Ministrul Comunicatiilor: Nu am fost consultati pe Codul Fiscal. Noile prevederi ar genera o pierdere de 4% in mediul IT scutit de impozit

Luni, 13 Noiembrie 2017, ora 17:23
4207 citiri
Ministrul Comunicatiilor: Nu am fost consultati pe Codul Fiscal. Noile prevederi ar genera o pierdere de 4% in mediul IT scutit de impozit
Foto: Facebook / Ministerul Comunicatiilor

Ministerul Comunicatiilor nu a fost avizator pe ordonanta care a modificat Codul Fiscal, iar pentru mediul IT, scutit de impozit, modificarile ar genera o pierdere de 4%, a declarat, luni, ministrul Comunicatiilor, Lucian Sova.

"Dincolo de solidaritatea guvernamentala de care trebuie sa dau dovada, de regula exceptiile genereaza exceptii, cum ar fi exceptia de a fi scutiti pe impozit cei care lucreaza in domeniul IT&C. (...) Repet, ministerul nu a avizat si nu a contribuit la Codul Fiscal. Stiu ca ceea ce era bun nu s-a schimbat, iar scutirea pe impozit pentru cei care lucreaza in domeniul IT&C se pastreaza (...)

Modificarea Codului Fiscal pentru mediul IT scutit de impozit ar genera o pierdere de 4%. Cred ca din perspectiva ministrului Comunicatiilor este un subiect asupra caruia trebuie sa privesc, dar este o chestiune de fiscalitate. Sectorul IT&C trebuie sa aiba o participare, o contributie de 10% in PIB, si trebuie incurajat nu numai prin scutiri fiscale, ci prin reglementari mai incurajatoare care ar fi mai mult importante decat cele patru procente pe care probabil le pierd cei care lucreaza in domeniu si beneficiaza de scutiri fiscale", a spus Sova, prezent la ZF Summit Digital 2017.

Citeste mai multe despre: Deputat PSD: Se va da un ordin de ministru, pentru ca salariile angajatilor din IT sa nu scada.

Ministrul Comunicatiilor a precizat, totodata, ca a fost elaborat un ordin ce poate aduce sub incidenta scutirii de impozit si pe cei care produc programe software si fara a avea studii superioare.

"Mai mult, am elaborat un ordin care sa aduca sub incidenta scutirii de impozit si pe cei care lucreaza in producerea de programe software si fara a avea studii superioare. Din acest punct de vedere, exista niste rezerve din partea partenerilor avizatori - Ministerul Invatamantului si Ministerul Finantelor - care isi exprima suspiciuni cum ca acestia s-ar putea bucura de scutirea de impozit fara a-si termina studiile universitare. Trebuie sa imaginam o formula in care monitorizam ca activitatile universitare sa fie facute de o maniera cat mai atenta", a afirmat Lucian Sova.

Citeste Ordonanta de modificare a Codului Fiscal a fost publicata in Monitorul Oficial. De acum poate fi atacata la CCR.

Pe de alta parte, oficialul MCSI a atras atentia ca domeniul IT&C are inca nevoie de o administrare corecta, care sa genereze posibilitatea ca toti jucatorii din piata sa se bucure de drepturi si conditii egale.

"Am venit la acest minister fara a apartine acestei lumi, dar am apartinut de mult timp administratiei, fie publica, fie business, prin propriul meu business, si care nu a fost din fericire in acest domeniu. Din perspectiva a ceea ce indeplineste aceasta functie, ma simt bine ca nu cunosc pe nimeni din aceasta sala, mai ales ca suspiciunile planeaza tot timpul asupra cuiva care ocupa o functie in stat.

In Romania, domeniul IT&C a avut nevoie si are nevoie inca de o administrare corecta, onesta, care sa genereze posibilitatea ca toti jucatorii din piata sa se bucure de drepturi si conditii egale. Eu, la minister, in cele cateva luni pe care le-am petrecut, am vrut sa fac cateva lucruri, unul dintre acestea fiind sa deschid piata. Piata in Romania este, din pacate, conditionata de investitii guvernamentale, de proiectele cu fonduri europene. Avem la minister de cheltuit 500 de milioane de euro pe IT&C din fonduri europene", a spus ministrul de resort.

Acesta a tinut sa mentioneze ca, in ceea ce priveste licenta pentru 5G, este un lucru "natural sa se intample, dar nu este o prioritate a ministerului".

"Sustinem initiativa exprimata in programul de guvernare. Cei de la ANCOM vor gestiona procesul. Prioritati, in ceea ce ma priveste pe mine, am trei obiective: sa deschidem piata, sa deschidem piata, sa deschidem piata. Din pacate, am constatat ca a deschide programe noi nu este o prioritate, pentru ca avem programe vechi care stau in asteptare si cred ca ar trebui sa-mi cereti ca macar programele vechi, care insumeaza vreo 200 de milioane de euro, sa intre in piata cel tarziu in primul semestru al anului viitor", a sustinut seful MCSI.

Reprezentanti guvernamentali din sectorul IT&C, alaturi de cei mai importanti operatori telecom, participa, in perioada 13-14 noiembrie, la Bucuresti, la ZF Summit Digital 2017, eveniment aflat la cea de-a 7-a editie.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#facilitati fiscale IT, #ordonanta fiscala Ministerul Comunicatiilor , #fiscal