Amnistie fiscala pentru bogatasii care si-au ascuns averile

Miercuri, 27 Ianuarie 2016, ora 10:47
8204 citiri
Amnistie fiscala pentru bogatasii care si-au ascuns averile
Foto: ANAF

Romanii care detin venituri sau patrimoniu sustrase fiscalizarii vor avea posibilitatea sa declare aceste bunuri si sa plateasca taxele aferente in termen de sase luni, daca vor sa scape de acuzatia de evaziune fiscala.

In caz contrar, impozitul va creste de la 16% la 50%, informeaza surse guvernamentale citate de Profit.ro.

Fiscul a pus tunurile pe romanii cu averi mari: Venituri nedeclarate de peste 85 de milioane de lei

Codul Fiscal urmeaza sa fie modificat astfel incat sa fie acordata o perioada de gratie pentru a oferi o amnistie fiscala romanilor care au surse de venit, bani sau bunuri nefiscalizate, timp in care pot depune declaratii de patrimoniu fara sa fie penalizati.

Dupa incheierea acestei perioade de gratie de 6 luni, cei care nu si-au declarat averea vor fi nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunar.

Astfel, potrivit surselor guvernamentale, bunurile nedeclarate vor fi impozitate cu 50%.

Masura ii scapa pe cei vizati de acuzatiile de evaziune fiscala, nu insa si de raspundere penala in cazul in care veniturile provin din activitati ilegale.

Autoritatile vor in acest fel sa scoata la lumina averile nedeclarate, pentru a obtine mai multi bani la bugetul de stat.

ANAF verifica averile mari

Fiscul a demarat o campanie de verificare a averilor mari in 2013 si s-a stabilit lista persoanelor cu diferente semnificative intre veniturile estimate pe baza situatiei fiscale personale si cele declarate organelor fiscale (PFAM).

Autoritatile au inclus in PFAM un numar de 336 de persoane, iar in 2015 au fost finalizate verificarile fiscale in cazul primelor 10 persoane din acest grup.

In urma acestor controale au fost descoperite venituri nedeclarate in valoare de 86.948.321 de lei.

Marile averi, luate la puricat de Fisc: Sute de romani nu pot justifica sume chiar si de peste 20 de milioane de lei

Iata situatia defalcata, potrivit Fiscului:

23.771.463 lei - venituri nedeclarate cu sursa neidentificata

  • Impozit pe venit suplimentar - 3.803.434 lei
  • Obligatii fiscale accesorii (penalitati de intarziere si dobanzi) - 2.437.706 lei

63.176.858 lei - venituri nedeclarate cu sursa identificata

  • Impozit pe venit suplimentar - 10.108.297 lei
  • Obligatii fiscale accesorii (penalitati de intarziere si dobanzi) - in curs de calculare

Verificarile au fost facute pe mai multe planuri:

- au fost analizate operatiunile desfasurate prin peste 480 de conturi bancare (peste 100.000 de tranzactii) transmise de institutiile de credit, in principal, pe format hartie, fapt care a necesitat prelucrarea manuala a acestora

- au fost verificate operatiuni desfasurate de persoanele fizice cu peste 120 de societati comerciale (peste 10.000 de operatiuni)

- au fost prelucrate informatii privind detinerile patrimoniale primite de la peste 100 de autoritati ale administratiei publice locale (servicii de impozite si taxe locale)

- mare parte dintre activitatile si tranzactiile verificate presupun analize complexe: activitati investitionale diverse, tranzactii cu instrumente financiare pe pietele interne si internationale, tranzactii disimulate sau artificiale, multiple operatiuni cu numerar, inclusiv de valori semnificative, pentru care au fost prezentate informatii neclare, insuficiente sau contradictorii (aspect datorat reticentei contribuabililor de a furniza astfel de informatii).

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#amnistie fiscala romani averi mari, #amnistie fiscala romani bogati, #amnistie fiscala bogati , #fiscal