Consilier al lui Ponta: Daca se aplica taxa pe constructii la Cernavoda, s-a terminat!

Marti, 20 Mai 2014, ora 21:45
3149 citiri
Consilier al lui Ponta: Daca se aplica taxa pe constructii la Cernavoda, s-a terminat!

Masura privind introducerea impozitului pe constructii speciale trebuia mai bine pregatita si discutata cu mediul de afaceri, intrucat sunt spete pe care initiatorii nu le-au avut in vedere, Guvernul cautand solutii pentru a aduce modificari, a afirmat Dragos Andrei, consilier de stat al premierului.

"In cateva zile urmeaza sa produca efecte taxa pe constructii speciale, este o masura care ar fi trebuit mai bine pregatita, discutata mult mai in detaliu cu reprezentantii mediului de afaceri pentru ca apar in fiecare zi spete noi pe care initiatorii la acel moment nu le-au avut in vedere.

Va dau un exemplu, poate nu este cel mai relevant, dar daca se aplica aceasta taxa reactoarelor de la Cernavoda, s-a terminat! Nuclearelectrica va avea o foarte mare problema pentru ca nu s-au luat in calcul toate aceste aspecte", a afirmat marti Andrei la Forumul National al IMM-urilor 2014.

Situatie atipica, creata de impozitul pe constructii speciale

Birul care a creat haos: Contribuabilii nu stiu cat trebuie sa plateasca si acuza Guvernul de lipsa de viziune

El a aratat ca, dupa sedinta de Guvern de marti, in care s-au adoptat normele metodologice care clarifica modul de achitare a impozitului pe constructii, prin hotarare, a avut o discutie cu ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu, la care a fost prezent si premierul, privind solutiile pentru eliminarea spetelor aparute in urma aplicarii acestui impozit.

"Suntem foarte preocupati cum putem astazi sa gasim portite sa modificam cu prilejul adoptarii unei legi - ordonanta se va transforma in lege - sa evitam aceste probleme", a precizat Andrei.

Normele au fost aprobate dupa ce mai multi reprezentanti ai mediului de afaceri au reclamat ca nu stiu inca in mod clar cum trebuie calculat impozitul, deoarece nu exista norme de aplicare, desi noua taxa a fost introdusa de la inceputul anului, iar prima plata aferenta trebuie efectuata pana la 26 mai.

Modificari la Codul Fiscal, de la 1 ianuarie: impozitul pe profit, TVA, accize, redevente

Problema i-a fost reclamata direct si premierului Victor Ponta, in urma cu doua saptamani, intr-o discutie cu directorii companiei Electromagnetica Bucuresti, acestia spunand ca nu au inca o idee clara legata de modul in care "s-ar pune problema privind taxa pe lucrari speciale".

Ponta: Va mai zic a 101-a oara ca toata lumea a inteles ce are de platit

Tot in acea zi, inainte sa ajunga la Electromagnetica, premierul Ponta a fost intrebat de jurnalisti ce se va intampla cu "taxa pe stalp", deoarece ar trebui sa fie incasata pana pe 26 mai si nu exista norme de aplicare, si a raspuns: "Cam de vreo 100 de ori v-am zis, va mai zicem a 101-a oara si o sa ma intrebati din nou, si anume: ne-am intalnit si cu mediul de afaceri, toata lumea a inteles foarte clar ce are de raportat si ce are de platit. Mai departe, ce sa va spun?".

Guvernul a introdus de la inceputul anului un impozit pe proprietate pentru constructiile speciale, de 1,5% din valoarea constructiei.

Impozitul este aplicat pentru constructii precum centrale hidroelectrice, statii si posturi de transformare, statii de conexiuni, centrale termoelectrice si nucleare, constructii pentru transportul energiei electrice, baraje, piste si platforme, sonde de titei, gaze si sare, rampe de incarcare - descarcare, cosuri de fum si turnuri de racire, iazuri pentru decantarea sterilului, helestee, iazuri, bazine, infrastructura transport feroviar, infrastructura drumuri si linii si cabluri aeriene de telecomunicatii.

La sfarsitul lunii aprilie, premierul Ponta a declarat ca Guvernul va obtine din impozitarea constructiilor speciale un surplus de venituri, cu mult peste tinta stabilita in mod precaut de FMI, care reprezinta unul dintre principalele argumente pentru a reduce contributiile de asigurari sociale.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#taxa constructii Cernavoda, #taxa constructii speciale, #Ponta taxa constructii , #fiscal