Amnistie fiscala pentru mame si pensionari: Cei care au apucat sa returneze banii nu-i mai primesc inapoi

Marti, 19 August 2014, ora 17:23
3583 citiri
Amnistie fiscala pentru mame si pensionari: Cei care au apucat sa returneze banii nu-i mai primesc inapoi

Sumele provenite din debitele deja recuperate de la pensionari, care au primit bani necuveniti din vina functionarilor, nu vor fi restituite, este precizat in proiectul de lege privind amnistierea fiscala a pensionarilor.

"Proiectul de lege propune scutirea de la plata debitelor generate de interpretari neunitare ale prevederilor legislatiei din domeniul asigurarilor sociale si pensiilor pentru toti pensionarii aflati in evidenta sistemului unitar de pensii publice la data intrarii in vigoare a prezentei legi.

Proiectul nu are in vedere scutirea de la plata a debitelor care au drept cauza culpa debitorului, materializata in folosirea de catre acesta a unor documente eliberate fara respectarea legii sau declararea unor date neconforme realitatii care au avut drept urmare stabilirea eronata a pensiei. De asemenea, actul normativ nu vizeaza restituirea sumelor provenite din debitele deja recuperate", informeaza Guvernul.

Executivul a aprobat, in sedinta de marti, proiectele de lege privind amnistierea fiscala a pensionarilor si a mamelor care au primit sume necuvenite din vina functionarilor, acte normative care vor fi transmise Parlamentului spre adoptare.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a precizat, la inceputul sedintei, ca persoanele care au depus documente false pentru a obtine pensie nu vor beneficia de amnistia fiscala.

"Se scutesc toti pensionarii care sunt in sistemul de pensii pana la data intrarii in vigoare a legii, care va fi fixata de Parlament (...) Pe cine nu scutim de la plata sunt pensionarii carora li s-au stabilit debite pentru ca au prezentat fie declaratii false, fie documente false", a precizat ministrul, prezentand continutul celor doua acte normative.

Amnistia fiscala pentru mame si pensionari, adoptata de Guvern

Ulterior, la finalul sedintei, ministrul a precizat ca nici mamele pentru care debitul rezulta din culpa exclusiva a acestora nu vor fi scutite de la restituirea sumelor incasate.

La randul sau, premierul Victor Ponta a aratat, la inceputul sedintei, ca Parlamentul poate "sa mai includa eventual" alte categorii de persoane, daca apar probeme similare.

El a precizat ca este de datoria Executivului sa rezolve situatiile in care functionarii statului gresesc in detrimentul cetatenilor.

Din proiectul de lege prezentat recent in dezbatere publica de Ministerul Muncii rezulta ca doar mamele care au primit indemnizatii pentru cresterea copilului calculate gresit vor fi amnistiate, nu si cele care au folosit documente eliberate cu nerespectarea legii sau care au declarat lucruri neconforme realitatii.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#amnistie fiscala Guvern, #amnistie fiscala pensionari, #amnistie fiscala mame , #fiscal