Nunta, intre legamant pe viata, traditie si afacere la moment

Sambata, 27 August 2011, ora 17:33
2530 citiri
Nunta, intre legamant pe viata, traditie si afacere la moment

Posturile de televiziune si-au facut luna trecuta rating filmand o mare nunta cu dar - ba chiar doua. La una din ele, cantaretul de manele s-a laudat cu suma incasata: 50.000 de euro, cu explicatia justificativa: "am cantat acolo pana dimineata, in noaptea aia n-am mai cantat si in alta parte".

Dezavantajul de a fi geniu

De la acelasi manelist am aflat cam care a fost "darul" incasat de socrul mare: cateva sute de mii de euro.

Desi intrebati, nuntasii n-au putut confirma, dar nici infirma, zvonul ca nasul mare ar fi pus pe tava o jumatate de kilogram de metal pretios.

In definitiv, e aurul tau, sunt banii tai, faci ce vrei cu ei. Gandul ma duce insa la o soprana de la opera, care nu-si primeste drepturile, decat dupa ce a platit impozitul "la sursa" si dupa ce a stat la coada la CASS, ca sa-si depuna si acolo obligatile, conform legii.

Poti sa fii si geniu, poti sa fii dintre acele somitati care se vor perinda incepand de saptamana viitoare la festivalul "George Enescu", tot nu-ti vei primi partea care ti se cuvine, pana nu platesti cota unica de 16%, plus contributia de somaj, de accidente in munca, pensii si, neaparat, vesnicul CASS.

Insusi George Enescu, daca traia si venea cu arcusul sa ne cante la Atheneu, asa cum cantase de atatea ori, nu scapa netaxat de domnul ministru Ialomiteanu si de controversatul domn Sorin Blejnar.

Nuntile: obiceiuri si fast

Nu sustin neaparat impozitarea lautarilor, dar nici nu mi se pare corect sa fii pentru unii muma si pentru altii ciuma, pe motiv ca nu poti lupta cu traditiile populare.

Sa fim seriosi. Cat de multa traditie este in obiceiul darului de nunta, o suma din care se infrunpta si lautarii, asta da loc la destule discutii. Folcloristul Ovid Densusanu, caruia nu i-a scapat nici problema nuntilor, vorbea de doua componente deosebite ale nuntilor romanesti:

Una milenara si stramoseasca, cu socrii in prim plan - ca unii ce au "tocmit" nunta - cu mirii in planul al doilea, iar, in planul trei, cu toti ceilalti care beau si chefuiesc, cinstind cheltuiala socrilor si bucuria mirilor.

Cealalta componenta este balcanica, aici creste rolul lautarilor care sunt rasplatiti cu bancnote lipite cu scuipat pe frunte, plus obiceiul "darului" adus nu stiu de unde, dar de la noi nu.

Ion Ghica, Negruzzi, Pora si toti cei cati au scris despre nuntile de odinioara, isi exprimau extazul in fata obiceiurilor de la tara, a fastului toaletelor de la oras, a zestrei, a averii mirilor, si chiar a odajdiilor aurite ale preotilor.

Mai vorbesc ei si despre cadourile neamurilor: oale, toale, naframe, fote si itari. Nimeni - dar absolut nimeni - nu vorbeste despre darul adunat pe tava la petrecere.

Darurile: tesute de babe si cusute de neveste

Avem motive de mandrie ca nunta romaneasca se prezinta ca un eveniment solemn, irepetabil si sublim, unic in viata si, cel putin in satele din Muntenia, rareori s-a auzit de barbati sa-si lase nevestele, iar invers nici atata.

Numai despre nevestele moldovence, marele scriitor polonez Sienkiewicz, cel care a scris si "Quo vadis", pomeneste in "Potopul" cum ca ele n-ar fi tocmai cedincioase de felul lor si ca s-ar lasa usor induplecate.

Este prea mare notorietatea lui Sienkiewicz, ca sa nu-l cred, desi nu ne explica sursa de informatii. Poate i s-a inamplat lui personal.

Despre darul de nunta, vorbeste ceva Bacalbasa, cum asa: "Decuseara, neamurile vin la mireasa acasa, cu darurile; unele tesute de babe, altele cusute de neveste, dichisite sau cioplite in lemn de batrani". Nicio vorba de dar cu bani.

Nunta cu dar este mai curand adusa de pribegii lautari de prin Balcani, iar socrii de pe la nol au muscat nada, bucurosi ca se imbogatesc. De atunci, darul a devenit un mare business cu prilejul nuntii, iar uneori chiar invers.

Mai exista si darul tomnatec

Zic invers, pentru ca, nu odata, mirii cununati de cativa ani, sau chiar de mai multi, isi aduc deodata aminte ca n-au facut nunta si dau petrecerea.

Tot la TV, s-a facut rating cu exemplul unui fost primar al Capitalei, care si-a organizat recent nunta tomnateca si a dat-o in direct.

N-am nicio dovada ca nunta a fost cu dar, insa nici nu-mi pot explica ce altceva l-a apucat sa faca nunta dupa atata timp, cand putea sa anunte o simpla petrecere.

Cum am spus, n-am dovada. Dar, daca a fost cumva la mijloc darul, atunci lautarii au inca un motiv sa se felicite ca nu s-au dus la scoli, sa ajunga cumva la opera sau poate chiar mai sus, asa cum a ajuns, de exmplu, ministrul cu pricina, cel care rezolva, cam pe balbaite, si impozitele, si "branconajele".

Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
#obicei nunta, #afacere nunta, #dar nunta, #nunta dar, #cheltuieli nunta , #evaziune