Semne bune anul are? 2017 vine cu reduceri de taxe, cresteri de salarii si unele scumpiri

Duminica, 01 Ianuarie 2017, ora 09:23
37243 citiri
Semne bune anul are? 2017 vine cu reduceri de taxe, cresteri de salarii si unele scumpiri
Foto: Arhiva Ziare.com

De la 1 ianuarie 2017 intra in vigoare cateva scutiri si eliminari de taxe importante, dar noul an va aduce si cresteri salariale pentru unii angajati. In plus, e posibil ca benzina si motorina sa se ieftineasca, la fel si curentul electric, insa mancarea, electronicele si electrocasnicele se vor scumpi.

Desi coalitia PSD-ALDE si-a exprimat dorinta de a amana intrarea in vigoare a unor reduceri sau anulari de taxe prevazute in Codul Fiscal, aceasta se va putea intampla doar dupa instalarea noului guvern la Palatul Victoria.

Drept urmare, masurile prevazute in Codul Fiscal intra in vigoare neschimbate la 1 ianuarie 2017.

In primul rand, asta inseamna ca se va reduce cota generala de TVA de la 20% la 19%, ceea ce ar trebui sa duca si la o scadere a preturilor la majoritatea produselor si serviciilor.

De asemenea, supraacciza la carburanti de 7 eurocenti va fi eliminata, iar nivelul accizelor va fi redus dupa cum urmeaza:

  • 1. motorina de la 1897,08 lei /1000 litri la 1518,04 lei /1000 litri
  • 2. benzina fara plumb de la 2035,40 lei /1000 litri la 1656,36 lei /1000 litri
  • 3. benzina cu plumb de la 2327,27 lei /1000 litri la 1948,23 lei /1000 litri.

Toate acestea ar trebui sa reduca pretul carburantilor cu 50 de bani pe litru. Insa exista si alte componente care influenteaza cat platim la pompa, iar ele ar putea anula aceasta ieftinire teoretica.

Pretul petrolului Brent, relevant pentru piata europeana, a crescut in ultima vreme si a ajuns la 56 de dolari pe baril, iar anul viitor ar putea depasi pragul de 60 de dolari pe baril. De asemenea, dolarul se intareste pe zi ce trece si atinge maxim dupa maxim, iar la inceputul lui 2017 ar putea ajunge la paritate cu euro.

In alta ordine de idei, in Codul Fiscal mai e prevazuta si eliminarea impozitului pe constructii speciale, asa-numita "taxa de stalp". Introdus in vremea Guvernului Ponta, acest bir ar fi fost pastrat pana cel putin in 2018 daca calculele PSD-istilor nu ar fi fost incurcate de Klaus Iohannis.

Mai mult, peste 36.000 de angajati din Romania vor castiga la salariu cateva sute de lei.

Astfel, pentru salariile in valoare de peste 5 salarii medii brute pe economie (adica mai mari de 15.000 de lei brut pe luna) se vor plati contributii de sanatate (CASS) doar pana la acest prag. Pana in prezent, CASS se platea pentru intreaga suma, indiferent de care era nivelul salariului, contributia angajatului fiind de 5,5% din salariul brut, iar a angajatorului de 5,2% din salariul brut.

Potrivit legislatiei actuale, la un salariu brut de 26.192 de lei pe luna, angajatorul plateste CASS in valoare de 1.362 de lei pe luna, in timp ce CASS-ul aferent angajatului este de 1.441 de lei pe luna. Incepand cu anul viitor, la acelasi salariu brut, angajatorul va plati un CASS de 779 de lei, iar angajatul va avea o contributie la sanatate de 824 de lei.

Iata o lista extinsa de taxe si impozite care se modifica de la 1 ianuarie 2017

Bugetarii vor primi salarii mai mari

2017 aduce cresteri de salarii cu 10% pentru bugetarii care nu au beneficiat anterior de alte majorari, dar si cu 15% pentru unii angajati care lucreaza in Educatie si Sanatate.

Afla mai multe detalii aici

Insa Banca Nationala a Romaniei a avertizat ca aceste majorari salariale, alaturi de reducerile din domeniul fiscal, vor avea un impact negativ asupra economiei.

"S-a aratat ca o eventuala implementare, chiar si partiala, a acestor masuri ar conduce la o supraincalzire a economiei si ca efectele adverse s-ar putea resimti/intensifica pe termen mediu si lung, mai ales daca se continua practica amanarii investitiilor publice; s-au semnalat si posibilele repercusiuni nefavorabile asupra costurilor de finantare externa si a comportamentului cursului de schimb al leului", a transmis conducerea BNR.

Alte schimbari

La 1 ianuarie mai au loc cateva modificari de ordin fiscal:

  • - Se introduce impozitul specific (forfetar) in turism;
  • - Se mentine scutirea de impozit pe profitul reinvestit;
  • - Curentul se va ieftini cu 1,9%, gratie reducerii unor costuri, potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE):
  • - Vom plati o taxa pentru groapa de gunoi in valoare de 80 de lei/tona/luna, adica 80 de bani la 10 kilograme.

Ce se intampla cu salariul minim

Salariul minim nu va creste de la 1 ianuarie, astfel ca in prima luna a anului va fi tot de 1.250 de lei. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu, a explicat ca urmeaza ca viitorul Executiv sa stabileasca noua valoare a salariului minim.

In campania electorala, Liviu Dragnea, seful PSD, a declarat ca va majora salariul minim pe economie la 1.450 de lei incepand cu luna februarie a anului 2017.

Vor fi eliminate 102 taxe nefiscale

Camera Deputatilor a decis sa retrimita legea propusa de PSD, cu privire la eliminarea celor 102 de taxe nefiscale, inapoi pe masa presedintelui. Klaus Iohannis, care a retrimis in Parlament proiectul, nu are o alta cale de atac, asa ca e obligat sa o promulge.

Iar dupa intrarea in vigoare a legii, romanii nu vor mai plati taxa radio-tv, timbrul de mediu, dar si unele taxe nefiscale:

Scumpiri

Asa cum spuneam mai devreme, dolarul e din ce in ce mai mare, iar de curand a avut un maxim istoric. Aprecierea monedei americane va duce si la o scumpire a produselor importate din SUA, dar si din alte tari care folosesc dolarul ca moneda etalon pentru exporturile realizate, asa cum este, de exemplu, China.

Se anticipeaza o scumpire a produselor importate din China, in special electronice si electrocasnice. Reprezentantii magazinului online Cel.ro au explicat recent pentru Ziare.com ca aceste produse se vor scumpi cu 10-20%.

In plus, preturile mezelurilor ar putea creste in perioada urmatoare cu cel putin 3-5%, din cauza scumpirii materiilor prime pentru producatorii romani de preparate din carne.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#schimbari fiscale 2017, #cresteri salarii 2017, #taxe impozite 2017, #1 ianuarie 2017 , #fiscal