Va functiona legea "denuntatorului" la Fisc in Romania?

Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 12:58
4151 citiri
Va functiona legea "denuntatorului" la Fisc in Romania?

Statul si-a propus sa stimuleze spiritul de responsabilitate in Romania, tara in care evaziunea fiscala se ridica la aproximativ 15% din produsul intern brut, printr-o metoda care ar genera rezultate incurajatoare, aplicata locuitorilor de pe alte meleaguri.

Astfel, romanii care vor denunta fapte de evaziune ale persoanelor fizice sau companiilor ar putea fi recompensati financiar, propune secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Liviu Voinea, invocand legislatia "denuntatorului" din Suedia.

Fiscul ar putea recompensa financiar romanii care isi "parasc" vecinii

Vecini, cunostinte, colegi, sefi - este binevenita orice informatie deconspiratoare despre oricine.

Initiativa este apreciata de Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului bancii nationale, ca fiind "foarte buna", in conditiile in care evaziunea fiscala ajunge la 35% din PIB in tara noastra si ar putea functiona "pentru ca patrund mai repede ochii vecinilor, decat ochii Fiscului acolo unde se fac smecherii si hotii", a declarat reprezentantul BNR pentru RFI.

Problemele apar, insa, atunci cand vine vorba de capacitatea Fiscului de a verifica autenticitatea informatiilor transmise.

"Cum esti sigur ca ceea ce spune o persoana cu privire la ce detine in proprietate vecinul lui este real?", intreaba avocatul Gheorghe Piperea.

Acuzatiile trebuie dovedite pe baza reala, nu pe baza banuielilor cuiva, remarca si analistul Aurelian Dochia.

"Problema reala cred ca este aceea a capacitatii Fiscului de a verifica realitatea unor astfel de dezvaluiri, anchetele care trebuie purtate ulterior", a afirmat analistul pentru Ziare.com.

Acesta considera, totusi, ca romanii vor fi receptivi fata de o astfel de metoda.

Principiul averii afisate

Gheorghe Piperea propune o solutie alternativa pentru reducerea evaziunii fiscale, pentru zona de averi ale persoanelor fizice care nu par sa fie reale, existand reglementari in Codul Fiscal care faciliteaza o astfel de procedura.

"Inspectorul fiscal poate sa aplice principiul averii afisate, in cazul in care discrepanta dintre averea afisata si veniturile declarate este mare, se efectueaza o recalificare si se fac niste comparatii, pe baza carora se poate aplica un impozit de 16% pe diferenta dintre averea afisata si veniturile declarate", a spus avocatul pentru Ziare.com. Metoda este aplicata de Fiscul american.

Ce este averea afisata?

"Te plimbi cu Rolls Royce, stai in strainatate, la Monaco, cate o jumatate de an, bei in cluburi sampanie de 15.000 de euro sticla si, cu toate acestea, in conturi ai zero lei. Bancile si Fiscul nu au ce sa execute silit. Operatiunile sunt facute prin intermediul firmelor off shore, prin intermediul rudelor, dar toata lumea stie ca bunurile respective sunt ale persoanei care se afiseaza cu ele", a explicat Gheorghe Piperea.

Pentru aplicarea cu succes a principiului averii afisate este nevoie de inspectori "fiscali si curajosi", platiti in functie de impozitele obtinute astfel, a propus avocatul.

Impozitele si contributiile sociale au reprezentat, in 2011, doar 27,2% din PIB, cu 12,4 puncte procentuale din PIB mai mici decat media europeana, se arata intr-un raport al Consiliului Fiscal.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#recompensa financiara denunturi Fisc, #reducere evaziune fiscala , #evaziune