Bloomberg: Romania, campanie agresiva de combatere a evaziunii fiscale. Lectie pentru Grecia?

Miercuri, 25 Martie 2015, ora 08:09
9326 citiri
Bloomberg: Romania, campanie agresiva de combatere a evaziunii fiscale. Lectie pentru Grecia?

Inspectorii fiscali din Romania au inceput o ampla campanie, prin care incearca descurajarea evaziunii fiscale, astfel ca tara noastra ar putea deveni un model pentru Grecia, arata Bloomberg.

Dupa ce a renuntat la meseria de sofer pentru a deveni negustor ambulant, axandu-se pe vanzarea de sampoane si cafea intr-o piata din Bucuresti, Costin Dumbrava urmareste acum cu atentie inspectorii antifrauda care ar putea sa puna bete in roate afacerii sale infloritoare.

Barbatul, in varsta de 45 de ani, are o taraba unde vinde bunuri provenite din Ungaria si Austria clientilor atrasi de preturile atragatoare, care in multe cazuri sunt si cu un sfert mai mici decat cele din supermarketuri.

Secretul succesului sau? Nu plateste taxele la stat, nici macar TVA.

"Nu mi-as permite sa le vand la aceste preturi, daca as plati birurile", spune Dumbrava, care are pe taraba produse de la Procter & Gamble si Unilever, printre altele. "Am vazut la televizor ca se fac raiduri. Daca va veni si randul meu, va trebui sa renunt la afacere", a explicat acesta, pentru Bloomberg.

In timp ce tari precum Grecia se lupta sa gaseasca o solutie pentru a reduce evaziunea fiscala, Romania conduce o campanie agresiva pentru a diminua economia subterana, care a ajuns la 40 de miliarde de dolari.

Fiscul a pus biciul pe romanii care nu respecta legea: Amenzi de 24 de milioane de lei in 2014

O treime din produsul intern brut se afla in afara evidentelor fiscale, asa ca dupa 25 de ani de la caderea comunismului se incearca extirparea acestui flagel printr-o metoda agresiva.

"Era si timpul ca litera legii sa domneasca in Romania", a transmis Dan Badin, specialist taxe la Deloitte. "Acum, cei care conduc afaceri legale sunt foarte fericiti pentru ca actiunile inspectorilor fiscali ii sperie pe cei care fraudeaza sistemul, astfel ca reduc concurenta neloiala. E un lucru pozitiv", a mai spus expertul pentru Bloomberg.

Ce impact a avut alegerea lui Klaus Iohannis ca presedinte

Economia subterana din Romania valoreaza 175 miliarde de lei (44 miliarde de dolari), a doua din UE, dupa Bulgaria, arata firma de consultanta AT Kearney. Din aceasta suma, 72 de miliarde de lei reprezinta evaziunea legata de TVA, potrivit dateleor Eurostat.

Astfel, e dificil ca Romania sa creasca rata colectarii, care e intepenita la 30% din PIB de 20 de ani, scrie Bloomberg.

"Insufletiti de victoria lui Klaus Iohannis in cursa prezidentiala, care a mizat pe lupta anticoruptie, procurorii au sarit in ajutorul lui. Dupa ce au facut descinderi la sute de companii si locuinte in 2014, ei au identificat fraude in valoare de peste 2 miliarde de euro. De asemenea, pagubele aduse statului de ilegalitatile descoperite in primele doua luni ale acestui an se ridica la jumatate de miliard de lei", se arata in articolul citat.

Kovesi face bilantul DNA: In 2014, cel mai mare numar de demnitari de rang inalt investigati (Video)

Laura Codruta Kovesi, care conduce DNA, sustine ca ar urma sa fie recuperata o suma de cel putin 300 de milioane de euro.

"Daca se va intampla acest lucru, atunci am putea dubla salariile medicilor nostri pentru un an de zile", a spus aceasta pe 10 martie.

Teama si telejustitia

Anul trecut, peste o mie de persoane au fost condamnate la inchisoare, inclusiv oficiali de rang inalt, precum fosti sau chiar actuali ministri.

Un exemplu dat de Bloomberg e cazul lui Darius Valcov, care a demisionat de la sefia Finantelor, din cauza unor acuzatii de luare de mita de pe vremea cand era primar. El sustine insa ca nu a comis nicio ilegalitate.

Darius Valcov afla de ziua lui daca va fi retinut si arestat

"Cand incepi sa destructurezi retele de coruptie, reusesti sa dai un exemplu, asa ca frica ii cuprinde si pe cei care fac evaziune fiscala, dar care inca nu au fost prinsi", sustine Ionut Dumitru, seful Consiliului Fiscal.

Reversul medaliei

Insa exista si reversul medaliei. Unele voci sustin ca inspectorii fiscali abuzeaza si taxeaza pana si companiile care nu au probleme legale si platesc taxele cu regularitate.

"In incercarea de a combate frauda, din pacate, vedem ca multi inspectori fiscali ajung si la cei cinstiti. In unele cazuri, angajatii ANAF au adoptat o interpretare indoielnica a legii, care ingreuneaza activitatea unor companii", a explicat Daniel Anghel, partener la Pricewaterhouse Coopers.

Amenzi uriase pentru cativa lei in minus sau pentru bacsisuri: Fiscul, "sperietoarea" comerciantilor?

Pentru a incuraja iesirea din economia subterana, premierul Victor Ponta si-a luat angajamentul, in noul Cod Fiscal, ca va reduce TVA de la 24% la 20%. De asemenea, a prezentat si alte masuri de relaxare fiscala care vor intra in vigoare pana in 2018, mai aminteste Bloomberg.

Sedinta extraordinara de Guvern pentru Codul Fiscal: Scade TVA de la 1 mai?

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#Bloomberg evaziune fiscala Romania, #Bloomberg economie subterana Romania, #Bloomberg Romania Grecia , #fiscal