Lupta impotriva evaziunii: Guvernul vrea sa infiinteze structuri de politie judiciara fiscala

Marti, 23 Februarie 2016, ora 16:29
4123 citiri
Lupta impotriva evaziunii: Guvernul vrea sa infiinteze structuri de politie judiciara fiscala
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul va infiinta in acest an structuri de politie judiciara fiscala in mai multe unitati de Parchet.

Executivul spera ca in acest mod sa creasca forta procurorilor implicati in combaterea evaziunii fiscale, care vor benficia de sprijin direct din partea lor, scrie Profit.ro.

Structurile de politie judiciara fiscala vor primi avizul Guvernului cel tarziu in luna septembrie.

"Este avuta in vedere constituirea, in cadrul unor unitati de Parchet, in functie de competenta materiala in domeniul cercetarii evaziunii fiscale, a unor structuri de politie judiciara care sa sprijine in mod direct si nemijlocit procurorii in demersul lor specific.

In acest fel, vor fi asigurate resursele necesare unitatilor de Parchet pentru instrumentarea cauzelor de evaziune fiscala, cu respectarea confidentialitatii cercetarii si urmaririi penale", se arata intr-un document consultat de sursa citata.

Guvernul asteapta la acest moment ca Ministerul Justitiei sa vina cu un plan pentru infiintarea unor astfel de structuri.

Ce spunea Raluca Pruna

Fiscul se lauda cu lupta impotriva marii evaziuni, desi a fost criticat ca a vizat micii comercianti

Proiectul a fost adus in discutie de ministrul de resort, Raluca Pruna, care a transmis, la inceputul lunii februarie, ca dubla subordonare a politistilor judiciari care colaboreaza cu DIICOT este un model nefunctional, acestia fiind delegati pentru a lucra la un anumit dosar sub indrumarea procurorului, dar ramanand dependenti de structura ierahica din politie.

"Vreau sa eficientizez activitatea. Pornesc de la un model care functioneaza, DNA, si care are propria sa politie judiciara. Intre 2000 si 2004, in perioada negocierilor pentru aderare, am avut asemenea discutii si n-am reusit sa reglam situatia. Nu e usor, este un subiect care creeaza mari sensibilitati, dar avem un model functional - DNA", a declarat atunci ministrul Raluca Pruna pentru Revista 22.

Ea a mai sustinut ca se intampla ca un procuror sa fie desemnat sa instrumenteze un dosar impreuna cu un ofiter de politie judiciara, dar cel din urma poate fi oricand scos din ancheta, aceasta decizie fiind este la latitudinea sefilor sai din politie.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#Guvern structuri evaziune fiscala, #Guvern structuri politie judiciara fiscala, #structuri politie judiciara fiscala , #evaziune