Document Finante: Cota progresiva din 2016 de 15%, 25% si 35%. PSD spune ca e o minciuna

Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 19:15
8260 citiri
Document Finante: Cota progresiva din 2016 de 15%, 25% si 35%. PSD spune ca e o minciuna
Foto: Pixabay

Guvernul ar intentiona sa renunte la cota unica de 16%, incepand din 2016, si sa introduca cote progresive de impozitare a venitului, in trei trepte, de 15%, 25% si 35%.

Informatia apare intr-un document elaborat de Ministerul Finantelor Publice (MFP), ministrul delegat pentru Buget si obtinut de Mediafax.

Astfel, in document sunt incluse mai multe propuneri de masuri fiscale, una dintre ele fiind: "Introducerea impozitului progresiv pe venit, incepand cu 2016 (3 cote progresive de 15%, 25% si 35%) ". Propunerile ar fi fost prezentate in Consiliul Consultativ al Ministrului Delegat pentru Buget.

Vice PSD: E o minciuna, o bomba fara legatura cu realitatea

Prezenta la o emisiune la Realitatea TV, vicepresdintele PSD Ecaterina Andronescu a sustinut ca nu este adevarata informatia.

"Domnul Ponta a contrazis aceasta stire falsa. Premierul va fi dl Tariceanu care este chiar cel care a introdus aceasta cota unica. Doar nu o sa se dezica de ea, exclus! E o declaratie de campanie de ultima ora, bombe care se arunca si nu au nicio legatura cu realitatea", a declarat Andronescu.

Ulterior, aceasta a spus ca a "vorbit cu Ministerul de Finante" si ca se confirma ca este o minciuna.

"Tocmai am vorbit cu Minsterul de Finante si nu este adevarat. Initial nu mi-au raspuns, dupa care am dat un mesaj. Raspunsul este ca e o minciuna, ca nu este adevarat", a completat Andronescu.

Si Ministerul reactioneaza - Ce spune Ioana Petrescu

Ulterior, si ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu, a dat un punct de vedere pentru Mediafax.

Aceasta a precizat, printr-un comunicat, ca "nu este de acord cu eliminarea cotei unice de impozitare, iar in institutie, autoritatea in ceea ce priveste stabilirea politicii fiscale, nu s-a facut niciodata un scenariu privind eliminarea cotei unice de impozitare".

Cota progresiva, dorita de Florin Georgescu

"Cota progresiva reprezinta una dintre solutiile mai sigure in discutiile cu FMI si CE privind recuperarea golului de venituri de la bugetul statului anticipat pentru 20015, dar acum ANAF nu este pregatita tehnic pentru introducerea imediata. Programele pe care s-a operat impozitul pe venitul global, eliminat in 2005, sunt depasite si nu pot fi adaptate la noile sisteme.

Inteleg, totusi, ca exista discutii pentru eventuala introducere de la mijlocul anului viitor, mai ales in cazul in care in pozitia de premier va fi numit Florin Georgescu, un sustinator al cotei progresive", au declarat pentru Mediafax surse apropiate discutiilor, care au confirmat datele din documentul MFP.

Pe de alta parte, analisti financiari arata ca nu exista obstacole de ordin tehnic pentru introducerea cotei progresive de impozitare chiar de la 1 ianuarie 2015, intrucat declararea venitului se face in 2016.

Cota unica, respinsa initial de PSD

Cota unica a fost introdusa de la 1 ianuarie 2005, fiind pricipala tema de campanie a aliantei DA (PNL-PD) la alegerile din 2004.

Cota unica a fost propusa initial de ministrul de Finante din perioada Guvernului Nastase, Mihai Tanasescu, dar respinsa de PSD, inclusiv din cauza opozitiei presedintelui de atunci, Ion Iliescu.

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu, propus de actualul premier Victor Ponta sa preia conducerea Guvernului in cazul in care PSD va castiga alegerile prezidentiale, a declarat recent ca tema cotei unice de impozitare a fost "fetisizata" in ultimii ani si ar trebui reconsiderata cel putin din perspectiva nivelului, daca societatea romaneasca are pretentii mari de la stat.

A.S.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#cota unica cota progresiva, #Florin Georgescu cota progresiva, #creste impozit salariu trepte , #cota unica