Opinii: Bani ar fi, increderea lipseste

Duminica, 14 Noiembrie 2010, ora 19:44
4029 citiri
Opinii: Bani ar fi, increderea lipseste
Foto: Arhiva Reuters

De-abia i-a ciupit Traian Basescu pe investitori, reprosandu-le ca incasarile slabe la buget sunt si din cauza lor, mai precis a muncii la negru pe care o folosesc, ca guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a pus lucrurile la punct.

Oamenii de afaceri sunt victimele, nu autorii acestei crize, iar unul dintre cei care le ingreuneaza situatia, daca nu principalul factor de ingreunare a situatiei, este chiar statul:

"Arieratele sunt una dintre explicatiile pentru care avem si recesiune si inflatie inca ridicata. Determina un lant de intarzieri de plata mai rele decat deficitele. (...) Nu ne platim datoriile. Nu este economie de piata. Intr-o economie de piata ai consumat, ai platit.

Este un obicei care te scoate din club, te elimina, consumi si nu platesti. Este un sport national, iar acum nu plateste nici statul. Statul trebuie sa dea exemplu despre plata la timp a obligatiilor sale, nu sa dea exemplu negativ, pentru ca atunci s-a stricat toata atmosfera economiei de piata".

Din ce sa traiasca firmele care au prestat servicii pentru stat? Din ce sa-si plateasca oamenii si furnizorii? Din ce sa-si dezvolte baza materiala? Si nu este vorba aici despre firmele clientelare, desi si ele au angajati si furnizori, caci pentru ele fie se gasesc bani, fie au atat de multa osanza incat intarzierile nu le afecteaza.

Este vorba despre firmele mai mici care chiar depind de banii acestia, pentru ca nu trebuie sa ajungem la paranoia de a crede ca absolut orice contract cu statul este unul clientelar.

Intr-o vreme, Traian Basescu vorbea mult despre aceste arierate din economie si soma Guvernul sa rezolve problema lor, insa pe masura ce Executivul se arata incapabil sa rezolve chestiunea si solicita de la FMI pasuire dupa pasuire pentru indeplinirea acestei conditii, ele au disparut treptat din discursul prezidential. Asa se face ca au ajuns la aproape 2 miliarde de lei si sunt, dupa cum spune guvernatorul BNR, o problema chiar mai grava decat deficitele.

De ce, a explicat mai intai ambasadorul SUA, Mark Gitenstein: "Platiti-va datoriile, altfel investitorii nu vor veni". A revenit asupra temei si consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu: arieratele creeaza o criza de incredere care agraveaza criza economica si face posibil inca un an de recesiune, in pofida previziunilor optimiste ale Guvernului si ale FMI.

"Investitorii straini judeca precum bancile. Si ei se uita daca e incredere in economie. Nu merge nimeni undeva ca sa ajute. S-a dus ca sa castige ceva. Asta fac investitorii straini si bancile. Dar atata timp cat investind bani risca sa ii piarda, sunt prudenti (..)Bani sunt. Exista un nivel adecvat al lichiditatii. Altceva nu exista. Incredere in economie. Pana cand nu va creste increderea in economie nu vom intoarce la ce era."

Cifrele confirma, de altfel, fiecare cuvant al lui Adrian Vasilescu, cat timp investitiile straine in Romania au scazut la o cincime fata de anul trecut, care a fost tot an de criza. Iar capitalul autohton se sufoca si, ca dovada, numarul falimentelor s-a inmultit spectaculos.

Si de ce ar avea incredere investitorii, atat cei straini, dar si dispretuitul capital autohton? Ce vad ei? Ca statul nu-si plateste datoriile, iar compensarea promisa este un iad birocratic, ca legea fiscala se schimba la cateva luni, iar despre tot felul de schimbari se vorbeste saptamanal. Ca nivelul de fiscalitate nu scade, dimpotriva, dupa cresterea TVA am ajuns una dintre cele mai neprietenoase tari pentru mediul de afaceri.

Ca nicio actiune guvernamentala nu are absolut nicio logica, iar comunicarea guvernamentala este un fel de cacofonie pe care nu o inteleg prea bine nici emitentii. Cauzele pot fi multiple: de la coruptie, la clientelism. Dar cred ca cea mai grava este incompetenta. Emil Boc pur si simplu nu stie ce sa faca, nu are incredere in cei care-i propun masuri curajoase, asa cum au fost la un moment dat Adriean Videanu si Varujan Pambuccian, si balteste intr-o stare care face din economia Romaniei una dintre cele 3 europene care raman in recesiune.

Nu stiu ce e in capul lui Traian Basescu, pot banui de ce il mai tine pe Emil Boc in Palatul Victoria pe post de cadavru politic in putrefactie, dar stiu ca fiecare zi in care continuam pe acest drum ne indeparteaza de iesirea din criza.

Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Majorarea pensiilor de la 1 septembrie, după recalculare, deja pune presiune pe bugetul de stat.Și salariul minim pe economie urmează să fie majorat de la 1 iulie la 3.700 de lei brut. Însă...
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
#arierate Basescu, #arierate Isarescu, #plata arierate , #fiscal