Guvernul introduce "penalitatea de nedeclarare" a impozitelor pentru populatie si firme

Joi, 26 Martie 2015, ora 12:18
5257 citiri
Guvernul introduce "penalitatea de nedeclarare" a impozitelor pentru populatie si firme

Persoanele fizice si firmele care nu isi declara impozitele datorate statului, ce depasesc cuantumul de 50 lei, vor fi obligate sa achite o "penalitate de nedeclarare" de 0,06% pe zi, care va fi majorata cu 100% daca datoria rezulta din acte de evaziune constatate de catre organele judiciare.

Penalitatea de 0,06% pe zi, reprezentand sanctiunea pentru nedeclararea sau declararea incorecta, in declaratii de impunere, a impozitelor, taxelor si contributiilor sociale datorate si stabilite ulterior de organul de inspectie fiscala prin decizii de impunere, va trebui achitata incepand cu ziua imediat urmatoare scadentei si pana la data stingerii sumei datorate, respectiv a diferentelor de obligatii fiscale constatate de administratia fiscala prin inspectie fiscala, conform proiectului noului Cod de Procedura Fiscala aprobat miercuri de Guvern.

Persoanele fizice si firmele care vor plati aceasta penalitate de nedeclarare nu vor fi scutite de achitarea dobanzii aferente datoriilor.

Guvernul a aprobat Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala - ce masuri ia si ce efecte asteapta

Guvernul a mai vrut sa introduca o masura similara

Guvernul a intentionat si la inceputul anului trecut sa introduca aceasta penalitate, dar a renuntat dupa ce reprezentantii mediului de afaceri reuniti in Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei au contestat faptul ca penalitatea este stabilita doar prin decizie de impunere, nu in urma unei inspectii fiscale, si ca actul de evaziune este constatat doar de catre autoritatea fiscala, fara o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

Aceste probleme au fost reglementate acum de Guvern, in proiectul noului Cod de Procedura Fiscala, cu argumentul ca va creste nivelul de conformare a contribuabilului, cu impact direct in combaterea evaziunii fiscale.

"In scopul cresterii gradului de conformare a contribuabililor, s-a reglementat o noua penalitate: penalitatea de nedeclarare. Aceasta penalitate are rolul de a aplica un tratament echitabil raportat la comportamentul contribuabililor, in sensul diferentierii celor care declara corect, dar nu platesc, de cei care nu declara.

Aceasta masura este menita sa ajute la obtinerea unui nivel mai mare de conformare (depunerea de declaratii fiscale corecte in termen si plata sumei corecte atunci cand este datorata), cu impact direct in combaterea evaziunii fiscale.

Totodata, prin aplicarea acestei masuri, se instituie un tratament diferentiat intre contribuabilii care au un comportament corect, de buna-credinta (contribuabilii care declara corect sumele datorate), si contribuabilii care actioneaza cu rea-credinta (contribuabilii care isi diminueaza obligatiile fiscale depunand declaratii incorecte sau nu declara obligatiile fiscale, desi aveau aceasta obligatie) ", se arata in document.

Guvernul mai arata ca, avand in vedere noua penalitate, a fost decis ca dobanda in cazul platii cu intarziere a obligatiilor fiscale administrate de ANAF sa fie de 0,02%, pe zi de intarziere, fata de 0,03% in prezent.

Acest nivel zilnic corespunde unui nivel anual de 7,3%, la care se adauga si nivelul de 7,3% al penalitatilor de intarziere, rezultand un nivel total de 14,6% pe an.

Ce au reclamat reprezentantii mediului de afaceri

In urma cu un an, cand Guvernul a incercat sa introdusa penalitatea, reprezentantii mediului de afaceri au reclamat insa ca masura urmeaza sa fie introdusa tocmai cu scopul de a compensa eventualele pierderi bugetare generate de reducerea dobanzii de intarziere la 0,02%.

"Astfel, reducerea dobanzii de intarziere, in conditiile introducerii penalitatii de nedeclarare, avantajeaza doar bugetul de stat, care va plati o dobanda mai mica atunci cand nu-si onoreaza obligatiile fata de contribuabili, in timp ce contribuabilii vor plati, pe langa dobanda si penalitatile de intarziere, si aceasta penalitate de nedeclarare.

Introducerea penalitatii de nedeclarare genereaza o diferenta si mai mare intre tratamentul aplicat contribuabililor in caz ca nu-si indeplinesc obligatiile fiscale si cel aplicat statului atunci cand nu-si indeplineste obligatiile de rambursare a sumelor datorate contribuabililor", au atentionat acestia, intr-un comunicat.

Ei au reclamat faptul ca un contribuabil va risca sa achite penalitati de intarziere, dobanzi de intarziere, dar si penalitatea de nedeclarare, care poate ajunge pana la 100% din suma nedeclarata in caz de evaziune fiscala si au cerut ca aceasta penalitate de nedeclarare sa fie eliminata in totalitate din proiect.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#penalizari impozite nedeclarate, #penalizari impozite Fisc, #impozite nedeclarate Fisc , #evaziune
Comentarii
Poza Injineru
Injineru
rank 5
Un bun prilej pentru SRI-stulGhitza Sebastian ca sa mai colectioneze