De ce suntem saraci (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 28 Decembrie 2014, ora 16:55
10488 citiri
De ce suntem saraci (Opinii)

Iata ca dupa 10 ani de cota unica, subiectul starneste inca numeroase controverse si polemici.

Am remarcat acest lucru dupa ce am marcat sambata aniversarea acestei majore reforme fiscale. Polemica pe forumul Ziare.com, destul de aprinsa si de substanta, cred ca merita aprofundata.

Sunt in principiu doua reprosuri la adresa acestui sistem de impozitare.

"Cum se explica faptul ca tarile cele mai bogate in Europa au cote progresive, in timp ce Romania, cu cota ei unica, ramane penultima cea mai saraca tara europeana. O masura este buna sau rea doar daca se simte in bunastarea cetateanului. Care este deci, din acest punct de vedere, avantajul cotei unice de 16%?", scrie pe forum un cititor.

Nu cred ca exista, mai ales in domeniul fiscal, o masura care prin ea insasi si de una singura sa aduca bunastare. Cota unica a avut ca meniri principale sa scoata la suprafata o parte din munca la negru, si astfel sa sporeasca incasarile la buget, si sa ajute la formarea unei clase de mijloc inca extrem de subtiri in urma cu 10 ani.

Si si-a indeplinit obiectivele in buna masura. De exemplu, in primul an de cota unica, incasarile au crescut cu 5%. Banii care au ramas angajatilor au stimulat consumul, cu avantajele asupra economiei si bani la buget. Exista date care arata ca introducerea cotei unice a scos din economia subterana in jur de 150 de mii de locuri de munca.

Dar sigur ca aceasta reforma fiscala nu a facut minuni si nu avea cum sa faca. Pentru a se intampla mai mult, ar fi trebuit ca ea sa fi fost parte a unui mix de politici fiscale si economice inteligente si vizionare si de combaterea eficienta a evaziunii fiscale. Pe acestea nu le-am avut.

Intr-un recent interviu acordat Ziare.com, fostul ministru al Finantelor Daniel Daianu a explicat ca avem in continuare printre cele mai mici venituri bugetare din UE, in jur de 32% din PIB, in primul rand din cauza evaziunii, a evitarii platii impozitelor si a agriculturii nefiscalizate.

De ce este evaziune mare? "Si pentru ca veniturile sunt mici in Romania, existand un cerc vicios. Tentatia de a fi pe langa lege e mare. (...) Slabiciunea institutionala, lipsa de performanta si coruptia din aparatul birocratic se imbina cu neincrederea platitorilor de taxe si impozite in capacitatea statului de a furniza bunuri publice. Fiecare vrea sa pastreze cat mai mult pentru a se descurca cum poate, nu putini pentru a supravietui", a explicat Daniel Daianu.

Cota unica nu poate rezolva aceste probleme structurale. Partea ei de treaba si-a facut-o, dar mai mult o singura masura nu poate furniza.

Si niciun guvern nu a mers mai departe cu adevarat. Dincolo de cota unica, munca a ramas supraimpozitata in Romania, TVA este impovarator si nu sunt semne ca ar fi posibila reducerea sa, iar legislatia fiscala este de o instabilitate extrem de obositoare si stresanta pentru mediul de afaceri.

Exista si cei care inca acuza inechitatea cotei unice: "Adica unul care castiga 1.500 de lei plateste impozit la fel ca unul care castiga 15.000 de lei."

Nu plateste la fel. Ceea ce cota unica a egalizat nu este cuantumul, ci procentul. 16% din 1.500 de lei nu este nicidecum egal cu 16% din 15.000 de lei. Bogatii platesc mai mult, saracii mai putin, dar acelasi procent din munca lor merge catre buget. Nu vad nimic inechitabil aici.

Inechitabil este ca banii colectati prin cota unica nu se intorc la contribuabili decat in mica masura fiind in mare masura fie irositi din incompetenta, fie sifonati cu rea credinta. Nu suntem saraci din cauza cotei unice, ci din cauza hotiei si a incompetentei. Aici trebuie umblat, nu la sistemul de impozitare, daca vrem sa ne fie mai bine.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#cota unica impozit progresiv , #cota unica