Manipularea taierii salariilor si lamentabilul Minister de Finante

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 08 Septembrie 2016, ora 19:19
9255 citiri
Manipularea taierii salariilor si lamentabilul Minister de Finante

Vad atat de multa manipulare in felul in care a fost prezentata intentia Ministerului Finantelor de a aduce modificari Codului Fiscal incat imi e foarte greu spre imposibil sa cred ca ea este exclusiv rezultatul unei neintelegeri si nu reprezinta o actiune bine controlata care sa mai izbeasca o data in credibilitatea acestui Cabinet.

Pentru ca stirea prezentata initial pe toate ecranele ingalbenite despre taierea salariilor este gresita. Proiectul, asumat in cele din urma de Gabriel Biris de la MF, nu despre asa ceva vorbeste si nu sunt sigura ca ideea este rea, cu unele majore amendamente.

Deci, daca vrem sa vorbim corect despre proiectul respectiv, dupa cum intr-un final a explicat-o si secretarul de stat Gabriel Biris (care a si demisionat din Guvern dupa scandalul pe modificarea Codului Fiscal), el nu avea ca scop sub nicio forma scaderea vreun venit, ci doar rearanjarea contributiilor sociale, astfel incat sa nu piarda nimeni.

Adica, pe scurt, fimele nu ar mai fi platit niciun leu contributii sociale, ele urmand sa fie mutate integral la angajat, cu obligatia angajatorului de a majora salariul brut al angajatului cu suma suplimentara datorata de acesta drept contributii sociale. Deci venitul net al angajatului ramanea neatins, firma suporta, prin majorarea salariului brut, cresterea sumei datorate de acesta, dar care suma ar fi mai mica decat ceea ce datoreaza acum angajatorul statului.

Angajatul nu pierde, firma castiga, ceea ce reprezinta o masura antievazionista si de stimulare a crearii locurilor de munca.

Unde sunt amendamentele majore in opinia mea:

1. Ideea de a umbla din nou la legislatia fiscala, cand cea mai mare problema a ei este tocmai lipsa de predictibilitate, mi se pare un demers foarte discutabil. Abia a fost adoptat Codul Fiscal cu promisiunea ca el va ramane stabil si deja incepem sa contabilizam modificarile.

2. O modificare atat de importanta, mai greu de inteles, susceptibila de toate interpretarile si manipularile intr-o tara unde sintagma taiere de salarii da inca frisoare care inlatura mult din judecata logica, nu o faci fara o ampla si amanuntita dezbatere si in niciun caz prin OUG.

3. Este greu de gasit formula juridica pentru a obliga un angajator sa majoreze niste salarii brute, ar putea reprezenta o interventie nepermisa a statului in afaceri private. Deci nu ar merge automat decat la bugetari.

4. Apoi, eu cred ca multi dintre patroni ar fi extrem de reticenti, chiar daca s-ar gasi formula juridica, tocmai din cauza instabilitatii legislatiei fiscale din Romania. Se pot gandi asa: eu azi majorez salariile brute si nu pierd pentru ca nu mai platesc contributii sociale pentru angajati, dar daca peste un an, doi, sau trei, se va gasi un guvern care sa reintroduca aceste contributii si pentru angajator? Le-as plati la salariile brute majorate.

5. Formula majorarii salariilor brute ar atrage necesitatea modificarii tuturor contractelor de munca. Milioane de contracte si nu cred ca e greu de anticipat ce probleme poate crea acest demers generalizat.

5. Exista niste categorii care ar fi lovite in plin de aceasta decizie, pentru ca sunt platitoare de contributii sociale, dar nu are cine sa le majoreze "brutul" - este vorba despre titularii drepturilor de autor si persoanele fizice autorizate. Adica aproape jumatate de milion de oameni care muncesc si castiga cinstit si pe care nu vad niciun motiv sa-i strangi de gat sau sa-i pui in iminenta evaziunii fiscale.

Sunt, in opinia mea, cateva slabiciuni ale proiectului, care il fac discutabil. Dar, in niciun caz, nu se poate vorbi de o taiere a salariilor.

Cine a indus aceasta panica ma tem ca a facut-o cu intentia clara de a crea o paralela cu taierea din 2010 si asocierea actualului guvern cu acest moment traumatizant.

Cine are interesul sa o faca nu cred ca este foarte greu de dedus.

Dar mi se pare ca si Ministerul Finantelor prin maniera absolut lamentabila de comunicare a agravat situatia, transmitand ca are ceva de ascuns.

Doamna ministru Dragu a iesit sa spuna ca nu stie nimic despre acest proiect, primul a contrazis-o presedintele Consiliului Fiscal care a confirmat ca s-a discutat despre el cu reprezentantii Finantelor, iar spre seara secretarul de stat Biris a iesit cu primele explicatii concrete. Dar deja panica si furia se raspandisera.

Mie imi este foarte greu sa cred ca dna Dragu nu stia de acest proiect. Daca un ministru habar nu are despre faptul ca in ograda sa se lucreaza la o reforma de proportii inseamna ca sta degeaba acolo pe post de floare in glastra.

Dar cred ca explozia din presa, asa cum a avut loc, a panicat-o si, in loc sa explice calm fondul problemei, a preferat sa arunce cartoful clocotit cat mai departe. Cartoful era insa bumerang.

La cat de distorsionat a fost comentata in presa intentia MF, nu cred ca a fost vorba despre un balon de incercare, ci despre o scurgere de informatii de la numeroasa functionarime cu afilieri politice clare care a facut un serviciu partidului. Asa e cand lucrezi cu clientii lasati de altii si te astepti sa-ti fie fideli.

Dar si in acest caz ca in multe altele ceea ce te omoara nu e criza in sine, ci felul in care o gestionezi. Si partea proasta e ca un proiect care, ajustat si corectat, putea fi o idee buna nu cred ca mai are vreo sansa sa se ridice. Cat despre Gabriel Biris, eu cred ca plecarea domniei sale din MF este o pierdere pe altarul unei manipulari si a fost pedepsit pentru ca a refuzat sa minta in privinta autenticitatii proiectului. Daca mintea, nu-si depasea mandatul.

Ucraina își majorează importurile de energie cu 50%. România, printre principalii furnizori
Ucraina își majorează importurile de energie cu 50%. România, printre principalii furnizori
Ucraina intenţionează să îşi majoreze, cu aproximativ 50%, importurile de electricitate pe parcursul zilei de miercuri, 24 aprilie, pe fondul temperaturilor scăzute şi lipsei vântului şi...
Funcția de confidențialitate introdusă de WhatsApp Web. Utilizatorii își pot muta conversațiile într-un folder cu parolă
Funcția de confidențialitate introdusă de WhatsApp Web. Utilizatorii își pot muta conversațiile într-un folder cu parolă
WhatsApp introduce o caracteristică nouă de confidențialitate pentru versiunea sa web, oferindu-le utilizatorilor posibilitatea de a bloca conversațiile printr-o funcție numită Chat Lock....
#contributii sociale angajat angajator, #Biris modificare Cod Fiscal , #finante