Cea mai dificila intrebare la care trebuie sa raspunda Guvernul despre noul Cod Fiscal

Vineri, 20 Februarie 2015, ora 15:20
2847 citiri
Cea mai dificila intrebare la care trebuie sa raspunda Guvernul despre noul Cod Fiscal
Foto: EY Romania

Guvernul trebuie sa raspunda la o intrebare dificila in ceea ce priveste propunerea de Cod Fsical, sustine Gabriel Sincu, director executiv, asistenta fiscala si juridica la EY Romania.

"Sunt, asemenea majoritatii oamenilor care lucreaza in domeniu, impresionat de masurile curajoase pe care autoritatile intentioneaza sa le puna in practica prin proiectul Noului Cod Fiscal. Indraznesc sa afirm ca este cel mai indraznet set de masuri fiscale de care am avut parte in ultimii 25 de ani, depasind ca impact si anvergura introducerea cotei unice din anul 2005. Speram ca acesta sa se materializeze si sa nu reprezinte doar un subiect de discutie pentru consultanti si presa pentru cateva saptamani", a opinat specialistul, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Dupa o avalansa de taxe si impozite, Romania se va transforma in paradis fiscal?

Insa el arata ca cea mai dificila intrebare la care trebuie sa raspunda Guvernul este cu privire la sursele de acoperire a deficitului generat de aceste noi reguli.

Sincu considera ca exista suficiente resurse in zona de economie subterana, care ar putea acoperi cu succes gaura din bugetul de stat.

"Ramane de vazut in ce masura autoritatile vor reusi sa colecteze aceste resurse, avand in vedere faptul ca vorbim despre evaziunea fiscala, o nuca ce s-a dovedit aproape imposibil de spart in ultimii 25 de ani", a punctat acesta.

De asemenea, el considera ca cea mai interesanta masura pare sa fie cea referitoare la eliminarea impozitului pe dividende, "o adevarata surpriza pentru toata lumea".

Noul Cod Fiscal: Guvernul vrea sa elimine impozitul de 16% pe veniturile din dividende

"La prima vedere, ideea este de salutat, dar intrebarea care se pune este in ce masura aceasta va descuraja investitiile in favoarea decapitalizarii intreprinderilor. Totodata, avand in vedere ca noile reguli vor face total neatractive sistemele de PFA, se pune intrebarea daca nu vor incuraja o noua tendinta in ceea ce priveste evitarea taxelor salariale, revenindu-se la moda microintreprinderilor de la inceputul anilor 2000.

In alta ordine de idei, eliminarea impozitului pe dividende poate reprezenta o gura de oxigen pentru piata de capital, functionand ca un magnet pentru investitorii persoane fizice care vor cumpara actiuni in speranta obtinerii de castiguri din dividende ce vor fi neimpozabile", a explicat acesta.

Ministrul de Finante, veste buna pentru jurnalisti, scriitori si actori

Care va fi gaura din buget

In proiectul pentru noul Cod Fiscal, Guvernul arata ca acesta va avea un impact semnificativ asupra bugetului, avand in vedere ca va crea o gaura de 37 de miliarde de lei in patru ani, insa Guvernul estimeaza ca jumatate din suma va fi recuperata prin efectul pozitiv inregistrat in economie.

Neincasarile de 37 de miliarde de lei in perioada 2016-2019 ar reprezenta pierderi brute, in timp ce pierderile nete ar urma sa se ridice la 19 miliarde de lei.

In aceste conditii, masurile de relaxare fiscala ar putea duce la o inflatie negativa si o crestere de proportii a deficitului bugetar, avertizeaza specialistii ING Bank, intr-o analiza remisa Ziare.com. Ei sustin ca deficitul bugetar (diferenta dintre cheltuielile publice si venituri) va trece de 3% in 2016, crescand astfel de la 1,8%, cat este prognoza pentru acest an.

Valcov a incercat sa explice cum va fi acoperit acest gol bugetar

Reducerea impozitelor si taxelor va putea fi aplicata prin inghetarea cheltuielilor bugetare in 2016 la nivelul din acest an, iar din 2017 circa 40% din impactul bugetar al cresterii PIB va merge spre relaxare fiscala si 60% spre cheltuieli bugetare, a declarat ministrul Finantelor, Darius Valcov.

El a aratat ca pana la mijlocul anului vor fi introduse standarde de cost pentru administratia centrala si nu a exclus si alte reforme administrative. Potrivit ministrului Finantelor, golul de venituri estimat pentru 2016 din reducerile programate la TVA si accize si eliminarea taxei pe stalp si a impozitului pe veniturile din dividende va fi acoperit din impactul pozitiv al cresterii economice asupra veniturilor bugetare.

In aceste conditii, bugetul pe 2016 va urma in linii mari nivelul cheltuielilor stabilit in 2015, arata Valcov.

C.P.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#intrebare Cod Fiscal, #probleme Cod Fiscal , #fiscal