Amnistia fiscala pentru pensionari si mame, intre necesitate si populism

Marti, 26 August 2014, ora 07:34
4850 citiri
Amnistia fiscala pentru pensionari si mame, intre necesitate si populism

Amnistia fiscala pentru pensionari si mame, care a fost amanata luni in Senat, din cauza lipsei de cvorum, se "zbate" intre necesitate si populism.

Proiectul legislativ vizeaza pensionarii si mamele care au primit bani in plus din cauza greselilor functionarilor.

"Toate debitele pe care un pensionar sau o mamica le are de platit catre bugetul de stat sau la bugetul asigurarilor sociale, daca nu sunt din culpa lor, vor fi scutite de la plata", a spus saptamana trecuta ministrul Muncii, Rovana Plumb.

In situatia de a beneficia de amnistia fiscala se afla mai mult de 20.000 de pensionari si circa 12.500 de mame.

Amnistia fiscala pentru mame si pensionari, adoptata de Guvern

De asemenea, masura se aplica doar pentru pensionarii si mamele care nu au apucat inca sa returneze banii primiti in plus. Cei care au facut-o, nu ii vor primi inapoi.

Proiectul a fost adoptat de Guvern, insa nu a mai fost supus la vot in Senat, luni, din cauza ca politicienii PDL si PNL au parasit sala, astfel ca nu a mai fost cvorum.

Amnistia fiscala pentru pensionari si mame, amanata din lipsa de cvorum

"Era necesara o interventie prin care sa fie eliminata obligatia persoanelor care, din motive independente, au primit sume in plus, ca urmare a aplicarii eronate a legislatiei de catre institutiile statului. Astfel de greseli apar tocmai din cauza neclaritatii legislatiei existente, care - de cele mai multe ori - da nastere la interpretari.

In acest sens, trebuie readusa in discutie aplicarea unui principiu - a mai fost solicitat acest lucru cu ceva ani in urma de specialisti in fiscalitate. Mai exact, este vorba de aplicarea principiului 'in dubio contra fiscum', care reprezinta transpunerea in fiscalitate a unui principiu de drept roman, si anume 'in dubio pro reo', in traducere 'prevederile neclare profita invinuitului'", a sustinut George Niculescu, expert fiscal, pentru Ziare.com.

Amnistia fiscala pentru pensionari si mame, supusa la vot in Senat

E amnistie sau nu?

Totusi, termenul de "amnistie" a starnit controverse.

Niculescu sustine ca este inadecvata folosirea lui in acest context. Cuvantul inseamna, de fapt, "act al puterii de stat prin care se inlatura raspunderea penala pentru o infractiune savarsita", potrivit DEX.

"In cazul de fata nu este nimic dovedit. Mai mult, nu am auzit ca cineva aflat in aceasta situatie sa fie tras la raspundere penal. De altfel, termenul folosit in proiectele publicate este acela de scutirea de la plata", a adaugat expertul fiscal.

Amnistia nu ar afecta bugetul

Amnistia fiscala pentru mame si pensionari nu are cum sa afecteze bugetul de stat aferent anului 2014, a punctat Niculescu.

"De asemenea, cred ca sumele nu sunt semnificative", astfel ca daca vor fi probleme, ele vor putea fi reglate in septembrie, la rectificarea bugetara, a sustinut expertul fiscal.

Proiectul prevede faptul ca cei care au apucat sa returneze banii in plus primiti din cauza functionarilor nu ii vor mai putea recupera.

Amnistie fiscala pentru mame si pensionari: Cei care au apucat sa returneze banii nu-i mai primesc inapoi

Motivul? "Nu se poate pune problema unei discriminari: este vorba de modul de aplicare al legii, care nu poate fi retroactiv", explica Niculescu, care a adaugat ca "este o guvernare de stanga, astfel ca acest gen de masuri sunt naturale".

In cazul pensionarilor s-au constituit debite in cuantum de 65 de milioane de lei, iar la mamici - de circa 15 de milioane de lei.

Plumb: Este o solutie de reparare sociala

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat ca amnistia fiscala pentru pensionari si mame este o solutie de reparatie sociala si condamna abordarea contabila a celor care au criticat aceasta masura.

"Grija fata de pensionari, de parinti si de copii reprezinta o prioritate constanta a Guvernului Ponta. In acest sens, amnistia fiscala pentru pensionari si mame reprezinta o solutie normala, de reparatie sociala. Din pacate, sunt si persoane care au criticat aceasta masura. (...)

Nu ar fi fost corect ca mamele si pensionarii sa plateasca pentru ceva pentru care nu au nicio vina, pentru ca acestora li se aplica masura. Noi, spre deosebire de guvernarea PDL, facem dreptate sociala si nu punem in spatele cetatenilor greselile din sistem", a precizat ministrul Rovana Plumb, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Criticile Opozitiei

Liderul deputatilor PDL, Tinel Gheorghe, a atras atentia ca proiectul guvernarii este copiat dupa cel depus de democrat-liberali in Camera Deputatilor, care are acelasi scop.

"Asadar, mult trambitata 'amnistie a pensionarilor', de care-si leaga cu vitejie numele candidatul Victor Ponta, nu este altceva decat un alt copy-paste dovedit, pe un proiect de lege apartinand PDL.

Nu este nici prima data si suntem convinsi ca nici ultima data cand deputatul Victor Ponta respinge in Parlament masurile PDL, pe care apoi Prim-ministrul Victor Ponta le adopta in sedintele de Guvern ca masuri proprii. La fel a procedat si cu scutirea de la plata a profitului reinvestit si cu reducerea cu 5 pp. a CAS, ambele fiind initiative ale PDL si plagiate pe furis de Victor Ponta", a mentionat Tinel Gheorghe, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Nici PNL nu a trecut amnistia fiscala cu vederea. Intr-o postare pe blogul sau, purtatorul de cuvant al PNL, Alina Gorghiu, a pus aceasta masura in randul initiativelor "de cel mai exacerbat populism electoral" al Puterii, alaturi de electorata si scutirea de la executare silita.

Inca un proiect pentru cei cu credite: Datornicii ar putea scapa de executarea silita a imobilelor (Video)

"Din aceeasi categorie amintesc mirajul reducerii CAS care nu se mai produce, amnistia pentru pensionarii care si-au cumparat pensionarea inainte de termen, aminsitie fiscala pentru mamele care au incasat ilegal venituri suplimentare pe langa indemnizatie, electorata, programul 'Prima Masina', cresterea pensiilor, o suma de bani pentru medici si profesori incepatori... toate, coincidenta, in ultimul an", a scris pe blog Alina Gorghiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#amnistie fiscala mame, #amnistie fiscala pensionari, #amnistie fiscala efecte , #fiscal