Codul Fiscal iti permite sa faci sponsorizari din banii statului

Miercuri, 09 Decembrie 2015, ora 08:45
8400 citiri
Codul Fiscal iti permite sa faci sponsorizari din banii statului

Iata ca am intrat in ultima luna din acest an, luna cadourilor, dar si in perioada in care societatile inchid ultimele tranzactii, astfel sa se cuantifice performantele si realizarile din acest an.

In consecinta, e si vremea sponsorizarilor.

Pentru platitorii de impozit pe profit, si ne referim aici la toate tipurile de societati, dar si la celelalte persoane juridice din sfera acestui impozit, efectuarea unei sponsorizari reflecta o fapta buna ce ar trebui mai des efectuata, mai ales ca unele fonduri ale acestei sponsorizari sunt obtinute din banii statului, mai exact din reducerea de impozit pe profit ce ar fi trebuit platit la buget.

In articolul de astazi analizam implicatiile fiscale ale unei sponsorizari efectuate in bani, iar cu o alta ocazie, vom prezenta si sponsorizarile facute in bunuri sau servicii.

Cine poate fi sponsorizat?

Pentru a efectua o sponsorizare, trebuie sa tinem cont de cateva aspecte formale, dar si de fond, respectiv poate fi beneficiar al unei sponsorizari:

  • - orice persoana juridica fara scop lucrativ, care desfasoara in Romania sau urmeaza sa desfasoare o activitate in domeniile: cultural, artistic, educativ, de invatamant, stiintific - cercetare fundamentala si aplicata, umanitar, religios, filantropic, sportiv, al protectiei drepturilor omului, medico-sanitar, de asistenta si servicii sociale, de protectia mediului, social si comunitar, de reprezentare a asociatiilor profesionale, precum si de intretinere, restaurare, conservare si punere in valoare a monumentelor istorice;
  • - de asemenea, pot fi sponsorizate, in conditiile prezentei legi, emisiuni ori programe ale organismelor de televiziune sau radiodifuziune, precum si carti ori publicatii din domeniile definite mai sus;
  • - orice persoana fizica cu domiciliul in Romania a carei activitate in unul dintre domeniile prevazute anterior este recunoscuta de catre o persoana juridica fara scop lucrativ sau de catre o institutie publica ce activeaza in domeniul pentru care se solicita sponsorizarea.
  • Ca si document justificativ, se impune intocmirea unui contract de sponsorizare, ce va fi insotit de dovada platilor facute catre persoana sponsorizata.

    Ce avantaj fiscal are sponsorul platitor de impozit pe profit?

    Din punct de vedere fiscal, o cheltuiala cu sponsorizarea este considerata nedeductibila la calculul impozitului pe profit, insa reduce impozitul pe profit de plata datorat catre bugetul de stat, cu cea mai mica din urmatoarele valori:

  • a) 3 la mie din cifra de afaceri;
  • b) 20% din impozitul pe profit.
  • Observam, asadar, ca suma sponsorizata este suportata intr-o proportie de 16% de catre sponsor, ca efect al inregistrarii unei cheltuieli nedeductibile, iar diferenta este suportata din impozitul pe profit. In plus, daca o societate intentioneaza sa faca o sponsorizare mai mare decat valoarea aferenta plafoanelor mai sus amintite, aceasta are dreptul sa isi reporteze in urmatorii 7 ani consecutivi suma sponsorizata, astfel incat sa beneficieze de reducerea de impozit pe profit.

    Aceasta situatie este valabila in anul 2015, iar ca si element de noutate, incepand cu Codul Fiscal din anul 2016, se majoreaza plafonul sponsorizarii la 5 la mie din cifra de afaceri, pastrandu-se celalalt plafon de 20% din impozitul pe profit, cu posibilitatea reportarii sponsorizarii pentru aceeasi perioada de 7 ani, daca valoarea sponsorizarii este mai mare decat plafonale anuale.

    Putem sponsoriza o simpla persoana fizica ce nu reprezinta o entitate de interes public dintre cele enuntate in preambul?

    Sa presupunem ca suntem o societate platitoare de impozit pe profit si aflam de o situatie dificila a unei persoane fizice: ar fi cazul unei persoane ce trebuie sa urmeze un tratament medical costisitor sau trebuie sa apeleze la o interventie medicala nedecontata de asigurarile sociale. Ar putea sa fie si cazul unui elev eminent ce doreste sa participe la o olimpiada si nu poate fi sprijinit material. Putem sponsoriza aceste persoane?

    Ca si regula generala, o astfel de persoana fizica poate fi ajutata pastrandu-se aceleasi facilitati fiscale, prin acordarea acestei sume de bani in baza unui contract de mecenat. Acest contract de mecenat trebuie semnat in forma autentica, in fata notarului public, situatie ce confera contractului o recunoastere mai pregnanta fata de terti.

    Desigur, din punct de vedere fiscal, unde reglementarile sunt mai stricte, si nu neaparat foarte morale, in cazul in care s-ar fi intocmit un simplu contract de sponsorizare cu aceste persoane fizice, ne asumam riscul de recalcul al impozitelor si de pierdere a acestei facilitati.

    Similar acestei proceduri, societatile interesate sa recruteze elevi sau studenti ce urmeaza o forma de invatamant recunoscuta pot acorda, in cadrul acelorasi procente si proceduri enumerate mai sus, burse private. Cu siguranta, aceste sume sunt binevenite pentru tinerii nostri sarguinciosi.

    Dragi cititori, sa ne bucuram de cadourile primite de la Mosul, fie ca sarbatorile de iarna sa fie foarte frumoase, iar, daca sunteti in masura sa decideti o sponsorizare, veti face o fapta buna!

    Consultant Fiscal,

    Auditor Financiar,

    drd. ec. Adrian Benta

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    ”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
    ”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
    Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
    OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
    OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
    OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
    #sponsorizari cod fiscal, #legislatie sponsorizari , #fiscal