Opinii: Scaderea cotei unice, prea buna sa fie adevarata

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 28 Iulie 2010, ora 08:39
5917 citiri
Opinii: Scaderea cotei unice, prea buna sa fie adevarata

Adoptarea planului Pambuccian ar fi prima decizie buna si cu adevarat importanta pe care ar primi-o Romania, din punct de vedere economic si fiscal, dupa foarte multa vreme.

Este vorba despre acel plan secret al guvernului, pe care presa il vehiculeaza si oficialii nu il infirma, potrivit caruia TVA ar urma sa mai creasca cu un punct procentual, la 25%, insa cota unica ar fi drastic coborata, la 10%. Adica exact ceea ce propunea in urma cu cateva luni liderul minoritatilor, dar pe care nimeni nu parea sa-l ia foarte in serios.

Beneficiile acestui mix sunt aproape unanim recunoscute de specialisti. Pe de-o parte, TVA este cu mult mai usor de colectat decat impozitul pe venit. Este mai usor si mai putin riscant sa ascunzi munca la negru, deca sa eludezi plata TVA. Este asadar de asteptat ca de acolo sa vina cele mai mari cresteri ale veniturilor bugetare.

Aceste cresteri de venituri prin TVA vor fi cu atat mai mari cu cat volumul tranzactiilor carora li se aplica taxa va fi mai mare. Si cu cat impozitarea pe venit va fi mai mica, cu atat vor ramane mai multi bani care sa intre in aceste tranzactii. Cu alte cuvinte, cu cat guvernul va reusi sa le lase oamenilor mai multi bani de cheltuit, prin micsorarea cotei unice, cu atat va colecta mai mult din TVA.

Dar poate cel mai important efect ar fi resimtit la nivelul mediului de afaceri, printr-o salutara si absolut necesara ridicare a poverii fiscale de pe firme. Cand pentru fiecare suta de lei platita angajatului, patronul mai trebuie sa plateasca inca 80 de lei statului, este clar ca in Romania forta de munca este supraimpozitata. E drept, salariile sunt incomparabil mai mici decat in alte tari, in special UE, dar costul muncii a ajuns necompetitiv de mare prin comparatie cu alte tari din regiune.

Reducerea acestui cost va face Romania mai interesanta pentru investitorii straini, cu atat mai mult cu cat Bulgaria a redus deja, de ceva vreme, cota unica la 10%. Din pacate insa, din cauza structurii demografice a Romaniei, a prabusirii fondului de pensii si a celui de sanatate, deocamdata nu cred ca este posibila si reducerea contributiilor sociale. In timp insa, am putea avea surprize placute si din acest punct de vedere, pentru ca usurarea poverii fiscale ar avea ca efect previzibil scoaterea la lumina din zona neagra a unei parti importante a fortei de munca, deci largirea bazei de colectare si pentru impozitul pe venit si pentru contributiile sociale.

Avantajele sunt asadar multiple, insa e la fel de adevarat ca pana ele isi vor face efectele, care nu au cum sa apara instantaneu, veniturile bugetare ar putea scadea in prima faza. Ca sa faca fata acestui moment, guvernul trebuie sa isi faca foarte bine temele la capitolul reducerii cheltuielilor bugetare. Restructurarea serioasa a sectorului bugetar si scoaterea de la portie a clientelei sunt vitale.

Iar pentru ca FMI sa accepte astfel de masuri foarte curajoase si nu neaparat conforme cu filosofia sa, este necesar ca guvernul de la Bucuresti sa poata prezenta un plan foarte bine articulat, cu socoteli pana la cel mai mic detaliu si simulari serioase si, in primul rand, progrese in directia rationalizarii cheltuielilor. Asa se face ca, potrivit lui Sebastian Vladescu, deocamdata se discuta despre reducerea deficitului, nu despre planurile pentru anul viitor.

As vrea sa cred ca macar in ceasul al 13-lea guvernul este in stare sa-si faca toata temele si sa poata anunta rapid o decizie clara in privinta politicii fiscale, caci jocul ipotezelor si speculatiilor face rau mediului de afaceri, pentru care predictibilitatea este esentiala. Patronii deja sunt alertati dupa ce au vazut cum guvernul este in stare sa schimbe TVA de azi pe maine. Inca o manevra brusca de acest fel, indiferent de directie, ar putea avea efecte foarte rele.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#cota unica impozit, #guvern cota unica TVA, #cota unica TVA impozit , #cota unica