Vineri, ultima zi pentru depunerea declaratiilor unice

Vineri, 25 Februarie 2011, ora 09:44
1988 citiri
Vineri, ultima zi pentru depunerea declaratiilor unice
Foto: Arhiva

Vineri, 25 februarie, este ultima zi in care se poate depune declaratia unica (formularul 112) pentru obligatiile aferente lunii ianuarie, avertizeaza Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

Declaratia cuprinde obligatiile de plata a contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, informatii care erau furnizate, pana la implementarea acestui sistem, catre patru institutii (ANAF, CNPAS, ANOFM si CNASS).

In cazul nedepunerii sau depunerii cu intarziere a formularului 112, amenda este intre 500 - 1.000 de lei pentru persoane fizice, respectiv 1.000 - 5.000 de lei, pentru persoane juridice, se arata intr-un comunicat al ANAF, remis Ziare.com.

In situatia in care angajatorul nu depune in mod repetat declaratia lunara, acesta va fi declarat inactiv.

Conform evidentelor fiscale, numarul total de contribuabili ce au obligatia depunerii D112 (angajatori si asimilati acestora) este de aproape 470.000. Dat fiind numarul mare de contribuabili cu obligatii declarative ce nu au efectuat inca operatiunile de depunere, conducerea ANAF a decis suplimentarea numarului de ghisee pana la 1.717 de unitati, la care se adauga 46 de ghisee puse la dispozitie de catre Casele de asigurari sociale in judetele Brasov, Constanta, Cluj si Iasi, precum si in municipiul Bucuresti.

In plus, s-a decis ca in zilele de 24 si 25 februarie, la toate unitatile ANAF de primire a declaratiilor sa se lucreze in doua schimburi, in intervalul orar 08.00-20.00, urmand ca, daca situatia o cere, programul sa fie prelungit si dupa orele 20.00, astfel incat sa fie inregistrate declaratiile de la toate persoanele aflate fizic la ghisee.

Pana in seara zilei de 23 februarie au fost depuse 315.534 declaratii (aproximativ 67% din total), din care 48.581 prin Internet, iar 266.953 la ghiseu.

Pana la data de 1 iulie 2011, contribuabilii vor putea depune noul formular fie prin Internet, fie la ghiseu, in ultima situatie prezentand Anexa 1 semnata si stampilata, celelalte informatii urmand sa fie livrate pe suport electronic (CD).

Declaratia se depune in forma unui fisier PDF, conform anexei 1 la H.G. nr. 1397/2010, care are atasat fisierul XML descris in anexa 8 din acelasi act normativ. Incepand cu 1 iulie, depunerea prin Internet devine obligatorie.

Depunerea prin Internet presupune achizitionarea unui certificat digital calificat de semnatura electronica emis de furnizorii autorizati (CertSign, DigiSign sau TransSped) si inrolarea acestuia la organele fiscale.

T.B.

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#depunere declaratie unica, #ultima zi declaratie unica , #declaratie impozit