Contributia la Sanatate pentru persoanele fara venituri: Fantomele nu se alunga cu masuri inutile!

Miercuri, 13 Ianuarie 2016, ora 07:54
29246 citiri
Contributia la Sanatate pentru persoanele fara venituri: Fantomele nu se alunga cu masuri inutile!
Foto: Adrian Benta

Anul 2016 ne aduce o noutate absoluta in domeniul fiscal, dar controversata, anume obligatia platii contributiei individuale la asigurarile de sanatate de catre persoanele care nu au venituri, care nu sunt scutite de plata asigurarilor de sanatate prin efectul legii si nici nu sunt coasigurate prin apartenenta la o persoana ce le poate incadra in aceasta categorie.

Prevederea e introdusa prin noul Cod Fiscal, intrat in vigoare la 1 ianuarie, iar Guvernul a anuntat ca analizeaza eliminarea ei. Pana cand va fi luata o decizie, insa, masura isi va face efectul.

Guvernul da inapoi? Romanii "fantome" fara venituri ar putea scapa de plata CASS

Cine e obligat sa achite contributii la sanatate

Masura vizeaza o gama larga de persoane, cum ar fi persoanele casnice, persoanele ce practica agricultura de existenta, somerii ce au terminat perioada de indemnizatie si inca nu au gasit un loc de munca, printre altele, dar si alte categorii, cum ar fi cei ce se deplaseaza pentru a-si ridica ajutoarele sociale cu autoturisme scumpe sau persoanele ce muncesc la negru.

De asemenea, mai sunt si cetatenii romani din strainatate care platesc legal taxe in statele unde muncesc, dar in lunile de vara inrosesc serviciile medicale de urgenta din Romania.

Ultima categorie de persoane face un foarte mare bine Romaniei, prin sumele trimise in tara, dar acestia sunt bani privati, ce nu sustin bugetele de asigurari de sanatate sau bugetul de pensii din care sunt decontate serviciile publice pentru rudele ramase in tara.

Desigur, sunt alimentate alte "buzunare" ale statului din aceste surse, respectiv incasarile din TVA sau cele de accize cand se cumpara bunuri sau servicii, dar asta genereaza alte discutii, legate de moralitate.

Persoanele ce lucreaza in strainatate in state din Comunitatea Europeana sau din alte tari cu care Romania are acorduri de recunoastere a asigurarilor sociale nu sunt obligate sa plateasca aceasta contributie, daca detin o asigurare de sanatate ce acopera spitalizarea din Romania.

Aceasta situatie trebuie justificata in fata autoritatii fiscale, o cu totul alta procedura.

Ce prevede legea

Oricum ar fi, pana la noi modificari legislative, generate de iesirea publica a secretarului de stat Gabriel Biris, ce a constatat ca avem 3 milioane de cetateni cu comportament de "fantoma", fie ca ne place, fie ca nu, a intrat in vigoare noul Cod Fiscal ce obliga sa achite contributii la sanatate persoanele fara venituri, cele care nu sunt coasigurate si cele care nu sunt scutite de la plata contributiei.

Fantomele din Guvernul Ciolos

Ba mai mult, chiar intre Craciun si Anul Nou, a fost adoptat formularul ce trebuie depus de aceste persoane la ANAF - formularul 604.

Potrivit art. 181 - 184 din noul Cod Fiscal, in termen de 15 zile de la momentul la care o persoana fizica intra in sfera celor ce au de plata CASS, trebuie sa depuna acest formular si sa se declare contributor la sistemul de sanatate.

Contributia este in cuantum de 5,5% din salariul minim pe economie, respectiv 1.050 lei x 5,5% = 58 lei pe luna pentru perioada ianuarie - aprilie 2016, cat salariul minim este in suma de 1.050 lei, si 1.250 lei x 5,5% = 69 lei pe luna incepand cu 1 mai 2016, data de la care se majoreaza salariul minim pe economie.

Insa noul Cod Fiscal nu raspunde clar la toate intrebarile legate de aceasta tema. De exemplu, aceste persoane trebuie sa se inregistreze fiscal pana pe data de 15 ianuarie 2016? Cu siguranta asa ar trebui sa fie! Dar cum niciun text normativ nu dispune in mod concret, fiecare va face cum il taie capul.

Efecte negative in lant, care fac masura sa fie una inutila

Sa presupunem ca in aceasta categorie de persoane regasim cateva milioane de oameni. Ce consecinta exista cand aceste persoane nu isi indeplinesc obligatia declararii si platii contributiei la sanatate? Desigur, cauzele pot fi multiple, de la lipsa veniturilor, lipsa informatiilor ca ar trebui sa indeplineasca aceasta obligatie legala sau, de ce nu, contestarea taxei si neprezentarea la organul fiscal.

In mod normal, autoritatea fiscala are obligatia sa colecteze acesti bani ai bugetului de stat, ar trebui sa vedem alocari de resurse impresionante din partea ANAF pentru identificarea si recuperarea banilor. De partea cealalta, o sa vedem sume infime platite la bugetul de stat, astfel incat pentru recuperarea acestei taxe se va cheltui mai mult decat se va castiga.

Presupunand ca autoritatile fiscale se vor concentra totusi pe marea evaziune din tara, in 2016 se va repeta situatia din anul 2015, respectiv persoanele fara venituri ce au obligatia platii contributiei vor fi identificate numai cand apeleaza la serviciile medicale din spitale. Atunci vor achita contributia de sanatate pentru ultimele 7 luni, precizare de altfel prevazuta in mod expres in noul Cod Fiscal.

Cum alungam fantomele sistemului?

Desigur, deoarece legislatia fiscala evolueaza si in anul 2016, avem si un nou Cod de Procedura Fiscala, ce sanctioneaza contribuabilii ce nu isi depun declaratiile, ne putem astepta ca o persoana fizica sa mai primeasca o amenda pentru sustragerea de la depunerea formularului si sa mai plateasca dobanzi si penalitati de intarziere, chiar celebra penalitate de nedeclarare, ca, vorba aceea, toti sunt contribuabili la buget.

Romania fantomelor si adevarul pe care il detestam

Astazi suntem in situatia platii obligatorii a acestui tip de contributie. Unele voci afirma ca este neconstitutional sa obligi o persoana fara venituri sa plateasca impozite - au dreptate! Alte voci afirma ca este la fel de incorect, injust, sa beneficiezi de servicii publice platite de altii - si acestia au dreptate!

Ce ne facem cand toata lumea are dreptate? Ar trebui sa gasim o cale de mijloc, respectiv ar trebui abrogata obligatia platii acestei contributii, iar plata sa se faca numai de persoanele ce apeleaza efectiv la sistemul public de sanatate.

Daca consumi resurse publice, ar trebui sa platesti pentru acestea! Daca nu le folosesti si nici nu ai venituri, in mod real si nu pentru ca te sustragi, atunci nu ar trebui sa iti impuna nimeni vreo taxa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#contributie sanatate persoane fara venituri, #contributii sanatate, #CASS persoane fara venituri , #fiscal