Presa internationala - UE ia masuri dure impotriva statelor cu probleme fiscale

Joi, 30 Septembrie 2010, ora 11:17
1692 citiri
Presa internationala - UE ia masuri dure impotriva statelor cu probleme fiscale

Comisia Europeana a publicat o serie de propuneri de sanctionare a statelor membre cu deficite mai mari de o anumita limita - neluand insa in discutie si masurile care ar putea ajuta la inlaturarea diferentelor mari de competitivitate intre statele Uniunii, aspect ce poate ameninta coeziunea acesteia.

Esecul de a fixa un criteriu clar pentru nivelul acceptabil al salariilor, pentru excedentele de cont curent, dar si pentru alti factori ar putea realimenta dezbaterea pe axa franco-germana cu privire la administrarea economiei de catre guverne, informeaza Financial Times.

Oficialii Comisiei incerca sa ajunga la un consens in privinta reglementarilor inainte de finalul acestui an, ceea ce ar insemna evitarea unor dezacorduri puternice privind, de exemplu, daca este in regula ca Germania, cu surplusul sau comercial foarte mare, ar trebui sa adopte masuri suplimentare de incurajare a consumului intern.

Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, a solicitat urgentarea acestor negocieri, precizand ca va fi o schimbare radicala in modalitatea de administrare si coordonare a finantelor europene.

Noile reglementari vor forta membrii care au adoptat moneda unica sa tina sub control cheltuielile domestice, sa reduca treptat nivelurile debitelor suverane si sa-si mareasca competitivitatea economica.

Reformele, care trebuie sa fie aprobate de catre consiliul UE format din guvernele nationale, dar si de Parlamentul European, marcheaza cele mai ambitioase si mai extinse eforturi de reformare, incepand de la adoptarea monedei unice, vizand modalitatile de guvernare a Uniunii. Toate acestea sunt un raspuns la criza din Grecia, criza care a pus in pericol coeziunea Uniunii.

"Mesajul este clar", a spus Barosso pentru presa, la Bruxelles. "Vom trage frana de mana inainte ca masina sa se prabuseasca in prapastie".

Disputa franco-germana cu privire la dezechilibre a devenit evidenta in martie cand Christine Lagarde, ministrul francez de Finante, a sugerat ca Germania ar trebui ca ia in calcul cresterea cererii domestice pentru a ajuta tarile cu deficit sa-si recapete competitivitatea si sa-si ajusteze finantele publice.

Germania a respins propunerea, argumentand ca statele mai slabe ale zonei euro trebuie sa-si liberalizeze economiile pentru a obtine un plus de competitivitate.

Oficialii Comisiei au insistat pe faptul ca noile reglementari nu sunt tintite catre Berlin, desi o declaratie a Comisiei era orientata catre tarile cu un sector de exporturi puternic - element care ar amplifica diferentele intre statele membre - iar singura tara intr-o astfel de situatie este Germania.

Oficialii UE au propus o masurare comparativa a unor date macroeconomice, cum ar fi costul muncii, bulele speculative pe unele active si deficitele de cont curent, pentru a contoriza progresul statelor membre. Acele state ce nu vor reusi sa-si atinga tintele de imbunatatire a performantei vor avea parte de penalizari anuale de pana la 0,1 procente din PIB.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#criza UE, #reglementari UE, #presiune fiscala UE, #efecte criza Grecia , #fiscal
Comentarii
Poza Grasul
Grasul
rank 5
Incetul cu incetul se introduc reglementari stricte dupa modelul german in toate economiile UE. Ramane de vazut daca aceasta politica va duce si la dezvoltarea tarilor cu o economie mai slaba. In caz contrar UE se va sparge dar cu ce costuri inca nu se