Codul Fiscal ar putea fi modificat - Vezi ce prevede proiectul

Vineri, 26 August 2011, ora 12:32
4710 citiri
Codul Fiscal ar putea fi modificat - Vezi ce prevede proiectul

Codul Fiscal ar putea suferi noi modificari, Ministerul Finantelor punand in dezbatere legislativa un proiect de ordonanta care aduce o serie de noutati menite sa schimbe legea fiscala la nivel de contributii sociale, impozite si chiar si TVA. Noile reglementari vizeaza atat salariatii, cat si firmele.

Una dintre principalale modificari ale proiectului afecteaza persoanele care lucreaza pe drepturi de autor. Daca proiectul va trece, firmele vor plati contributii sociale pentru activitatile din drepturi de autor la fel ca in cazul salariilor, pentru angajatii care au si contract de munca cu aceeasi societate, dar si pentru cei la care nu exista clauza de exclusivitate.

Practic, asta inseamna ca firmele nu vor mai avea niciun avantaj daca isi vor plati colaboratorii pe baza drepturilor de autor sau daca vor prefera sa le faca acestora contract de munca, avand in vedere ca vor plati contributii sociale identice, in ambele cazuri.

"In cazul in care intre platitorul de venit si persoana fizica exista incheiat un contract individual de munca, precum si un contract/raport juridic pe baza caruia se desfasoara o activitate independenta, aceasta va fi reconsiderata de catre autoritatile fiscale ca activitate dependenta. Reconsiderarea se efectueaza numai de catre autoritatea fiscala", se arata in nota de fundamentare a viitoarei ordonante.

Impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate, fiind datorate atat de firma, cat si de fiecare angajat in parte.

O noua conditie impusa de noul Cod Fiscal este aceea ca o activitate poate fi considerata independenta doar daca cel care o desfasoara poate "lucra" pentru mai multi beneficiari in acelasi timp.

Se impoziteaza diurnele

Tot o modificare ce ii va afecta pe angajati, dar si pe angajatori, este aceea ca indemnizatiile sub forma de diurna primite de salariati pentru deplasarile in strainatate sau in tara vor fi impozitate pe modelul salariilor, adica cu impozit pe venit si contributii de asigurari sociale, pentru partea care depaseste nivelul stabilit pentru institutiile publice.

"Indemnizatia primita de angajati pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste nivelul stabilit prin hotarare de guvern pentru personalul din institutiile publice, se impoziteaza ca si salariile", se arata in noul Cod Fiscal.

Modificarea are loc in contextul in care cheltuielile cu deplasarile salariatilor erau deductibile fiscal, daca nu depaseau de 2,5 ori nivelul pentru institutii publice.

Tichetele de vacanta si ajutoarele nu se impoziteaza

Viitoarea ordonanta aduce insa si o veste buna, intrucat vor fi scutite de la impozite sumele reprezentand contravaloarea tichetelor de vacanta acordate angajatilor.

Proiectul precizeaza si ca sprijinul primit de persoana fizica din fonduri externe nerambursabile va fi si el scutit de impozit.

"Ajutoarele, indemnizatiile si alte forme de sprijin cu destinatie speciala, acordate din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale si din alte fonduri publice inclusiv cele din fonduri externe nerambursabile, precum si cele de aceeasi natura primite de la alte persoane, cu exceptia indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca. Nu sunt venituri impozabile indemnizatiile pentru: risc maternal, maternitate, cresterea copilului si ingrijirea copilului bolnav, potrivit legii", se arata in noua ordonanta.

Impozite mai mari pentru cei cu mai multe locuinte si masini

Romanii care au mai multe locuinte si masini cu motor puternic vor resimti si ei noile modificari in materie de fiscalitate, caci Ministerul de Finante doreste mentinerea si dupa sfarsitul anului 2011 a taxelor majorate, care au fost introduse in 2010. Masura privind impozitarea suplimentara a celor cu mai multe locuinte si a celor cu autorisme cu o capacitate cilindirca mare a fost introdusa la 1 iulie 2010 si, pana acum, se prevedea ca trebuie aplicata doar pana la 31 decembrie 2011. Daca propuneea privind noul Cod Fiscal va intra in vigoare, decizia in cauza devine permanenta.

Reglementari suplimentare sunt si in zona detinerii de produse alcolice si tutun. Astfel, un roman nu trebuie sa detina mai mult de "10.000 tigarete, 400 tigari de foi de 3 grame, 200 tigari de foi mai mari de 3 grame, 1 kg tutun de fumat, 400 litri de alcool etilic, 200 litri bauturi spirtoase, 300 litri bauturi fermentate".

Acesta popunere ii va afecta direct pe romanii care produc acasa bauturi spirtoase, in distilerii improvizate si care fac bani buni din vanzarea unor produse proprii. Asta inseamna ca o persoana nu poate sa detina mai mult de 400 de litri de alcool etilic, principalul ingredient din bauturile alcoolice.

Modificari si pentru firme

Contribuabilii vor putea opta, potrivit proiectului noului Cod Fiscal, daca vor sa plateasca impozitul pe profit in sistem trimestrial sau anual. Acestea pot opta pentru efectuarea de plati anticipate, in suma de o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent. In prezent, sistemul platilor anticipate a impozitului pe profit este aplicat de catre banci.

Firmele vor fi obligate sa declare si sa plateasca impozitul pe profit pentru anul 2011 pana la data de 25 aprilie 2012 inclusiv. Companiile vor avea la dispozitie cu o luna mai putin pentru a-si intocmi raportarile financiare anuale ale impozitului pe profit.

De asemena, in noul Cod se prevede si eliminarea obligatiei de a colecta TVA la expirarea unei perioade de un an, pentru serviciile care determina decontari sau plati succesive, cum sunt serviciile de constructii-montaj.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#cod fiscal, #noul Cod Fiscal, #modificari Cod Fiscal , #finante