Guvernul ar putea umbla la cota unica pentru a se incadra in deficitul pe 2011

Vineri, 02 Iulie 2010, ora 17:50
1869 citiri
Guvernul ar putea umbla la cota unica pentru a se incadra in deficitul pe 2011

Guvernul va primi de la Fondul Monetar International (FMI) cea de-a cincea transa din imprumut, dar pentru a atinge tinta de deficit pe 2011, va fi majorata cota unica, sustin analistii economici.

Masurile luate de Guvern, de crestere a TVA si reducere a salariilor bugetarilor, ar trebui sa fie suficiente pentru ca FMI sa elibereze cea de-a cincea transa, dar discutiile se vor axa pe masurile necesare reducerii deficitului in 2011, a declarat, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru.

Acesta considera ca una dintre masuri de reducere a deficitului ar putea fi renuntarea la cota unica, existand deja semnale in acest sens. "Ministrul Finantelor a venit si a spus ca probabil ca ar fi potrivita si o impozitare progresiva. Sau ca trebuie regandit Codul fiscal. Ce poate sa insemne lucrul acesta?", a declarat Ionut Dumitru.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a anuntat marti ca tot sistemul de taxe si impozite din Romania trebuie regandit, inclusiv taxarea muncii, impozitul pe venituri si impozitul pe proprietate, iar in acest context este posibil sa se renunte si la cota unica.

"Daca ma intrebati daca va mai exista cota unica, va spun sincer ca este o discutie deschisa. Cred ca in 2011 tot sistemul de taxe si impozite trebuie regandit. Suntem in faza in care oferim lumii politice solutii, iar ei trebuie sa decida", a spus Vladescu.

Sulfina Barbu: Nu renuntam la cota unica

In opinia reprezentatului Raiffeisen Bank, solutia ar fi trebuit cautata in alta parte, mai precis in reducerea cheltuielilor publice.

Directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea, sustine ca in discutiile cu FMI se va pune problema cotei unice, numai ca lucrul acesta nu ar avea loc acum, ci in aceasta toamna.

"Vor mai fi disponibilizari si va mai fi probabil o modificare a cotei unice intr-o forma sau alta, fie cresterea nivelului, fie revenirea la cota progresiva", a declarat Voinea.

Liviu Voinea: Un nou acord cu FMI este inevitabil

El sustine ca anul acesta deficitul bugetar va fi de 7,5% si vom pastra acordul cu FMI, chair daca vom depasi tinta. In plus, Voinea spune ca Romania va face un nou acord cu Fondul atunci cand va expira actualul.

Ion Iliescu: Cota unica este o greseala si o prostie

La randul sau, analistul economic Matei Paun a declarat ca nu vor fi probleme in ceea ce priveste eliberarea celei de-a cincea transe, dar ca este inevitabila majorarea cotei unice in perspectiva atingerii tintei de deficit pentru 2011.

"Cota unica, relativ vorbind, este destul de scazuta. Acolo ar mai fi loc de crestere", a precizat Paun. Totodata, acesta sustine ca Romania o sa intampine dificultati ulterior, cand se va pune problema refinantarii.

Consiliul director al Fondului Monetar International (FMI) se va intruni vineri ca sa decida daca acorda Romaniei cea de a cincea transa, de circa 900 milioane euro, bani ce ar urma sa ajunga in contul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Vladescu: Din 2011 vom avea alt sistem de taxe si impozite

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, mentiona luni ca boardul FMI nu s-a intrunit pana acum din cauza propriilor formalitati interne, si ca "atat FMI, cat si CE, au imbratisat si saluta masurile pe care guvernul urmeaza sa le introduca de la 1 iulie".

Deficitul bugetar agreat cu FMI pentru 2010 este de 6,8% din produsul intern brut (PIB), iar tinta pentru anul 2011 a fost stabilita la 4,4% din PIB.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#cota unica, #cota unica majorata, #modificare cota unica, #deficit 2011 , #cota unica