In Romania, foarte putini fura foarte mult - studiu

Marti, 02 August 2016, ora 11:24
5646 citiri
In Romania, foarte putini fura foarte mult - studiu
Foto: Arhiva Ziare.com

In Romania, foarte putini fura foarte mult - aceasta este concluzia unui studiu recent.

Institutul Universitar European, prin Centrul Robert Schuman pentru Studii Avansate, a realizat o cercetare sociologica in 4 tari - Marea Britanie, Italia, Suedia si Statele Unite- cu scopul de a intelege de ce anumiti oameni isi platesc taxele de buna-voie si altii nu, si care ar fi mecanismele care conduc la acest comportament.

Atrasi de ineditul studiu, cercetatorii de la Academia de Studii Economice (ASE) din Bucuresti s-au raliat la acest studiu, au folosit acelasi algoritm de calcul si aceiasi parametri pentru a introduce in ecuatie si Romania.

Rezultatele puse in contextul studiului original in cele ce urmeaza.

Potrivit studiului, romanii au o tendinta peste media europeana de conformare voluntara, posibila concluzie fiind aceea ca, si ajutati de slaba capacitate administrativa a statului, un numar mic de evazionisti sunt responsabili de faptul ca evaziunea ajunge la 20 miliarde euro anual (date ale Consiliului fiscal).

De altfel, raportul Curtii de Conturi pe anul 2014 la ANAF, arata ca 76% din datoriile recuperabile apartin la 2,7% din contribuabili.

Argumentul

Realizatorii studiului au plecat de la premisa ca, in viata reala, locuitorii diverselor state trebuie sa se supuna unor reglementari fiscale diferite.

In situatia in care acelasi tip de institutii (Fiscul- n.red.) aplica sisteme diferite, cercetatorii au manipulat contextul si/sau regulile aplicate, in incercarea de a descoperi care este modelul ideal de fiscalitate si ce explica diferentele de comportament.

Studiul este de fapt un experiment teoretic, derulat initial in 4 state (cu sisteme fiscale si mentalitati diferite), in 12 orase, la care au participat peste 1.500 de subiecti. Componenta romaneasca a fost realizata in 2 orase, cu peste 300 de subiecti.

Principalele concluzii

Autorii cercetarii au sumarizat astfel principalele concluzii:

  • Modul de functionare al institutiei si valoarea stimulentelor influenteaza disponibilitatea platilor voluntare
  • Nivelul taxelor este important, dar mai importanta este eficienta colectarii
  • Gradul de conformare voluntara este diferit in functie de sex, nivelul veniturilor si ideologie politica.

Iata concluziile in cazul Romaniei:

  • potrivit Consiliului fiscal, evaziunea atinge 15% din PIB
  • gradul de conformare, potrivit cercetarii prezentate, este undeva in jur de 80%.
  • concluzia fireasca: foarte putini fura foarte mult.

Citeste mai departe despre Studiu european pe conformarea voluntara la plata taxelor: in Romania, foarte putini fura foarte mult pe cursdegvernare.ro

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#romani plata taxe, #romani taxe, #Romania plati taxe , #fiscal