Codul Fiscal nu trece de testul FMI: Trebuie revizuit semnificativ

Joi, 04 Iunie 2015, ora 14:50
4328 citiri
Codul Fiscal nu trece de testul FMI: Trebuie revizuit semnificativ

FMI recomanda Guvernului sa ajusteze masurile de relaxare fiscala din proiectul Codului Fiscal, intrucat taierea cheltuielilor pentru compensarea masurilor nu va fi suficienta sa acopere golul generat la buget incepand de anul viitor, a declarat reprezentantul rezident in Romania, Guillermo Tolosa.

"Discutiile din cadrul misiunii tehnice au mers bine, am facut progrese mari in a intelege situatia fiscala, am descoperit insa ca va aparea un gol semnificativ la venituri in 2016. Credem ca tintele Guvernului pentru acest an vor fi atinse, dar pentru anul viitor este mult de lucru pentru a fi capabil sa-si atinga obiectivele", a afirmat Tolosa, prezent la Euromoney Conferences.

O misiune tehnica formata din reprezentantii FMI, CE si Banca Mondiala s-a aflat la Bucuresti in perioada 19-26 mai, avand intrevederi in principal la Guvern, Parlament si BNR pentru discutii pe marginea masurilor de relaxare fiscala prevazute in proiectul noului Cod Fiscal, inclusiv reducerea TVA, precum si planul de masuri de reforma in economie, angajamente prevazute in programul cu institutiile financiare internationale.

Tolosa a aratat ca deficitul bugetar in 2016 este considerabil, estimand astfel ca proiectul de Cod Fiscal in forma actuala va trebui revizuit semnificativ, intrucat doar prin taierea cheltuielilor pentru compensarea masurilor nu se va acoperi golul creat.

Noul Cod Fiscal: Guvernul a aprobat facilitati fiscale, senatorii le-au eliminat sau le-au "imblanzit"

El a sugerat ca unele masuri ar trebui revizuite sau chiar eliminate.

Pentru ca programul sa continue cu succes, FMI asteapa de la Guvernul Romaniei imbunatatiri viitoare, astfel incat sa poata fi modificata proiectia asupra deficitului si Guvernul sa se incadreze in tinte.

Deficitul anticipat pentru anul viitor este in jur de 3%.

De altfel, la sosirea misiunii tehnice, FMI si CE si-au exprimat rezerve in ceea ce priveste masurile ambitioase de relaxare fiscala, institutiile financiare internationale fiind sceptice ca Guvernul va avea capacitatea sa compenseze veniturile la buget in urma reducerii taxelor, in special a TVA.

Solutii pentru acoperirea gaurilor

Institutiile internationale nu cred in cresterea automata a veniturilor din taierea taxelor si asteapta solutii pentru acoperirea golurilor.

De asemenea, la misiunile anterioare ale FMI in Romania, cele doua parti nu au cazut de acord asupra liberalizarii preturilor pe piata gazelor si asupra problemelor de la complexurile energetice Oltenia si Hunedoara.

Noul Cod fiscal - ne batem joc unii de altii? Interviu cu Gabriel Biris

"Am petrecut destul de mult timp analizand si agenda structurala. Am vazut ceva progrese in ceea ce priveste pretul la energie si situatia companiilor de stat din sectorul energiei, unde au fost luate recent niste decizii. Cu certitudine, sectorul de energie este in mijlocul preocuparilor noastre, are pierderi mari si credem ca trebuie sa avem o intelegere profunda de ce exista aceste pierderi si sa se ia masuri pentru a rezolva problemele. (...) Recomandam Guvernului sa intreprinda studiile si analizele necesare pentru a restabili viabilitatea acestor companii (Oltenia si Hunedoara - n.red.) pentru ca acum sunt compromise", a mai spus Tolosa.

Al treilea acord incheiat cu institutiile financiare internationale in 2013, de tip stand-by, in valoare de 4 miliarde euro, expira pe 27 septembrie, cu posibilitatea ca Romania sa nu incheie toate reformele la care s-a angajat.

Reprezentantii Fondului si ai CE se asteapta ca o parte dintre obiectivele asumate sa fie atinse, iar pentru acest lucru Guvernul sa gaseasca solutii pentru rezolvarea unei parti dintre probleme, astfel incat programul sa poata fi evaluat inainte de a expira.

Acestia urmau sa programeze o noua misiune pentru evaluarea acordului, dupa ce analizau progresele si masurile propuse de Guvern, dorind sa se asigure ca reformele nu vor afecta obiectivele Romaniei pe termen mediu.

In a doua parte a lunii iunie este prevazuta o misiune la Bucuresti cu reprezentanti ai Comisiei Europene.

Astfel, Executivul ar trebui sa reevalueze, sa amane sau sa elimine o parte dintre masurile propuse in proiectul Codului Fiscal cu intrare in vigoare de la 1 ianuarie 2016, dintre cele mai importante si cu impact major asupra bugetului fiind reducerea cotei generale de TVA de la 24% la 20%, astfel incat sa poata reduce deficitul pentru a se incadra in tinte.

Se incheie acordul cu FMI?

In conditiile in care acest lucru nu se intampla, misiunea de evaluare ar putea chiar sa nu mai aiba loc, iar programul se va incheia fara revizuirea acordului.

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, declara la jumatatea lunii mai ca Guvernul ar putea lua in calcul continuarea parteneriatului cu institutiile financiare internationale daca actualul acord se incheie cu succes in toamna, insa ar dori unul mai flexibil, pe modelul polonez.

Intrebat daca, in urma discutiilor nu se va ajunge la un acord cu cei de la FMI pe Codul Fiscal, Guvernul va sacrifica acordul cu FMI sau Codul Fiscal, ministrul a spus ca Guvernul nu sacrifica nimic si ca trebuie sa "faca ceea ce face pentru binele ecnomiei nationale".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
#cod fiscal FMI, #cod fiscal revizuit , #fiscal