura a Guvernului Boc

Marti, 11 Iunie 2013, ora 20:38
3167 citiri
Scutiri de taxe pentru patroni: Ponta pune in aplicare o masura a Guvernului Boc
Foto: Arhiva

Patronii ai caror angajati sunt trimisi in somaj tehnic cu suspendarea contractului de munca vor fi scutiti, pentru maximum 90 zile, de la plata contributiilor sociale, sistem care a mai fost aplicat de Guvernul Boc pe timp de criza si care va fi reintrodus de actualul Cabinet pana la 31 martie 2014.

Patronii firmelor cu capital privat vor fi astfel scutiti de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, a contributiei de asigurari pentru somaj si a contributiei de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale.

Angajatorilor li se va impune insa sa restituie imediat si cu precadere contravaloarea tuturor scutirilor de la plata contributiilor sociale daca efectueaza concedieri colective in anul calendaristic in care au beneficiat de aceasta facilitate.

Prin derogare de la prevederile reglementarilor legale in vigoare, perioada de scutire de la plata a contributiilor sociale datorate va constitui stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, in sistemul asigurarilor pentru somaj si in sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.

"In prezent, datorita (din cauza - n.red.) efectelor negative ale crizei economico-financiare, foarte multi angajatori cu capital privat isi intrerup sau isi reduc temporar activitatea pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, fara incetarea raporturilor de munca.

Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporarea activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.

Cu toate ca activitatea este redusa sau intrerupta, angajatorii suporta un volum mare de cheltuieli pentru plata contributiilor sociale aferente indemnizatiei platita salariatilor ale caror contracte individuale de munca sunt suspendate temporar", este explicatia deciziei pregatite de Guvern.

Reintroducerea acestui sistem este argumentata prin necesitatea asigurarii functionarii intreprinderilor cu capital privat pe timp de criza si a pastrarii locurilor de munca, avand in vedere efectele negative ale crizei economice in ceea ce priveste reducerea numarului de operatori activi pe piata, inasprirea conditiilor de creditare si accesul inca limitat al intreprinderilor din Romania la creditare si garantare, precum si, in general, gradul scazut de capitalizare a acestora, in scopul reducerii numarului falimentelor in special in randul intreprinderilor mici si mijlocii si pentru asigurarea mentinerii in vigoare a contractelor de munca ale specialistilor in perioadele cu activitate economica redusa.

In 2009 si 2010, Guvernul Boc a aplicat la randul sau aceste facilitati acordate angajatorilor conform OU 28/2009 privind somajul tehnic, constand in scutirea angajatorilor aflati in situatia de reducere sau intrerupere temporara, totala sau partiala, a activitatii, de la plata contributiilor de asigurari sociale, pentru maximum 90 zile.

Efortul financiar anual din bugetul general consolidat s-a ridicat la 439,2 milioane lei (din care un minus de 73,8 milioane lei la venituri obtinute din impozitul pe venit si un minus de 365,4 milioane lei la contributii de asigurari), pentru aproximativ 200.000 angajati trimisi in somaj tehnic.

Patronatele si sindicatele au insistat ca sistemul sa fie prelungit si in 2011, dar premierul Emil Boc a decis atunci ca prelungirea va fi acceptata doar daca se va ajunge la concluzia ca o astfel de masura se impune si ca facilitatile nu sunt utilizate in alte scopuri. Sistemul nu a mai fost insa prelungit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#scutiri taxe patroni, #Victor Ponta Emil Boc, #somaj tehnic scutiri taxe , #contributii