Guvernul amana data pana la care se depun declaratia unica si formularul pentru 2%. Pana la publicarea in MOf, termenul limita e 15 martie

Marti, 12 Martie 2019, ora 16:32
29113 citiri
Guvernul amana data pana la care se depun declaratia unica si formularul pentru 2%. Pana la publicarea in MOf, termenul limita e 15 martie
Foto: Arhiva Facebook/Ministerul Finantelor

Guvernul a anuntat ca a adoptat in sedinta de marti un act normativ prin care prelungeste cu peste 4 luni termenul de depunere a Declaratiei unice si a Declaratiei 230, prin care romanii pot dona o parte din impozitul pe venit.

Nici Viorica Dancila, nici purtatorul sau de cuvant nu au precizat insa ce fel de act normativ e acesta. Oricum, masura nu intra in vigoare pana cand nu e publicata in Monitorul Oficial, astfel ca, pana la acel moment, termenul limita ramane vineri, 15 martie.

"Vom adopta azi un act normativ prin care venim in sprijinul contribuabililor persoane fizice si ONG-urilor. Persoanele fizice care au obligatia depunerii declaratiei unice vor avea mai mult timp la dispozitie pentru a-si indeplini obligatiile, am prelungit acest termen de la 15 martie la 31 iulie.

Toti cei care isi platesc obligatiile pana la sfarsitul lui iulie vor beneficia de o bonificatie de 5%. Din respect fata de timpul cetatenilor, declaratia se completeaza si se depune online, atat prin Spatiul Privat Virtual, cat si prin eguvernare.ro.

Pentru a veni in sprijinul cetatenilor care doresc sa doneze 2 sau 3,5% din impozitul pe venit, prelungim termenul de depunere a acestui document pana la 31 iulie 2019", a anuntat Dancila la inceputul sedintei de guvern.

O ora mai tarziu, sedinta era deja gata si purtatorul de cuvant relua cele declarate de Dancila.

"Guvernul a aprobat un act normativ prin care termenul de depunere a declaratiei unice si formularul 230 va fi extins. O prelungire cu aproximativ 4 luni si jumatate. E o masura luata in scopul incurajarii conformarii voluntare si in sprijinul ONG-urilor", a spus si Nelu Barbu, reluand definitiile celor doua formulare si datele tehnice in legatura cu ele.

Cine trebuie sa depuna Declaratia unica

Potrivit prevederilor Codului Fiscal, Declaratia unica se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate, care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii.

Formularul se completeaza si se depune si de catre persoanele fizice care nu realizeaza venituri si care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.

Potrivit ANAF, persoanele fizice au obligatia:

  • declararii impozitului pe veniturile realizate din Romania sau/si din strainatate in anul 2018;
  • declararii impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza din Romania in anul 2019;
  • declararii venitului estimat pentru incadrarea ca platitor de contributii sociale pentru anul 2019 si, dupa caz, a declararii contributiilor sociale datorate in anul fiscal 2018.

Veniturile supuse declararii sunt:

  • activitati independente, pentru care venitul net se stabileste in sistem real, pe baza datelor din contabilitate;
  • venituri din drepturi de proprietate intelectuala, cu exceptia contribuabililor pentru care impozitul se retine la sursa;
  • cedarea folosintei bunurilor pentru care venitul net se stabileste in sistem real sau pe baza cotelor forfetare de cheltuieli;

In acest an, Declaratia unica se depune doar in format electronic. Nu se admite depunerea in format hartie la registratura autoritatii fiscale.

Declaratia 230 - Donati catre ONG-uri, pentru ca banii sa nu intre pe mana statului

In ceea ce priveste Declaratia 230, aceasta se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor si/sau venituri din pensii din Romania, in urmatoarele situatii, dupa caz:

a) dispun asupra destinatiei sumei reprezentand 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor si/sau veniturile din pensii, pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult;

b) dispun asupra destinatiei sumei reprezentand 2% din impozitul anual pe

veniturile din salarii si asimilate salariilor si/sau veniturile din pensii, pentru acordarea de burse private, conform legii;

c) dispun asupra destinatiei sumei reprezentand 3,5% din impozitul anual pe

veniturile din salarii si asimilate salariilor si/sau veniturile din pensii, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, in conditiile legii.

Formularul se depune si de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din

salarii si/sau pensii din strainatate, impozabile in Romania, conform legii.

Asadar, cei care doresc sa ajute ONG-urile trebuie sa completeze formularul 230 (care poate fi descarcat de pe site-urile ONG-urilor sau al Fiscului) si apoi il trimit catre ANAF.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Guvern prelungire termen donat impozit, #Guvern prelungire termen declaratie unica , #declaratie impozit