Se intoarce roata? Va creste din nou TVA in cativa ani? Ce nu ne spune Guvernul Interviu

Joi, 25 Iunie 2015, ora 09:45
7114 citiri
Se intoarce roata? Va creste din nou TVA in cativa ani? Ce nu ne spune Guvernul Interviu

Noul Cod Fiscal a fost adoptat, miercuri, in Camera Deputatilor, for decizional, asa ca mingea e in terenul presedintelui Klaus Iohannis. Insa s-a grabit Guvernul cu reducerea TVA la 19%? Si ce alte capcane mai ascunde acest document?

Pentru a raspunde la aceste intrebari, Ziare.com a stat de vorba cu analistul Aurelian Dochia, care ne-a precizat ca e posibil ca Romania sa revina la TVA de 24% in urmatorii ani.

Mai mult, el sustine ca Guvernul trebuie sa fie prudent si sa nu se bazeze doar pe datele din prima parte a anului 2015.

Analistul a pus "graba" Executivului si pe seama alegerilor de anul viitor, insa considera ca mediul de afaceri primeste masurile de reducere a fiscalitatii cu bratele deschise.

Afla mai multi detalii despre Codul Fiscal, adoptat in Camera Deputatilor

In proiectul initial al Codului Fiscal se propunea reducerea TVA de la 24 la 20 la suta, iar acum deputatii au votat pentru o cota de 19%. Cat conteaza acest procent? Cum va fi influentat bugetul de stat?

Conteaza fiecare procent, pentru ca TVA e principala sursa pentru bugetul public. Autoritatile se bazeaza in momentul de fata pe o situatie buna a executiei bugetare pentru primele luni din 2015, dar...

Adevarul despre reducerea TVA: Guvernul "a uitat" un domeniu important - Vor fi sacrificate investitiile?

E suficienta aceasta raportare?

Tocmai asta e problema, daca ne uitam la comentariile pe care le-a facut Consiliul Fiscal si am avut ecouri din partea Comisiei Europene si din partea Fondului Monetar International (FMI) in legatura cu aceste initiative, vedem ca exista semne de intrebare si riscuri cu privire la sustenabilitatea acestor masuri si este clar ca Guvernul, desi se bazeaza pe aceste rezultate pe termen scurt, ar putea sa subestimeze impactul pe termen mediu si lung al masurilor din Codul Fiscal.

Atunci de ce se grabeste Guvernul?

E evident ca exista si o componenta politica, anul viitor vom avea alegeri generale, e o gandire probabil politica ca pana la alegeri nu se intampla nicio drama si aceste masuri vor putea fi sustinute pana atunci si nu vor avea efecte negative. Insa ce se va intampla dupa aceea... va fi treaba urmatorului guvern.

Cum sunt influentate firmele din Romania de schimbarile in fiscalitate? La inceput, TVA trebuia redusa la 20%, acum e la 19%, dupa modificarile in Parlament...

Instabilitatea legislativa din zona fiscalitatii e o plangere permanenta a mediului de afaceri, dar temerea principala a antreprenorilor nu e legata de discutiile actuale, pentru ca atitudinea fata de Codul Fiscal e favorabila. Mediul de afaceri vede cu ochi buni reducerea fiscalitatii si spera ca aceste masuri sa duca la un impact pozitiv asupra pretului, la intensificarea business-ului, sa incurajeze consumul, ceea ce inseamna un volum mai mare de activitate. Mai mult, e posibil ca masuri de acest gen sa fie bine primite, chiar daca ar fi fost propuse in al 12-lea ceas.

Ponta guverneaza de la Istanbul prin Facebook: Reduce TVA la 19% de pe patul de spital

Ati spus ca masurile se bazeaza pe estimarile din prima jumatate a anului si ati indemnat Guvernul la prudenta. Totusi, ministrul Finantelor a precizat ca e posibil ca reducerea TVA sa fie aplicata inca din acest an. E fezabil acest lucru?

Cred ca ar fi mai prudent ca Guvernul sa mizeze pe o secventialitate a masurilor, adica sa faca urmatorul pas doar dupa ce a vazut ca primul pas este sustenabil si nu are efecte negative. Printre altele, trebuie sa fii pregatit pentru necazuri care pot sa apara pe parcurs, care pot sa vina ori din interior, ori din exterior. Totdeauna e grozav sa ai o anumita rezerva.

TVA ar putea fi redusa la 19% in acest an - Exista un "dar"

De exemplu, la inceputul crizei, principala diferenta dintre Romania si Polonia a fost ca noi am fost prinsi cu niste dezechilibre mari si nu aveam nicio rezerva, dar Polonia a avut, asa ca a putut sa manevreze mai bine perioada de dificultate.

In aceste conditii, exista posibilitatea ca TVA sa creasca din nou, peste cativa ani? Cum putem evita acest lucru?

Nu poate fi exclus acest lucru, pentru ca exista o dinamica a cheltuielilor bugetare, Guvernul s-a angajat la multe chestiuni in acest domeniu, cum ar fi mariri de salarii in sectorul public, acea reconstituire a lefurilor, majorarea salariului minim etc. Pe partea de cheltuieli, e clar ca avem niste tendinte de crestere foarte bine conturate, in acelasi timp in care vorbim despre reduceri de taxe si impozite, care afecteaza partea de venituri.

In aceste conditii, doar o crestere economica foarte-foarte importanta si sustenabila ar putea sa permita rezolvarea acestei ecuatii.

Totusi, ministrul Teodorovici a sustinut ca o crestere economica de 5% este viabila pentru 2016...

Trebuie sa fii destul de optimist ca sa crezi ca Romania va avea un avans de 4-5% al PIB-ului in anii ce vin.

Pe langa reducerea TVA, sunt si alte vesti bune pentru firme: eliminarea supraacizei la carburanti si asa-numita "taxa pe stalp", introduse de Guvernul Ponta.

Da, si eliminarea impozitului pe dividende si mai multe lucruri. Tocmai de aceea spuneam ca mediul de afaceri vede cu ochi buni noul Cod Fiscal.

Apropo de criticile FMI si CE, ce se va intampla daca vom ignora recomandarile lor? Ne vom strica relatiile cu aceste institutii internationale?

Probabil ca Guvernul va arata cu degetul catre alte tari din Europa care nu au respectat tintele de deficit bugetar, multe au peste 3%.

Reducerea TVA: Avertismentul venit de la Bruxelles

Codul Fiscal nu trece de testul FMI: Trebuie revizuit semnificativ

Deficitul a fost adus in discutie de ministrul Teodorovici, care a precizat ca va fi undeva foarte aproape de 3%. Ce risca Romania daca depaseste acest prag?

Exista multe voci care spun ca in perioadele de criza e normal si legitim ca sa existe deficite mai mari, iar banii respectivi sa fie folositi pentru stimularea economiei. Insa exista un aspect important care trebuie luat in calcul. Nu orice tara isi permite acest lucru. Marea Britanie, Franta, Germania pot sa joace un joc de stimulare a economiei fara sa fie penalizate de pietele financiare, insa o tara ca Romania e mult mai vulnerabila si poate fi taxata foarte usor de pietele financiare, prin cresterea costurilor de imprumut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#efecte reducere TVA, #efecte Codul Fiscal, #reducere TVA 19 , #fiscal