Concurat neloial in tara mea: Noul Cod Fiscal dezavantajeaza firmele romanesti - 3 studii de caz

Luni, 17 August 2015, ora 08:15
9495 citiri
Concurat neloial in tara mea: Noul Cod Fiscal dezavantajeaza firmele romanesti - 3 studii de caz
Foto: Hepta.ro

Se pare ca a trecut valul agitatiei cu iz politic privind reintoarcerea in Parlament a Codului Fiscal.

Asadar, e timpul sa ne indreptam atentia catre prevederile punctuale ale acestui act normativ si sa analizam ce proceduri de impozitare se regasesc in proiectul de lege, tinand cont ca acesta este principalul rol al Codului Fiscal: stabilirea obligatiilor de plata ale contribuabililor, prin impozitele, taxele si contributiile reglementate, a modului in care se determina bazele de impunere, veniturile impozabile respectiv veniturile neimpozabile, cheltuielile deductibile si cheltuielile nedeductibile.

Mesaj din concediu de la premierul Ponta catre cei care blocheaza Codul Fiscal: Rusine!

FMI, avertisment dur in privinta Codului Fiscal: Romania va sterge cu buretele toate progresele (Video)

Analizam in urmatoarele situatii 3 spete de incalcari flagrante ale principiului neutralitatii impozitarii fata de rezidenta fiscala a contribuabilului.

A. Impozite mai mici pentru nerezidenti

Valoarea taxelor este influentata de rezidenta fiscala a proprietarului, cetatean roman sau persoana fizica nerezidenta.

Sa luam un exemplu fictiv. O societate e detinuta in prima instanta de domnul Giovanni Macaronari, persoana fizica cu rezidenta in Italia. Societatea realizeaza venituri impozabile de 150.000 lei.

Pentru usoara noastra explicatie aferenta publicului mai putin deprins cu taxele fiscale, vom presupune ca veniturile sunt toate profituri si societatea nu a inregistrat cheltuieli. Practic, patronul societatii - prin transpiratia fruntii - realizeaza toate aceste venituri, transformate in profit, fara sa inregistreze cheltuieli.

Taxele datorate pentru impozitarea acestei afaceri incasate de bugetul Romaniei in situatia in care proprietarul de drept este o persoana nerezidenta sunt:

  • impozitul pe venitul microintreprinderii de 3%;
  • impozitul pe dividend retinut la distribuirea dividendului catre persoana fizica nerezidenta in procent de 5%
  • Si cam atat.

O rata foarte buna de impozitare de 8%.

Pe de alta parte, o societate detinuta de asociatul unic si administrator persoana fizica Mamaligaru Traian Decebal, persoana ce indeplineste conditia de rezidenta fiscala in Romania, care realizeaza tot 150.000 lei venituri, pentru care nu realizeaza cheltuieli, iar sumele sunt distribuite in dividende, impozitele aplicate sunt:

  • impozitul pe venitul microintreprinderii de 3%;
  • impozitul pe dividend retinut la distribuirea dividendului de 5%;
  • contributia individuala de sanatate platita de persoana fizica cetatean roman de 5,5%.

Observam o crestere de 68% a taxelor doar pentru ca domnul Mamaligaru are buna credinta sa fie cetatean rezident al Romaniei.

In actualul Cod Fiscal nu exista pentru aceasta situatie o discriminare.

B. Plati de dividende intre doua societati la care impozitarea este influentata de rezidenta fiscala a societatilor mama.

Sa luam un alt exemplu fictiv. Laleaua Neagra Gmbh este o societate inregistrata in Olanda, persoana juridica a acestui stat, care infiinteaza in data de 1 ianuarie 2015 in Romania societatea Bulbul de Gradina SRL, persoana juridica romana avand ca asociat unic societatea olandeza. Societatea fiica din Romania realizeaza un profit net de 100.000 euro. In anul 2016, dupa depunerea bilanturilor la autoritatile din Romania, societatea din Romania plateste dividendul realizat in tara catre societatea mama din Olanda. Ce impozit se datoreaza pentru plata dividendului?

Conform reglementarilor din noul Cod Fiscal, impozitul pe dividend pentru cazul nostru este suma maxima de... 0 lei.

Sa revenim comparativ in cazul in care societatea mama ar fi fost o persoana juridica romana, respectiv societatea Sacul si Petecul SRL din cazul de mai sus infiinteaza in data de 1 ianuarie 2015 o alta societate, societatea Flori de Tei SRL, persoana juridica romana, avand ca asociat unic prima societate.

La nivelul societatii fiica se realizeaza un profit net de 100.000 euro (100.000 euro x 4,5 lei/euro = 450.000 lei). In anul 2016, dupa depunerea bilanturilor la autoritatile din Romania, se distribuie dividende.

Ce impozit se datoreaza pentru plata dividendului? In acest caz, impozitul pe dividend, conform noului Cod Fiscal, este de 5%, respectiv in suma de 22.500 lei.

C. Plati de redevente

Societatea Ardei cu Pizza Italian SPA este o persoana juridica italiana inmatriculata la Roma. Aceasta infiinteaza in data de 1 ianuarie 2014 societatea Pizza cu Ardei SRL, persoana juridica romana ce are ca obiect de activitate vanzarea gustosului produs "pizza cu cascaval si ardei".

Conform politicilor economice ale grupului, pizza vanduta de societatea din Romania poate fi comercializata numai intr-o cutie de carton pe care se imprima sigla societatii mama din Italia. In acest sens, pentru dreptul de a utiliza aceasta sigla, societatea din Romania plateste societatii din Italia suma de 100.000 euro. Pentru cei mai putin familiarizati cu termenii fiscali, aceasta plata este o redeventa.

Se datoreaza impozit pentru aceasta redeventa platita societatii din Italia? Conform prevederilor din noul Cod Fiscal, aceasta plata este scutita de impozit. Desigur, dezvoltand analiza fiscala, platile de redevente si dobanzi catre societatile nerezidente sunt cele ce erodeaza profiturile impozabile ale societatilor fiica din Romania.

Societatea Libraria Nationala SRL este o persoana juridica romana. Aceasta este producator de cutii de pizza. Dorind sa dezvolte sentimentul national, pe fiecare dintre cutiile de pizza vandute imprima fotografia lui Stefan cel Mare, a statuii din Piata Unirii de la Chisinau. Drepturile de proprietate asupra acestei fotografii apartin societatii Zimbrul Moldovenesc SRL, persoana juridica din Republica Moldova ce are dreptul sa exploateze aceasta statuie. Pentru folosinta acestei fotografii, societatea din Romania plateste suma de 100.000 euro societatii din Republica Moldova.

Se impoziteaza aceasta plata? Daca societatea din Republica Moldova nu face dovada aplicarii conventiei de evitare a dublei impuneri cu Romania, in acest caz impozitul perceput de statul roman, de la societatea din Romania pentru plata respectiva este de 16%, respectiv 16.000 euro reprezentand circa 72.000 lei.

Daca societatea din Republica Moldova ne prezinta certificatul de rezidenta fiscala prin care demonstreaza ca apartine statului moldovean, impozitul este unul mai generos de doar 10%, conform art. 12 din conventia semnata intre Romania si Republica Moldova. Adica societatea din Romania plateste numai 10.000 euro reprezentand circa 45.000 lei.

In loc de concluzie

Desigur, se vor gasi argumente ca scutirile enumerate mai sus sunt prevazute in directive, corecta afirmatia. Eu nu neg scutirile de mai sus, eu spun ca trebuie sa fie aplicate si pentru capitalul national.

Fara a avea pretentia ca detinem adevarul absolut, regasim in Codul Fiscal inca alte multe elemente de dezavantajare a capitalului national in comparatie cu avantajarea capitalului strain.

Desigur, oricare dintre aceste articole pot fi considerate constitutionale sau neconstitutionale dupa aprecierea fiecaruia. Insa genereaza nedreptate. Nu ne dorim modificarea Codului Fiscal prin instante, asa ca ne dorim o lege neutra, iar cei ce au la indemana instrumente sa corecteze ar trebui sa o faca.

Adrian Benta

Consultant fiscal

Bentaconsult.ro

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#cod fiscal dezavantaje firme romanesti, #cod fiscal nereguli, #cod fiscal aspecte nediscutate , #fiscal