Tu ai pleca din restaurant fara sa platesti, daca nu ti se da bon? Sondaj Ziare.com

Marti, 15 Aprilie 2014, ora 07:31
6565 citiri
Tu ai pleca din restaurant fara sa platesti, daca nu ti se da bon? Sondaj Ziare.com

Printre alte masuri menite sa redreseze turismul romanesc, reprezentantii patronatelor din aceasta industrie propun ca, atat timp cat nu primesc bon fiscal, clientii restaurantelor si barurilor sa poata pleca fara sa plateasca.

"In acest fel, personalul de servire va fi determinat sa emita nota de plata fiscalizata, sub sanctiunea de a nu primi banii de la client. Toate sumele astfel incasate vor fi fiscalizate, ceea ce va aduce bugetului de stat TVA, impozit pe profit si alte taxe", a explicat Lucia Morariu, presedintele ANAT.

Nu primesti bon fiscal, s-ar putea sa nu fii obligat sa platesti nota la restaurant

O masura similara functioneaza in Grecia de aproximativ un an. Specialistii atrag atentia ca in Romania, in lipsa unui turism dezvoltat, nu ne putem astepta la efecte spectaculoase.

Alin Chitu, tax partner al Tuca Zbarcea & Asociatii Tax, considera ca un astfel de imbold dat celor care nu au o atitudine "ortodoxa" in ceea ce priveste sistemul de impozitare ar trebui sa aiba efecte pozitive la nivelul bugetului, dar si pentru restaurantele si barurile corecte.

"Propunerea nu este una noua in domeniul procedurii fiscale. Aceeasi masura a fost implementata cu mai mult timp in urma in Grecia. De asemenea, o masura similara a fost introdusa si in Bulgaria, ea constand in organizarea unor tombole in urma carora posesori de bonuri fiscale sunt desemnati castigatori.

Atat din perspectiva bugetului de stat, cat si din perspectiva contribuabililor de buna-credinta care nu vor mai fi afectati de concurenta neloiala, aceasta propunere legislativa ar avea urmari benefice", a spus Alin Chitu (foto) pentru Ziare.com.

Principiul poate fi aplicat pe o arie mai larga de activitati economice, cu potentialul de a avea rezultate in special in zonele identificate ca prezentand probleme.

"In general, o asemenea masura poate fi extinsa in cazul oricaror operatori economici avand persoane fizice drept consumatori finali.

In mod special, ar fi de asteptat ca cele mai bune rezultate sa se vada la nivelul sectorului tertiar - al prestarilor de servicii, si in comertul cu bunuri greu de fiscalizat - lista acestora a fost identificata de mai multe ori: spalatorii agricole, comercializare de legume-fructe si alte produse alimentare etc.", a mai spus reprezentantul Tuca Zbarcea & Asociatii Tax.

Bon sau mai ieftin?

Pe de alta parte, situatia turismului romanesc nu va favoriza obtinerea unor rezultate deosebite. In acelasi timp, este posibil ca unele efecte sa fie resimtite la nivelul preturilor mici posibile pana acum ca urmare a practicilor incorecte.

"Din pacate, in lipsa unui turism dezvoltat, nu ne putem astepta la efecte similare rezultatelor obtinute de Grecia dupa implementarea aceleiasi masuri.

In mod normal, consecintele pentru tara noastra s-ar traduce printr-o crestere a gradului de conformare si atragerea in zona de fiscalizare a operatorilor din economia gri si neagra, ceea ce ar contribui implicit si la cresterea veniturilor la bugetul de stat.

Totusi, este posibil ca preturile practicate de comerciantii din zona gri si neagra sa fie majorate si deci sa se alinieze preturilor din zona fiscalizata.

Insa aceasta trebuie vazuta ca o reactie normala de reglare a conditiilor concurentiale, daca tinem cont de faptul ca agentii economici din zona gri/neagra au un avantaj competitiv de pana la 40% din valoarea de vanzare fata de contribuabilii corecti, avantaj ce nu va mai putea fi transpus in preturi inferioare comerciantilor corecti", a precizat Alin Chitu.

Tocmai din acest motiv ar putea interveni acea complicitate dintre vanzator si cumparator, care face totul posibil.

"In momentul in care vanzatorul ii va spune cumparatorului 'te costa 100 de lei fara factura sau 124 de lei cu factura', atunci cu siguranta ca aceasta complicitate va continua. Dar, per ansamblu, eu zic ca poate fi un lucru benefic", ne-a spus Gabriel Sincu, specialist in domeniul fiscal, la scurt timp dupa introducerea masurii discutate in Grecia, in contextul unei discutii cu privire la replicarea modelului in Romania.

Nu primesti bon, pleci fara sa platesti. Cum ar functiona in Romania

Raman mai multe detalii de clarificat

Mirela Serban, managing partner al R&M Audit Contabilitate, considera ca este necesara clarificarea mai multor aspecte legate de o astfel de propunere.

"Apar o serie de intrebari, ca de exemplu: 'Clientul a cerut bon fiscal si nu a primit?' Pentru ca de cele mai multe ori se emite nota de plata si apoi bonul fiscal. Clientul cel mai adesea plateste nota si pleaca. Mai departe ramane la aprecierea restaurantului...

Aici trebuie lucrat. Nu cred ca, pur si simplu, clientul mananca si, fara alte demersuri, are tot dreptul sa plece fara sa plateasca, intrucat in aceasta situatie ospatarii ar trebui sa nu mai serveasca la mese, ci doar sa stea 'cu ochii pe clienti', pentru ca acestia sa nu dispara", a spus Mirela Serban pentru Ziare.com.

Totusi, in cazul in care clientul cere bonul fiscal si nu il primeste, atunci este vorba de o alta situatie, care trebuie analizata din alt context. "Aici vorbim de actiuni legate de evaziune fiscala, pentru care orice contribuabil cinstit doreste masuri in consecinta", a adaugat Mirela Serban.

Aceasta a atras atentia ca este doar una dintre masurile propuse pentru sustinerea si, mai ales, dezvoltarea turismului. O alta masura propusa de patronate vizeaza impozitarea bacsisului prin inscrierea acestuia pe bonul fiscal.

Care este modelul grecesc?

In Grecia, magazinele, restaurantele, dentistii, in general orice furnizor de servicii trebuie sa isi informeze clientii cu privire la dreptul de a pleca fara sa achite contravaloarea bunurilor si serviciilor daca nu primesc bon fiscal.

Modelul grecesc a prezentat insa cateva neajunsuri care pot permite comiterea de abuzuri de catre oricare dintre parti.

Printre problemele identificate au fost lipsa unei sincronizari intre plata propriu-zisa si eliberarea bonului sau specificatiile neclare cu privire la situatiile care pot fi considerate furt.

Mai mult, au fost consemnate reactii violente din partea patronilor nemultumiti la adresa clientilor care au incercat sa puna in practica masura.

Ziare.com va invita la dezbatere si la vot: Tu ai pleca din restaurant fara sa platesti, daca nu ti se da bon?

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#bon fiscal evaziune restaurante, #plata consumatie bon fiscal, #bon fiscal bar , #evaziune
Comentarii