Proiect "3 in 1" de la Finante: Accize in lei, redevente amanate si masuri anti-evaziune

Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 11:52
4736 citiri
Proiect "3 in 1" de la Finante: Accize in lei, redevente amanate si masuri anti-evaziune

Ministerul Finantelor a pus in dezbatere publica, joi, un proiect in care se stipuleaza faptul ca nivelul accizelor va fi calculat in lei incepand de anul viitor, amanarea cu un an a aplicarii unui nou sistem de redevente, precum si unele masuri pentru combaterea evaziunii fiscale.

Astfel, potrivit proiectului de act normativ, incepand cu 1 ianuarie 2015, "nivelul accizelor va fi exprimat in lei pe unitatea de masura utilizand nivelul in lei practicat in anul 2014".

Incepand cu anul 2016, nivelul astfel obtinut se actualizeaza anual cu cresterea preturilor de consum, din ultimele 12 luni, calculata in luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, comunicata oficial de Institutul National de Statistica pana la data de 15 octombrie, se arata in proiectul Ministerului de Finante, condus de Ioana Petrescu.

"Pentru prevenirea fluctuatiei veniturilor din accize la bugetul de stat in functie de variatiile de curs valutar lei/euro stabilite de Banca Central Europeana la data de 1 octombrie a fiecarui an (functie de care se stabileste nivelul in lei a accizelor pentru anul urmator), precum si pentru pastrarea valorii reale a acestor venituri si a predictibilitatii atat pentru bugetul de stat, cat si pentru mediul de afaceri, nivelul accizelor va fi stabilit in lei", potrivit MFP.

Masura a fost anuntata de ministrul Ioana Petrescu inca de la finalul lunii trecute. "Acciza va fi exprimata in lei, mi se pare normal, suntem in Romania, platim la supermarket in lei, primim salariul in lei, nu vad de ce acciza ar trebui exprimata in euro, ea va fi exprimata in lei. Anul viitor ramane exact la aceeasi valoare. Practic, in valoare reala, acciza scade, pentru ca exista o inflatie de aproximativ 1,5%", a spus atunci Ioana Petrescu.

Ministrul de Finante a anuntat cum se vor calcula accizele in 2015

Guvernul a schimbat modalitatea de calcul in 2014

Pana in 2013, valoarea accizelor se stabilea in functie de cursul publicat de BCE in prima zi din luna octombrie a anului anterior. Prin urmare, in 2014, ar fi trebuit folosit cursul de 4,4485 lei/euro.

Cum euro pierduse teren, iar banii de la buget erau putini, Guvernul a decis sa schimbe modalitatea de calcul.

In consecinta, a luat in considerare cursul din 2012, pentru ca era mai mare. La acesta s-a adaugat cea mai mare rata a inflatiei, de 4,77%, din septembrie 2013.

Prin urmare, anul acesta accizele au fost platite la un curs de 4,7380 lei/euro, cu mai bine de 20 de bani peste nivelul anuntat de BCE la 1 octombrie 2013.

Amanarea redeventelor

De asemenea, proiectul de act normativ prezentat de Finante va proroga cu un an, respectiv pana la 31 decembrie 2015, termenul pana la care va fi aplicata legislatia aflata acum in vigoare pentru taxarea resurselor de petrol si gaze.

Premierul Victor Ponta a explicat motivele pentru care a fost luata aceasta masura, prin faptul ca nu pot fi operate modificari atat de importante "peste noapte". Ideea a fost taxata insa de Opozitie, prim-vicepresedintele PNL Andreea Paul a amintit ca premierul si ministrii sai au spus anterior ca au in vedere o noua schema a redeventelor si au promis ca dupa alegeri o vor pune in dezbatere publica, "insa au venit cu o ordonanta nediscutata nicaieri si au blocat redeventele cu inca un an".

Andreea Paul ii raspunde ministrului Energiei: Romanii platesc proasta administrare din fruntea tarii

De asemenea, in acest context, social-democratul Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, l-a acuzat pe ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, fost manager in compania petroliera OMV Petrom, ca, odata ajuns in Guvern, a inceput sa faca lobby pentru aceasta companie in detrimentul intereselor statului roman.

Ministrul Energiei da in judecata doi parlamentari

In replica, ministrul Energiei, Razvan Nicolescu, a declarat ca ii va actiona in instanta pe acesti doi parlamentari, pentru calomnie si insulta.

Combaterea evaziunii fiscale

Proiectul de act normativ al MFP include si un set de reglementari privind combaterea evaziunii fiscale.

Astfel, toate persoanele impozabile carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA de catre organele fiscale si care solicita reinregistrarea in scopuri de TVA vor fi supuse verificarii criteriilor de inregistrare care sunt stabilite prin ordin al ministrului Finantelor.

In prezent, numai contribuabilii nou infiintati si cei care se inregistreaza prin optiune ca platitori de TVA, ulterior inregistrarii fiscale, sunt supusi verificarii criteriilor de inregistrare care sunt stabilite prin ordin al ministrului.

Ponta: Sa incepem o cruciada impotriva insolventelor. Toleranta zero la evaziune

Totodata, se impune crearea unui mecanism de evaluare periodica a unor categorii de persoane impozabile deja inregistrate in scopuri de TVA care pot prezenta risc crescut:

  • in cazul persoanelor impozabile care sunt inregistrate in scopuri de TVA prin depasire de plafon;
  • de fiecare data cand persoana impozabila are inscris in registrul comertului mentiuni privind modificarea sediului social;
  • de fiecare data cand persoana impozabila are inscris in registrul comertului mentiuni privind schimbarea asociatilor si/sau administratorilor.

"Aceste masuri sunt menite sa elimine avantajul concurential neloial al unui agent economic care se sustrage de la achitarea TVA, comparativ cu un contribuabil onest, si, totodata, sa conduca la imbunatatirea colectarii TVA", arata MFP.

De asemenea, prin proiect vor fi introduse in legislatia nationala prevederi din normele comunitare, in cazul aplicarii regimului special pentru serviciile electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune, prestate catre persoane neimpozabile incepand cu data de 1 ianuarie 2015.

In cazul in care Romania este statul membru de inregistrare, din sumele transferate fiecarui stat membru UE va putea retine la bugetul de stat un procent din sumele transferate fiecarui stat membru de consum.

Proiectul de act normativ mentine prevederile in vigoare cu privire la taxarea inversa pentru comerciantii de energie electrica, insa introduce prevederi cu privire la declaratiile pe propria raspundere pe care trebuie sa le depuna aceasta categorie de comercianti.

Documentul este supus consultarii publice, iar ulterior va fi transmis spre analiza si adoptare Guvernului.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#proiect Finante accize lei, #accize lei, #accize lei 2015, #amanare redevente, #redevente 2015, #masuri combatere evaziune , #finante