Adi Minune, o randunica in iarna evaziunii (Opinii)

Miercuri, 13 Aprilie 2011, ora 23:55
7723 citiri
Adi Minune, o randunica in iarna evaziunii (Opinii)
zagazaga.ro

Cald, cald! Aproape fierbinte! Autoritatile au inceput sa se apropie de principala sursa de bani pentru buget, ignorata pana acum, desi referirile la ea nu lipsesc din niciun program electoral - evaziunea fiscala. Verificarea averii lui Adi Minune este un demers salutar mult prea mult amanat. Si se pare ca acolo ii asteapta pe inspectorii ANAF o adevarata comoara.

Deocamdata, manelistul nu poate sa justifice peste 100 de mii de euro. In plus, a facut, se pare, tranzactii suspecte de aproape un milion de euro. Caci, oficial, Adi Minune are declarat doar venitul de consilier la pimaria Stefanesti. ANI a sesizat ANAF si Oficiul pentru Combaterea Spalarii Banilor, care urmeaza sa ancheteze in continuare cazul. Vom vedea asadar daca Adi Minune rupe cate un chitantier intreg la fiecare nunta sau botez la care presteaza. Ceva ma face sa ma indoiesc sincer.

Dar celebrul manelist are totusi o situatie exceptionala care l-a facut mai vulnerabil - este, cum spuneam, si ales local, calitate care l-a adus in sfera de competenta a ANI. Ce ne facem insa cu restul manelistilor, cu alde Salam si Guta care nu au avut ambitii politce si care, "sunt precis", taie si ei chitantiere fara numar la fiecare cantare? Pe ei ar trebui sa-i ia la puricat direct ANAF si deocamdata nu am vazut niciun semn ca Fiscul ar purcede la asa ceva.

Dar manelistii sunt doar o mica bucatica din fabuloasa evaziune fiscala care ciunteste consistent si permanent bugetul tarii. Am vazut vamesi saltati pentru contrabanda cu tigari facuta cu bicicleta si portbagajul. Foarte bine! As vrea insa s-o vad lovita in plin si pe aceea cu TIR-ul si vaporul. Din timp in timp este saltat cate un gaianar prins cu doua duzini de timbre pentru alcool false. La zdup cu el! Dar ce facem cu marii contrabandisti cu alcool? Dar cu evaziunea fiscala din zona comertului cu cereale, legume si fructe? Sau ea se reduce cumva, dupa cum se plangea candva Sebastian Vladescu, daca nu ma insel, la laditele cu usturoi chinezesc carate peste granita cu bratele?

Statisticile ministerului Finantelor pentru 2009 ne arata ca economia neagra a privat bugetul de stat de peste 11,3% din PIB, adica a fost undeva pe la 1,3 miliarde de euro. In 2010 a crescut la 1,6 miliarde de euro. Adica daca ea nu scapa fiscalizarii, Romania ar fi incheiat anul 2009 cu un excedent bugetar de 4,1% in locul unui deficit de 7,2%. Consilierul premierului Andreea Paul Vass evalua nivelul evaziunii fiscale pe la 23% din PIB. Economia realizata prin masurile de austeritate nu a depasit 2,5% din PIB.

Despre asta este de fapt vorba de cate ori amintim despre saracia bugetului, despre salariile de mizerie ale medicilor si ale profesorirlor sau despre indemnizatiile mamelor. Si, desigur, intrebarea logica ar fi de ce-si asuma partidele politice masuri de austeritate dure, cu costuri sociale si electorale mari, in loc sa bage adanc mana in butoiul cu miere al evaziunii? Partial este vorba despe incompetenta, partial despre coruptia functionarilor publici. Dar e mai mult decat atat.

Evazionistii sunt o sursa grasa pentru pusculitele tuturor partidelor politice. Isi cumpara astfel imunitatea. Si iarasi ajungem la sursa relelor, adica la sistemul de finantare a partidelor din Romania. Si iarasi ma intreb: daca partidele ar primi bani de la buget, dar n-ar mai putea incasa in rest niciun sfant, oare pe ansamblu nu am iesi cu mult mai ieftin? Este o intrebare, desigur, retorica, pentru legea finantarii partidelor va fi ultima modificata in aceasta tara plina de coruptie, dara fara corupti, stoarsa de evaziune, dar fara evazionisti.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Adi Minune manele evaziune, #Adi Minune evaziune fiscala, #Romania evaziune fiscala , #evaziune
Comentarii
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
in tara exista 2 clase de privilegiati: marii evazionisti (politicienii cu firmele lor, judecatorii, vamesii, procurorii, afaceristii alde Vintu-Vacaroiu, manelistii, etc" si micii evazionisti (traficantii de produse, medicii, functionarii publici, etc)