Ziare.com

Cum ar putea salariile date "la negru" sa ajute economia reala

de Ionela Samoila
Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 21:02

   

Cum ar putea salariile date "la negru" sa ajute economia reala
Dezvoltarea economiei subterane din SUA ar putea ajuta adevarata economie americana, cea fiscalizata, sa nu se scufunde, apreciaza analistii economici.

Economia subterana este formata din cei care nu-si pot gasi un job full time sau un job stabil, astfel ca aleg sa fie platiti "pe sub mana", fara sa-si inregistreze veniturile si fara sa dea taxe la stat.

CNBC citeaza un studiu al economistului Edgar Feige de la Universitatea din Wisconsin-Madison, conform caruia munca la negru realizata in Statele Unite anul trecut a insumat un profit de circa 2.000 de miliarde de dolari.

Aceasta valoare este de doua ori mai mult decat in 2009, cand un studiu realizat de un profesor de la Universitatea Johannes Kepler din Linz, Austria, scotea la iveala ca economia subterana americana reprezinta 8% din produsul intern brut din Statele Unite.

"Consumatorii au putere de cumparare, chiar daca veniturile lor nu sunt inregistrate, iar asta revigoreaza economia pe termen scurt. Pe termen lung, insa, economia subterana este un semn ca lucrurile trebuie sa se schimbe", a explicat Laura Gonzalez, profesor de finante la Universitatea Fordham.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 519 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Multi nu realizeaza

Cat ajuta economia americana veniturile nedeclarate ale imigrantilor ilegali. Majoritatea celor 2000 de milarde sunt veniturile lor.

Daca republicanii si-ar vedea dorinta de a vedea aruncati afara din SUA toti imigrantii ilegali (11 milioane), efectul asupra economiei americane ar fi devastator cu milioane de joburi pierdute pentru ca acesti imigranti ilegali tot cheltuie bani sa cumpere bunuri si servicii in SUA.

Calculele arata ca pentru fiecare angajat concediat in industrie, alti 2-3 isi pierd joburile in serviciile de consum (vanzari, restaurante si altele).

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor