Taxele cresc, evaziunea infloreste - lectie universal valabila

Marti, 03 August 2010, ora 07:07
2437 citiri
Taxele cresc, evaziunea infloreste - lectie universal valabila
Foto: inchincloser.com

Impozitele sunt cea mai importanta sursa de venit a unei economii sanatoase, asa ca numarul tot mai mare de oameni care incearca sa le evite a facut ca multe guverne sa nu mai aiba suficiente resurse pentru a asigura functionarea unor servicii publice precum sanatatea, educatia sau infrastructura.

Un raport publicat recent arata ca, in anul 2007, economia subterana se ridica la 35,5% din PIB in 162 de tari, iar in 50 de tari aceasta depasea 40%. In calcul nu este inclus si profitul unor activitati ilegale precum traficul de droguri sau crima organizata, potrivit BusinessWeek.

Studiul "Shadow Economies All Over the World: New Estimates for 162 Countries from 1999 to 2007", realizat de Friedrich Schneider, profesor la Universitatea Johannes Kepler din Linz, arata ca economia neagra a crescut atat in tarile dezvoltate, cat si in cele aflate in curs de dezvoltare. Cea mai grava situatie este in fosta republica sovietica Georgia, unde se estimeaza ca o suma echivalenta cu 72,5% din PIB nu a fost impozitata in 2007.

La polul opus se afla SUA, care pierd astfel doar 9% din PIB. Totusi, avand in vedere ca au cel mai mare PIB din lume, SUA pierd in fiecare an 1,2 trilioane de dolari.

In Georgia, castigurile din bunuri si servicii nedeclarate au fost estimate, in 2007, la 72,5% din PIB. Asta inseamna ca guvernul de la Tbilisi pierde miliarde de dolari pe care i-ar putea folosi pentru a imbunatati infrastructura si serviciile, sa construiasca scoli si drumuri sau chiar sa angajeze inspectori fiscali mai buni.

Toata lumea a vazut cat de importanta si dureroasa e dimensiunea economiei gri in timpul crizei din Grecia, unul dintre factorii care au dus-o in pragul falimentului fiind cele 31 de miliarde de euro pe care companiile si angajatii nu le-au platit la stat. Datoria acestora reprezenta 10% din PIB. Asta desi in studiul care compara evaziunea in 162 de tari, Grecia era prezentata ca un model de responsabilitate fiscala si se clasa abia pe locul 57.

Unii se multumesc si cu economia neagra

Pentru ca in economia subterana nu este nimic oficial, ea nu poate fi decat estimata. Astfel, profesorul Friedrich Schneider, de la Universitatea Johannes Kepler din Linz, spune ca studiul sau are o marja de eroare de aproximativ 15%, ceea ce inseamna ca economia subterana din Georgia ar putea sa fie mai mica sau chiar mai mare decat cea de 72,5% estimata de el.

Totusi, datele din CIA World Factbook arata ca Georgia are un PIB de 20,3 miliarde de dolari, asa ca acesta ar creste la 30 de miliarde daca autoritatile de la Tbilisi ar reusi sa lupte mai eficient impotriva evaziunii.

Totusi, pentru multe tari dezvoltate, asa cum este Peru de exemplu, economia subterana uriasa este rezultatul cresterii comertului si constructiilor, sunt de parere expertii. "Ceea ce numiti economie subterana este economia adevarata", a Peru si alte tari din America Latina, a afirmat Daniel Cordova, decanul Universidad del Pacifico.

El a explicat ca multi peruani nu au asigurari sociale si nici contracte de munca, dar a atras atentia ca birocratia este foarte mare pentru cei care vor sa respecte astfel de reguli care fac foarte dificila pornirea unei afaceri.

Economia subterana creste din cauza taxelor si a legilor

Expertii care au realizat studiul au precizat ca au exclus din calcul sumele provenite din activitatile clasice de infractiuni economice, precum jafurile si traficul de droguri. De asemenea, nu s-au concentrat nici asupra evaziunii fiscale. In schimb, au fost atenti la bunurile si serviciile legale care sunt ascunse de ochii autoritatilor cu scopul de a evita plata impozitelor si a altor taxe. Adica firmele, medicii, contractorii, dadacele, magazinele de cartier si alte activitati care nu isi declara veniturile.

Rezultatele studiului realizat intre 1999 si 2007 au aratat, insa, ca economia subterana a crescut in aproape toate tarile, in special in cele dezvoltate, unde cresterea a fost de aproximativ doua procente. Schneider a explicat ca economia neagra a crescut in ultimii ani tocmai din cauza taxelor mai mari si a scris in raport ca "reducerea poverii fiscale este cea mai buna masura pentru a reduce economia subterana, urmata de o reducere a legilor fiscale".

Totusi, studiul arata ca, indiferent de ce cred contribuabilii, tarile cu cel mai eficient sistem de colectare a taxelor si de punere in practica a legilor au si cea mai mica economie subterana. Astfel, Schneider merge si mai departe si spune ca solutia nu este doar eficientizarea colectarii taxelor si reducerea legilor, ci si gasirea unui mod de a face economia oficiala mult mai atractiva si sa reduca stimulentele din cea subterana.

Evaziunea din Romania a crescut dupa majorarea TVA

In Romania, economia subterana este estimata oficial, de Institutul National de Statistica, la 20% din PIB, dupa ce, in 2004, era de doar 14,5%. Cele 20 de procente inseamna aproximativ 100 de miliarde de lei, adica mai mult decat tot ce a imprumutat statul roman de la institutiile financiare internationale.

Totusi, realitatea este alta in opinia oamenilor de afaceri si a sindicatelor. Nivelul economiei subterane este estimat de acestia intre 30% si 40% din PIB, dublu fata de cel estimat de INS.

Numai in industria alimentara din Romania se crede ca economia subterana ar fi de 70%. Astfel, evaziunea ajunge la 70% la paine, la 60% in cazul carnii, peste 50% in cazul alcoolului, iar la lapte si branza piata neagra este de aproximativ 50%. Mai mult, aceste cifre ar fi crescut pana la 80% in urma majorarii TVA la 24%, spun reprezentantii industriei alimentare.

"La ora actuala, toate magazinele mici, pietele, vand fara TVA. Consumatorul e atras pentru ca e mai ieftin. Nu il intereseaza ca e marfa necontrolata sau ca e vanduta la negru. E vorba de bani", a declarat pentru Ziare.com presedintele patronatului Romalimenta, Sorin Minea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#economie subterana PIB, #evaziune fiscala studiu, #economie subterana studiu, #economie subterana Georgia , #evaziune
Comentarii
Poza Daniel-Silviu
Daniel-Silviu
rank 3
Apropo de acticol. Alexandru daca tot iti plac statisticile dute si vezi unde s-au cheltuit banii de la FMI.