Banii care nu ni se intorc (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 04 August 2013, ora 14:23
4709 citiri
Banii care nu ni se intorc (Opinii)

Guvernul sustine ca incearca sa dea o lovitura mortala evaziunii fiscale din domeniul panificatiei prin reducerea temporara a TVA la paine.

Ar fi bine sa fie asa, desi ma indoiesc sincer ca masura va avea efectul scontat, cel putin cat timp in agricultura evaziunea e imensa. Mai degraba as spune ca e o masura populista care sa mascheze alte biruri pe care guvernul le pregateste.

Si le pregateste tocmai pentru ca are mai probleme bugetare, incasarile fiind sub cele previzionate. Si da, unul dintre motivele acestei situatii este evaziunea fiscala uriasa.

Potrivit presedintelui Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, economia subterana in Romania a ajuns la apoximativ o treime din PIB, iar evaziunea fiscala este estimata undeva in jur de a 10% din PIB.

Studii europene arata o situatie si mai grava - evaziunea fiscala pagubeste statul roman cu aproximativ 20 de miliarde de euro, o suma care ne plaseaza pe primul loc in Europa.

Absolut toate guvernele si-au propus sa combata evaziunea fiscala si toate au esuat indiferent cate institutii au creat si ce amenintari draconice au lansat. Ma intreb de ce? Sunt romanii cei mai priceputi hoti din Europa?

Eu cred ca explicatiile trebuie cautate in alta parte.

Pe de-o parte, in coruptie. Mare parte dintre inspectorii care controleaza firmele nu se duc acolo pentru a face bani pentru stat, ci pentru ei insisi. Orice neregula are un pret pentru musamalizare, orice taxa neplatita are o contravaloare in buzunarul inspectorului. Iar banii colectati sunt impartiti piramidal sa fie toata lumea multumita. Si atunci cine sa vaneze evazionisti?

Pe de alta parte, mare parte din evaziunea fiscala nu este una pornita din rea credinta, ci din fronda. Dincolo de marii evazionisti si de gainari, exista o categorie de oameni in fond onesti, mici patroni, liberi profesionisti, care muncesc din greu de dimineata pana seara pentru banii pe care castiga.

O parte din ei ar trebui sa ajunga la stat. Pentru ce? Ce primesc acesti oameni de la stat in schimbul banilor pe care ii dau sau ar trebui sa-i dea luna de luna. Au drumuri bune, scoli bune, spitale bune, au servicii publice eficiente? Cum li se intorc banii platiti luna de luna?

Nu li se intorc deloc. Sunt bani care se pierd ca intr-o gaura neagra si despre care au absolut toate motivele sa suspecteze ca ajung sa imbogateasca politicieni si clientii lor. Si atunci de ce sa ii plateasca? Nu mai bine sa faca tot ce se poate, la limita legii sau chiar dincolo de ea, sa-si patreze banii munciti de ei?

Fara conformarea voluntara nu poti sa ai o evaziune scazuta si nu poti sa ai conformare voluntara exclusiv de frica. Trebuie sa existe si motivatia banului care se intoarce, iar ea in Romania nu exista.

Cand banul public va fi respectat si gestionat pana la ultimul banut in interesul cetateanului, cand taxele si impozitele platite se vor intoarce la contribuabil, cand guvernantii vor da cu adevarat socoteala pentru fiecare leu colectat, de-abia atunci vom putea discuta cu adevarat despre combaterea evaziunii. Pana atunci, nicio speranta.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#TVA paine, #evaziune fiscala, #bani publici coruptie , #evaziune