Explicatia halucinanta a PSD pentru amendamentul care scapa evazionistii de urmarire penala: E ca la viol

Marti, 11 Decembrie 2018, ora 15:13
10104 citiri
Explicatia halucinanta a PSD pentru amendamentul care scapa evazionistii de urmarire penala: E ca la viol
Foto: Arhiva Ziare.com

Social-democratii au oferit, marti, o explicatie halucinanta pentru amendamentul votat de deputatii juristi prin care inculpatii acuzati pentru aceeasi evaziune fiscala scapa de urmarirea penala daca unul dintre ei achita integral prejudiciul.

Astfel, deputatul PSD Alexandru Balanescu a spus ca este ca in cazul unui viol, cand victima se casatoreste cu unul dintre violatori, iar complicii scapa de acuzatii.

"Daca imi permiteti, stimati colegi, in Codul Penal exista aceasta posibilitate de rezolvare a pedepsei participantilor la savarsirea unei fapte penale, in sensul ca o clauza care e benefica pentru o multime de inculpati se extinde si la ceilalti inculpati, indiferent de cine a indeplinit sau nu...

De exemplu, la viol... luarea in casatorie sau impacarea partilor se extinde si la complicii participanti la o asemenea fapta penala. Asa si la evaziune, daca se acopera prejudiciul de catre unul dintre inculpati in totalitate, aceasta clauza poate beneficia si celorlalti participanti ca o practica si ca o conduita vizand sanctionarea participantilor in procesul penal", a sustinut deputatul PSD Alexandru Balanescu, citat de Epoch Times.

In replica, deputatul USR Stelian Ion a precizat ca reglementarile privind violul nu se regasesc in actualul Cod Penal. Mai mult, a subliniat el, o persoana care a comis o fapta trebuie sa raspunda pentru ea.

"Imi cer scuze, dar reglementarile astea cu violul erau pe codul vechi si foarte vechi, nu mai au nicio legatura. Pe de alta parte, cine a comis o fapta trebuie sa raspunda pentru acea fapta. (...) Nu este corect sa gratifici o persoana care nici macar nu a contribuit la achitarea prejudiciului. Pe ce criteriu faci asta?", a fost replica deputatului USR Stelian Ion.

La randul sau, deputatul PNL Ioan Cupsa i-a acuzat pe social-democrati ca incalca cu buna stiinta programul de guvernare, precizand ca niciunul dintre cele 31 de puncte privind Justitia din documentul PSD nu a fost respectat in ultimii doi ani.

"Dvs tot repetati de 10 ori program de guvernare, dar Guvernul nu are nicio legatura cu aceasta initiativa legislativa!", i-a raspuns presedintele comisiei, deputatul PSD Nicolae Halici.

Totodata, el a argumentat ca multe infractiuni din Romania sunt de evaziune fiscala si celor ce se afla la prima abatere trebuie sa li se dea sansa sa achite prejudiciul si sa isi continue activitatile, iar daca acestia vor avea acelasi comportament infractional, vor ajunge la inchisoare.

Comisia Juridica din Camera Deputatilor a votat, marti, un amendament la Legea 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, potrivit caruia, daca unul dintre inculpatii acuzati pentru aceeasi evaziune fiscala achita prejudiciul integral, plus 20%, toti cei acuzati scapa de urmarirea penala.

Proiectul urmeaza sa ajunga la vot, in plenul de miercuri al Camerei Deputatilor, for decizional pentru initiativa legislativa, au declarat surse politice pentru Mediafax.

USR a anuntat ca va ataca proiectul la CCR, daca acesta va trece de Camera Deputatilor si devine lege.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#evaziune fiscala urmarire penala, #evaziune fiscala prejudiciu, #evaziune fiscala viol , #evaziune