Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cati bani spera guvernantii sa obtina din taxa pe stalp

Vineri, 04 Aprilie 2014, ora 15:58
1972 citiri
Cati bani spera guvernantii sa obtina din taxa pe stalp

Estimarile referitoare la incasarile din impozitul pe constructiile speciale indica 1,5 miliarde de lei, insa in bugetul pe 2014 s-au prevazut doar 488 de milioane de lei, din cauza riscului de necolectare, a declarat, joi, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

"La taxa pe stalp, noi, cand am facut calculul, am prevazut-o in buget la 488 milioane de lei, dar calculul nostru arata 1,5 miliarde de lei. Noi atat am estimat. Numai ca trebuie sa fie de acord si partenerii nostri internationali - Fondul Monetar si Comisia Europeana. Ei au avut un alt calcul. Noi am calculat plecand de la totalul constructiilor aflate in bilanturile companiilor impozitul de 1,5 minus ce se impoziteaza deja si asa ne-a dat suma respectiva.

Oricum, acest impozit este deductibil din impozitul pe profit si ramane un miliard si jumatate (de lei - n. red.), cam atat am estimat, dar in buget este trecut jumatate de miliard. De ce? Pentru ca FMI a spus, dupa parerea mea corect, desi la vremea respectiva am avut dispute pe aceasta tema, au spus: 'Voi nu colectati 100% oricum din nicio taxa. Asta este o taxa noua, deci riscul de necolectare este mai mare. Noi consideram ca veti colecta cam o treime din estimarea voastra'", a explicat Voinea, la Antena 3.

El a precizat ca impozitul pe constructiile speciale se colecteaza de doua ori pe an.

"Se va colecta prima data pe 25 mai. Haideti sa vedem pe 25 mai cat se colecteaza si, daca va fi cazul, la rectificare vom avea o rectificare pozitiva. Dar e mai bine sa ai un pic de spatiu in buget decat sa fii la limita si sa reintri in procedura de deficit excesiv", a subliniat Liviu Voinea.

In ceea ce priveste taxarea veniturilor suplimentare de la producatorii de gaze, despre care presedintele Traian Basescu spune, in scrisoarea trimisa parlamentarilor, ca, daca se ia in calcul productia de gaze estimata in 2014, ar exista un venit de un miliard de lei, dar ca in buget s-au trecut doar 290 de milioane de lei, Voinea a explicat ca, dupa introducerea acestei taxe, s-a incasat doar o treime din estimare.

"Acel impozit se colecteaza din anul 2013. A intrat in vigoare la 1 februarie si s-a dovedit un impozit nou. Desi, teoretic, usor de colectat, s-a colectat cam la o treime din anticiparea initiala a colegilor de la ANAF si, atunci, pe 2014, s-a plecat de la cat s-a colectat in 2013, nu de la estimarea optimista cat s-ar putea colecta. De aici si aceeasi abordare in privinta impozitului pe constructii speciale. Fiind impozite relativ noi, acesta din urma fiind incasat in 2013, s-a vazut cat s-a incasat efectiv si s-a plecat in estimare de la cat s-a incasat efectiv", a spus ministrul pentru Buget.

Potrivit acestuia, cu astfel de "estimari conservatoare", Romania a reusit in 2013 sa aiba cel mai mic deficit bugetar din istorie, de 2,3% din PIB pe metodologie europeana, incluzand aici "ceva ce n-a fost niciodata inclus" si anume datoriile pentru restituirea proprietatilor.

"Noi facem intr-un mod conservator bugetul, plecand mai degraba de la istoricul de colectare", a punctat Voinea.

Cu cat va umfla facturile la curentul electric taxa pe stalp a Guvernului

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Dan Manolescu a declarat, recent, ca normele de aplicare pentru "taxa pe stalp" vor fi aprobate numai dupa ce Parlamentul va adopta Ordonanta 102/2013, cu corectiile necesare reiesite din discutiile cu mediul de afaceri, cel mai tarziu in luna aprilie.

"Dupa discutiile cu mediul de afaceri, s-a simtit nevoia ca anumite corectii sa se faca pe textul ordonantei, in sensul ca in lege poate ar trebui stabilite anumite criterii privind activele care sunt supuse impozitarii", a precizat Dan Manolescu.

El sustine ca actul normativ ar putea aparea cel mai tarziu in aprilie.

Cu toate acestea, consultantii fiscali sustin ca proprietarii de cladiri vizate de stat trebuia sa depuna declaratiile de inregistrare ca platitor al impozitului pana pe 30 ianuarie 2014. Declaratiile privind impozitul pe constructii vor trebui depuse pe 25 mai, iar impozitul efectiv platit in doua transe egale, pe 25 mai si 25 septembrie.

Ce este taxa pe stalp

Impozitul pe constructiile speciale este de 1,5% din valoarea acestora si vizeaza numai persoanele juridice. El se va aplica pentru retelele de transport, stalpi, depozite sau magazii. Masura vizeaza companii care detin astfel de constructii, precum E.ON, Enel, Transelectrica, Transgaz sau Romgaz.

Sunt exceptate de la plata impozitului terasele pe arabil, plantatiile pomicole si viticole, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, institutiile publice, asociatiile, fundatiile si celelalte persoane juridice fara scop patrimonial, precum si cladirile pentru care Consiliul Local a acordat scutire de la plata impozitului pe cladiri.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#colectare taxa stalp, #bani taxa stalp, #impozit constructii speciale , #fiscal