Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

In Romania sunt mai multe masini de 20.000 euro decat romani cu acest salariu

Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 11:36
2154 citiri
In Romania sunt mai multe masini de 20.000 euro decat romani cu acest salariu

In Romania exista de 5 ori mai multe masini de peste 20.000 de euro decat persoane care castiga anual aceasta suma.

Evaziunea fiscala din Grecia, unde criza economica a atins cote maxime, a tinut saptamana trecuta prima pagina a ziarelor din regiune. Presa elena atragea atentia ca numarul masinilor Porsche Cayenne inregistrate, care costa 80.000 de euro, este mai mare decat numarul persoanelor care au venituri anuale mai mari de 50.000 de euro.

In Romania, dintre cei 4,2 milioane de salariati, 40.500 castiga 1.900 euro brut pe luna, adica aproximativ 20.000 de euro pe an.

"Este evident ca numarul oficial de persoane cu venituri mari inregistrate la Institutul National de Statistica pot reflecta realitatea intr-o mai mare sau mai mica masura.

Exista foarte multe persoane care au venituri din alte surse, la o economie subterana estimata la 30-40% din PIB, cum sa nu fie mai multe masini scumpe decat este normal?", a declarat pentru Ziarul Financiar. Sorin Roibu, managing partner al firmei de executive search si consultanta in resurse umane Arthur Hunt.

"In general, cei care castiga peste 2.000 de euro pe luna au pozitii manageriale (cu exceptia unor specialistii din anumite industrii) si primesc masina de serviciu. Cei care isi cumpara masini de peste 20.000 de euro sunt, in general, specialistii bine platiti, care castiga, in medie, intre 1.500 si 2.000 de euro", a mentionat Horatiu Cocheci, managerul diviziei de consultanta in resurse umane a firmei de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC).

Cele mai recente date, din 2010, arata ca in perioada 2008 - 2010, numarul persoanelor care castiga peste 5.000 lei a scazut cu 25%, ajungand la 94.000.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#evaziune fiscala Romania, #masini Romania , #evaziune