Combatarea evaziunii fiscale - masuri fara precedent la Consiliul European

Miercuri, 22 Mai 2013, ora 22:02
2753 citiri
Combatarea evaziunii fiscale - masuri fara precedent la Consiliul European
Foto: Arhiva

Liderii celor 27 de state UE s-au angajat sa ajunga la un acord privind schimbul automat de informatii fiscale pana la sfarsitul anului, a declarat presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, dupa incheierea summitului UE.

"Sunt incantat ca Consiliul European de astazi a reusit deblocarea unor dosare inghetate", a afirmat Van Rompuy in cadrul unei conferinte de presa comune cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

"Exista un consens referitor la revizuirea directivei privind veniturile provenite din economii, care ar urma sa se extinda si la alte tipuri de venituri. Consiliul European face apel la adoptarea sa pana la sfarsitul anului", a mai spus Herman Van Rompuy.

De asemenea, Comisia Europeana a primit mandat sa incheie, pana la sfarsitul anului, negocieri privind schimbul automat de date cu Elvetia, Andorra, Liechtenstein, Monaco si San Marino.

Intrebat ce va determina statele sa ajunga la un consens privind combaterea evaziunii fiscale, dupa ce discutia s-a purtat de mai multe ori in trecut fara niciun rezultat, Van Rompuy a spus ca acum exista un element care lipsea in alte situatii, respectiv criza economica.

"Exista un impuls care se compara cu alte momente din trecut, pentru ca suntem intr-o criza economica fara precedent. Asta este schimbarea in comparatie cu alte situatii din trecut. Gradul de constientizare ca trebuie sa actionam pentru ca este corect si pentru ca asta produce venituri este mult mai prezent astazi decat in trecut. Deci daca intrebati ce este diferit, criza economica face diferenta", a explicat presedintele Consiliului European.

"Daca intrebati ce facem diferit, va spun ca ceea ce facem cu directiva privind impozitarea veniturilor din economii si ceea ce intentionam sa facem cu schimbul automat de informatii pentru toate tipurile de venituri este din nou fara precedent.

Nu puteam vorbi in acesti termeni despre aceste chestiuni cu o luna sau cu doua luni in urma. Deci este cu adevarat o realizare. De aceea, am pus aceasta chestiune pe agenda Consiliului European pentru a profita pe deplin de acest moment prielnic", a adaugat el.

Ponta: Romania, dornica sa colaboreze in schimburile de informatii pentru combaterea evaziunii fiscale

Romania este perfect pregatita si dornica de a colabora in schimbul de informatii si in toate masurile de interconectare pentru combaterea evaziunii fiscale si a spalarii de bani, a subliniat premierul Victor Ponta miercuri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Bruxelles, in urma reuniunii Consiliului European.

"La politica fiscala si combaterea evaziunii fiscale, Romania a sustinut opinia exprimata de Consiliu si, de fapt, si de Comisia Europeana privind acordurile de schimb de informatii intre toate tarile membre si intre tarile UE si alte tari, negocierea unor acorduri cu tari din Europa, fie ca vorbim de Andorra, de Monaco, de Elvetia, care au o legislatie speciala.

Evident, Romania este perfect pregatita si dornica de a colabora in schimbul de informatii si in toate masurile de interconectare pentru combaterea evaziunii fiscale si a spalarii de bani", a spus prim-ministrul.

El a mai aratat ca, in cadrul lucrarilor Consiliului, au fost abordate si o serie de aspecte sociale, in special cele conexe politicii energetice.

"S-a reliefat importanta investitiilor in energie, pentru a se crea noi locuri de munca - problema numarul unu a UE si a Romaniei si a tuturor tarilor in acest moment. De asemenea, s-a pastrat politica de sustinere si de sprijin pentru consumatorii vulnerabili. Romania are o categorie importanta, mult mai mare decat majoritatea tarilor UE, de populatie care trebuie sa fie protejata fata de cresterea pretului energiei", a afirmat Ponta.

Potrivit premierului, in cadrul reuniunii s-a reiterat sprijinul pentru investitiile privind eficienta energetica din fonduri de coeziune si structurale.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#evaziune fiscala UE, #Herman Van Rompuy evaziune, #Victor POnta evaziune fiscala , #evaziune