Taxa de solidaritate: Nici Tudose n-a inteles ce-a zis Misa, dar da asigurari ca nu scad salariile. Inca se mai fac calcule

Vineri, 20 Octombrie 2017, ora 15:27
6797 citiri
Taxa de solidaritate: Nici Tudose n-a inteles ce-a zis Misa, dar da asigurari ca nu scad salariile. Inca se mai fac calcule
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

In plina degringolada declansata de declaratiile halucinante ale ministrului de Finante, premierul Mihai Tudose a avut o prima reactie legat de taxa de solidaritate.

Acesta a dat asigurari vineri, de la Deva, ca salariile nu vor scadea si nici sarcina fiscala a angajatorului nu va creste, pentru ca suma luata din venit pentru aceasta taxa va ramane aceeasi, chiar daca procentul se va schimba pentru ca se schimba baza de raportare.

Nici explicatiile premierului nu sunt prea clare, desi spune ca el vorbeste romaneste, spre deosebire de "finantista" lui Ionut Misa din care nici el nu a inteles mare lucru, noroc ca stia despre ce este vorba.

In schimb, vicepremierul Marcel Ciolacu a fost mai explicit si a spus ca acum se platesc contributii in cuantum total de 39%, iar de la 1 ianuarie se vor plati 37% din care 35% de catre angajat si 2% de catre angajator, sub forma acestei taxe.

"Astazi, cand stam de vorba, aceasta taxa exista.

Domnul ministru de Finante a intrat intr-o zona de similitudine cu ceea ce s-a vorbit acum trei luni, patru luni, cu acea taxa de solidaritate care era pusa pe cifra de afaceri. Astazi, cand stam de vorba, tot angajatorul plateste 0,25% aceasta taxa, care este si o taxa de asigurare ceruta de Uniunea Europeana si clamata si de sindicate. Ca este 0,25%, ca este... va fi un fond de asigurare, ca este 1%, aici Ministerul de Finante face calculele, fiindca, dat fiind faptul ca se schimba baza de raportare, va trebui sa ramana cifra in suma reala identica. Despre asta este vorba.

Astazi, angajatorul dumneavoastra plateste 0,25%", a declarat premierul Mihai Tudose, vineri, intr-o conferinta de presa la Deva.

Premierul a fost intrebat ce a inteles din explicatiile date de ministrul de Finante si a raspuns: "Acum, ca sa fiu sincer, din ce a explicat ministrul Finantelor, am inteles aproape ca dumneavoastra, doar ca norocul nostru este ca stim ca nu e asa".

"Mai spun odata, eu incerc sa vorbesc in romaneste, nu in 'finantista' domnului ministru Misa, care, pe fond, din punct de vedere tehnic, a explicat bine, traducerea iese rau la domnia sa.

Astazi, repet, dumneavoastra, cand va luati salariul, angajatorul dumneavoastra plateste aceasta taxa de 0,25%. Aceasta taxa se va mentine, initial noi am spus ca (...) raman cele doua, sanatate si de pensie, s-a constatat ca mai trebuie aceasta taxa, este obligatorie, este o negociere si la nivel de Uniune Europeana si sindicatele o clameaza, este responsabilitatea angajatorului pentru locul de munca.

Am inteles, va ramane, ca este 0,25 % sau 0,3%, repet, Ministerul de Finante face calculele necesare pentru ca fondul respectiv sa ramana in suma reala la fel, schimbandu-se baza de raportare", a afirmat premierul.

Tudose a dat asigurari ca salariile nu vor fi afectate.

"Nu scad sub nicio forma si pana la capat: este un mecanism prin care salariile raman cel putin la fel, unele vor creste. (...)

Am avut consultari cu tot ce inseamna patronate. Rezultatul a fost ca au spus la unison acelasi lucru: este o oportunitate pe care ne-o ofera statul sa putem plati mai bine oamenii.

Romania a intrat in zona in care incepe o competitie acerba pe piata muncii, nemaigasind usor angajati. Acele vaiete ca odata cu aceasta lege vor scadea salariile...Acest mecanism il vor folosi pentru a-si motiva mai bine oamenii. (...) Va trebui cu totii sa asteptam cateva luni, intram in ianuarie si veti vedea ca nu va scadea nimic", a promis premierul.

"Nu scad salariile. Salariul minim pe economie nu va scadea", a subliniat imediat si vicepremierul Marcel Ciolacu, aflat alaturi de el la Deva.

Cum a inceput brambureala cu taxa de solidaritate

Miercuri seara, ministrul de Finante, Ionut Misa, a anuntat, la TV, ca firmele vor fi obligate sa plateasca o noua taxa, de solidaritate, de 2% din fondul de salarii. Masura, a precizat el, va fi aplicata din 2018, in mai putin de trei luni de zile.

Mai multe informatii despre cine si cum va trebui sa plateasca aceasta taxa nu a stiut sa ofere.

A incercat sa vina cu lamuriri ziua urmatoare, insa ne-a bagat si mai rau in ceata.

Misa a explicat ca, din acest 2%, 90% merge la bugetul de stat pentru a acoperi diverse cheltuieli si 10% catre achitarea contributiilor sociale ale salariatilor companiilor care au intrat in insolventa.

Reporterii au tot incercat sa il faca pe ministru sa dea mai multe explicatii despre ce reprezinta aceasta taxa, Misa s-a balbait si apoi a spus ca o sa trimita un comunicat de presa in care o sa explice.

Dupa cateva ore, a venit si comunicatul Ministerului de Finante, care trebuia sa raspunda la toate intrebarile aparute dupa anuntul ministrului referitor la aceasta taxa, insa a adancit si mai mult enigma.

Joi seara, Calin Popescu Tariceanu a explicat noul sistem de contributii sociale care va intra in vigoare de la 1 ianuarie.

"In acest moment, contributiile platite de angajator si de salariat sunt 39,25%. Ele sunt repartizate in felul urmator: la angajator 22, 75% si 16, 5% la salariat. Aceasta este situatia in acest moment, asa sunt platite contributiile salariatului.

Vom trece la o contributie de 35%, pe care o va plati salariatul si o contributie a angajatorului de 2%, in total 37%. Contributia angajatorului scade deci de la 22,75% la 2%", a spus Tariceanu la Antena3.

HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat recent trei noi smartphone-uri sub marca proprie: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse. În cadrul unei întâlniri online care a avut loc pe 17 aprilie, Adam Ferguson,...
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
#Mihai Tudose taxa solidaritate, #Marcel Ciolacu taxa solidaritate , #contributii