Ce reprezinta o contraventie si cum o putem contesta

Luni, 16 Noiembrie 2015, ora 07:31
56788 citiri
Ce reprezinta o contraventie si cum o putem contesta
Foto: Adrian Benta

Ce reprezinta o contraventie? Care e termenul in care poate fi aplicata? Si cum o putem contesta?

Cadrul normativ general privind contraventia este dat de ordonanta de urgenta nr. 2/2001 privind contraventiile, act normativ ce a suferit destul de multe modificari, din care noi extragem principalele aspecte actualizate si aplicabile in anul 2015.

Definitie si categorii

Constituie contraventie fapta savarsita cu vinovatie, stabilita si sanctionata prin lege, ordonanta, prin hotarare a Guvernului sau, dupa caz, de catre autoritatile competente din cadrul primariilor, prin care o persoana fizica sau juridica incalca prevederi normative.

Actele normative prin care se stabilesc contraventii vor cuprinde descrierea faptelor ce constituie contraventii si sanctiunea ce urmeaza sa se aplice pentru fiecare dintre acestea; in cazul sanctiunii cu amenda se vor stabili limita minima si maxima a acesteia, respectiv sanctiunile complementare ce pot fi date fata de sanctiunile contraventionale.

Sanctiunile contraventionale principale sunt:

  • a) avertismentul;
  • b) amenda contraventionala;
  • c) prestarea unei activitati in folosul comunitatii.
  • Sanctiunile contraventionale complementare sunt:

  • a) confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contraventii;
  • b) suspendarea sau anularea, dupa caz, a avizului, acordului sau a autorizatiei de exercitare a unei activitati;
  • c) inchiderea unitatii;
  • d) blocarea contului bancar;
  • e) suspendarea activitatii agentului economic;
  • f) retragerea licentei sau a avizului pentru anumite operatiuni ori pentru activitati de comert exterior, temporar sau definitiv;
  • g) desfiintarea lucrarilor si aducerea terenului in starea initiala;
  • h) alte sanctiuni complementare stabilite prin legislatia specifica vreunui domeniu de activitate.
  • Avertismentul si amenda contraventionala se pot aplica oricarui contravenient persoana fizica sau juridica, iar prestarea unei activitati in folosul comunitatii se poate aplica numai contravenientilor persoane fizice.

    Detalii despre fiecare categorie

    Avertismentul consta in atentionarea verbala sau scrisa a contravenientului asupra pericolului social al faptei savarsite, insotita de recomandarea de a respecta dispozitiile legale. El se aplica in cazul in care fapta este de gravitate redusa si se poate aplica si in cazul in care actul normativ de stabilire si sanctionare a contraventiei nu prevede aceasta sanctiune.

    Ar fi de exemplu cazul nedepunerii la termen a declaratiilor fiscale, cand nici Codul fiscal si nici Codul de procedura fiscala nu prevad sanctiunea cu avertismentul.

    Prestarea unei activitati in folosul comunitatii poate fi stabilita numai prin lege si numai pe o durata ce nu poate depasi 300 de ore. Aceasta se stabileste alternativ cu amenda.

    In cazul in care contravenientul persoana fizica nu a achitat amenda in termen de 30 de zile de la ramanerea definitiva a sanctiunii si nu exista posibilitatea executarii silite, organul de specialitate va sesiza instanta judecatoreasca in a carei circumscriptie domiciliaza contravenientul, in vederea inlocuirii amenzii cu prestarea unei activitati in folosul comunitatii.

    In cazul in care aceeasi persoana a savarsit mai multe contraventii, sanctiunea se aplica pentru fiecare contraventie. Daca acestea au fost constatate prin acelasi proces-verbal, sanctiunile contraventionale se cumuleaza fara a putea depasi dublul maximului amenzii prevazut pentru contraventia cea mai grava.

    Caracterul contraventional al faptei este inlaturat in cazul legitimei aparari, starii de necesitate, constrangerii fizice sau morale, cazului fortuit, iresponsabilitatii, betiei involuntare complete, erorii de fapt, precum si infirmitatii, daca are legatura cu fapta savarsita. Minorul sub 14 ani nu raspunde contraventional.

    Foarte important: aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei. Executarea sanctiunilor contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de cel mult doua luni de la data aplicarii sanctiunii.

    Ce trebuie sa cuprinda un proces verbal de constatare

    Contraventia se constata printr-un proces-verbal incheiat de persoanele competente care stabilesc si sanctioneaza contraventia, denumite in mod generic agenti constatatori. Retinem asadar ca cei care intocmesc procesul-verbal si stabilesc contraventia sunt si cei ce constata existenta contraventiei.

    De exemplu, un radar mobil al politiei ce identifica si constata depasirea vitezei maxime legale de deplasare pentru un autoturism. Echipajul de pe radarul mobil este competent in a intocmi proces-verbal de contraventie si nu vreun alt echipaj.

    Procesul verbal de constatare a contraventiei va cuprinde in mod obligatoriu:

    • data si locul unde este incheiat;
    • numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator;
    • datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca ale contravenientului;
    • descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite;
    • indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia si alte elemente relevante.

    Lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar in cazul persoanei juridice lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal.

    In momentul incheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat sa aduca la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare. Obiectiunile sunt consemnate distinct in procesul-verbal la rubrica "Alte mentiuni", sub sanctiunea nulitatii procesului-verbal. Ar fi cazul proceselor verbale in care agentii constatatori nu permit contravenientilor sa isi exprime un punct de vedere. Desigur, cand contravenientul nu doreste sa exprime un punct de vedere, in practica va semna si va baza la rubrica de alte mentiuni.

    Foarte important: daca legea prevede, contravenientul poate achita, pe loc sau in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal jumatate din minimul amenzii prevazute. Termenele stabilite prin ore incep sa curga de la miezul noptii zilei urmatoare, iar termenul care se sfarseste intr-o zi de sarbatoare legala sau cand serviciul este suspendat se va prelungi pana la sfarsitul primei zile de lucru urmatoare.

    Daca persoana sanctionata cu amenda este de acord cu aceasta sanctiune, plata amenzii trebuie sa se faca in termen de 15 zile de la comunicarea procesului-verbal de sanctiune a contraventiei. Aceasta trebuie sa se informeze unde va efectua plata in functie de bugetul ce va incasa amenda.

    Bine de stiut

    Comunicarea procesului-verbal si a instiintarii de plata de face prin posta, cu aviz de primire, sau prin afisare la domiciliul sau la sediul contravenientului. Operatiunea de afisare se consemneaza intr-un proces-verbal semnat de cel putin un martor.

    Persoana sanctionata contraventional printr-un proces-verbal de constatare a contraventiei ce se considera nedreptatita poate face plangere in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii acestuia. Plangerea se depune la judecatoria in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia.

    Dragi cititori, speram sa nu va aflati niciodata in postura unui platitor de amenzi, dar daca apare si o astfel de situtie e bine sa cunoasteti modul de sanctionare a unei contraventii.

    Consultant Fiscal,

    Auditor Financiar,

    drd. ec. Adrian Benta

    BentaConsult.ro

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
    O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
    Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
    Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
    Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
    OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
    #ce inseamna contraventie, #cum contestam contraventie, #contraventie definitie, #contraventie lege , #fiscal