Noul Cod Fiscal: Impozitarea veniturilor din contractele civile realizate de persoane fizice

Luni, 05 Octombrie 2015, ora 07:42
40381 citiri
Noul Cod Fiscal: Impozitarea veniturilor din contractele civile realizate de persoane fizice
Foto: Adrian Benta

Veniturile realizate de persoanele fizice, ne referim la veniturilor unor cetatenii romani, in baza unor contracte civile, sunt ultimele proceduri usoare de realizare a veniturilor ce nu necesita autorizatii excesive.

Acestea se adreseaza persoanelor ce detin un CNP romanesc si nu sunt salariate sau nu sunt inregistrate intr-o forma profesionala de desfasurare a activitatii. Practic, in baza unor contracte civile, persoanele fizice pot realiza venituri, iar impozitarea se realizeaza prin faptul ca detin un cod numeric personal.

Aceste persoane fizice nu detin nici un fel de autorizatie, nu sunt inregistrate fiscal ca PFA sau profesii independente, respectiv sunt simple persoane fizice ce realizeaza la un moment dat venituri.

Din perspectiva legalitatii acestor contracte civile, orice persoana fizica majora ce nu este declarata incapabila prin lege are dreptul de a contracta si de a semna un contract civil conform art. 1180 din noul Cod civil. Se prezuma ca obiectul contractului este unul licit si moral.

Cum se realizeaza impozitarea in anul 2015?

In anul 2015, impozitarea contractelor civile este reglementata de actualul articol 52 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, dupa cum urmeaza:

" (1) Pentru urmatoarele venituri, platitorii persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, din veniturile platite: (...)

b) venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent. Fac exceptie veniturile din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil obtinute de contribuabilii care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere si sunt inregistrati fiscal potrivit legislatiei in materie".

In principiu, asupra acestor contracte se datoreaza la data prezentului raspuns urmatoarele impozite si taxe:

a. impozitul pe venit de 16%, iar procedura platii acestuia trebuie stabilita prin contractul civil in sensul ca fie se impoziteaza contractul integral cu 16% la momentul platii venitului prin stopaj la sursa, fie se efectueaza un stopaj la sursa de 10% la momentul platii venitului, iar persoana fizica isi va depune declaratia anuala de venit formular 200 pana pe data de 25 mai a anului urmator, ocazie cu care regularizeaza si diferenta de 6% de impozit;

b. contributia individuala la sanatate de 5,5% calculata tot la venitul brut;

c. daca persoana fizica nu este salariata, nu este pensionara, nu este deja asigurata in sistemul public de pensii ca PFA atunci se retine din venitul brut contractual si contravaloarea contributiei individuale la pensii de 10,5%.

Aceste sume aferente contributiilor se retin prin stopaj la sursa la data platii venitului, se achita la buget pana pe data de 25 a lunii urmatoare.

Ce aduce viitorul Cod Fiscal?

Noul Cod Fiscal adoptat prin Legea nr. 227/2015, aduce pe alocuri o imbunatatire a calitatii actului normativ. Cu toate acestea, in opinia mea, sunt cateva prevederi normative ce reprezinta o involutie a legislatiei, iar pentru aplicarea acesteia se impune detinerea unor cunostiinte supraspecializate de fiscalitate sau abilitati de ghicitoare.

Pentru a analiza modificarile fiscale ale anului 2016, aplicabile contractelor civile, trebuie sa identificam mai intai temeiul normativ ce reglementeaza impozitarea.

Desigur, cu buna credinta, am analizat cele peste 500 de articole ale noului Cod fiscal si nu am identificat nicaieri o procedura aplicabila in mod distinct veniturilor realizate de persoanele fizice din contractele civile. Nu veti regasi o procedura similara celei existente in Codul Fiscal actual, asa cum am prezentat-o in prima parte a articolului de fata.

Cu siguranta, pentru a determina totusi impozitarea contractelor civile, am solicitat opinia mai multor persoane ce practica activitati in domeniul fiscal contabil, iar acestea mi-au indicat ca intr-o anumita masura, impozitarea contractelor civile este reglementata din anul 2016 de art. 114 alin. (2) lit. g) din noul Cod Fiscal, opinie transmisa pe cai informale direct sau indirect de persoanele din Ministerul Finantelor Publice, ce au participat la redactarea noului Cod fiscal.

Sa analizam aceasta prevedere:

"Art. 114. - Definirea veniturilor din alte surse

(2) In aceasta categorie se includ, insa nu sunt limitate, urmatoarele venituri: (...)

g) veniturile din activitati, altele decat cele de productie, comert, prestari de servicii, profesii liberale si din drepturi de proprietate intelectuala, precum si activitati agricole, silvicultura si piscicultura, pentru care sunt aplicabile prevederile cap. II - Venituri din activitati independente si cap. VII - Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura."

Chiar daca suntem indulgenti cu calitatea acestui temei normativ, exprimarile de stilul "nu sunt limitate" sau "venituri din activitati, altele decat...", presupun din partea celui ce aplica legea cunostiinte deosebite ale atitudinilor psihedelice, deoarece temeiuri normative mult mai clare decat cel prezentat in articolul mai sus amintit au fost declarate neconstitutionale pentru lipsa de claritate a legii.

In caz concret, cel mai des intalnit contract civil este contractul de prestari de servicii, cunoscut ca si contractul de antrepriza, reglementat de art. 1851 din Codul civil. Desigur, contractul de antreprinza de constructii montaj este cel pregnat in memoria colectiva, insa Codul civil clasifica in aceasta categorie de antrepriza toate contractele civile de prestari servicii.

Cu siguranta, pentru acesta nu pot fi aplicate prevederile acestui articol din Codul Fiscal, pentru ca le exclude chiar legea.

In plus, identificam iarasi o eroare de formulare a textului in noul Cod fiscal, cu privire la veniturile din alte surse, respectiv notiunea de "venituri comerciale".

Veniturile comerciale nu mai exista din 1 octombrie 2013, de cand a fost abrogat vechiul Cod civil, iar spre exemplificare, va reamintim faptul ca nici macar notiunea de "societate comerciala" nu mai este corecta, exista doar notiunea de "societate", conform Legii nr. 31/1990 privind societatile, cu modificari ulterioare.

Cum se impoziteaza contractele civile in anul 2016?

Am plecat de la ipoteza de buna cuviinta ca discutam de veniturile realizate de o persoana fizica, fara a detine o autorizatie speciala.

In acest caz, lasand la o parte erorile de exprimare legislativa, cu siguranta venitul este supus impozitului pe venit de 16%, din perspectiva generala de impozitare, cat si din faptul ca aceste tipuri de venituri nu le regasim scutite de impozit in mod expres.

Agream procedura impozitarii veniturilor din alte surse prin aplicarea impozitului pe venit de 16% in momentul platii venitului catre persoana fizica. Impozitul se va achita la buget pana pe data de 25 a lunii urmatoare.

Se datoreaza contributia la sanatate?

Ca si regula generala, veniturile din alte surse sunt supuse contributiei la asigurarile de sanatate de 5,5%, conform art. 155 alin. (1) lit. h) din Codul Fiscal. Acest lucru este aplicabil cu caracter general si ne referim mai exact la aplicarea din anul 2017, deoarece pentru anul 2016, exista o derogare.

Daca in anul 2016 persoana fizica realizeaza venituri din contracte civile, si in acelasi timp este salariata sau realizeaza venituri din activitati independente, nu mai datoreaza aceasta contributie la plata asigurarii de sanatate, conform art. 177 alin. (3) din noul Cod fiscal.

Se datoreaza contributia la pensii?

Pentru aceste venituri nu se datoreaza contributia la pensii, conform noului Cod Fiscal.

Pot face optimizare fiscala platind persoanele fizice in baza unor contracte civile?

Contractele civile nu presupun activitati repetitive, ci presupun realizarea unor activitati reale, dar nu intr-un mod profesional, doar ocazional. Daca presupun existenta unor activitati repetitive, atunci persoana fizica trebuie sa se inmatriculeze la Registrul comertului, fie ca persoana fizica autorizata, fie ca intreprindere individuala.

Procedura de impozitare prezentata de noi este valabila daca nu se realizeaza o activitate dependenta de natura salariala. Atat actualul Cod Fiscal, cat si noul Cod Fiscal, enumera sapte criterii aplicabile unui contract indeplinit de persoana fizica.

Daca sunt indeplinite patru criterii, atunci activitatea nu este reclasificata in activitate salariata, cu calcul de impozite si asigurari sociale. Daca se indeplinesc numai trei criterii din cele sapte, autoritatea fiscala poate reincadra acest contract la activitate de natura salariala, aplicand o impozitare de circa 55%, cat sunt procentele de impozite pentru veniturile din salarii.

Consultant Fiscal,

Auditor Finaniar,

drd. ec. Adrian Benta

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#impozitare venituri contracte civile, #impozite noul cod fiscal, #noul Cod Fiscal , #fiscal
Comentarii
Poza Doresc disparitia PSD
Doresc disparitia PSD
rank 5
Cand protestatarii liberi si pensionarii primesc 50 lei pentru.....