Cum justifica Teodorovici amnistia fiscala: Trebuie sa ne gandim la costul disparitiei unor companii

Joi, 19 Iulie 2018, ora 13:29
4341 citiri
Cum justifica Teodorovici amnistia fiscala: Trebuie sa ne gandim la costul disparitiei unor companii
Foto: Arhiva Hepta.ro

Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a vorbit din nou, joi, despre amnistia fiscala, dar nici de aceasta data nu a oferit detalii clare.

A incercat insa sa justifice aceasta masura precizand ca, daca acele companii cu datorii nu vor fi ajutate, costul disparitiei lor va fi mai mare decat cel al amnistiei.

"Sunt cam 100 miliarde de lei datorii la bugetul de stat de la persoane fizice si judicice catre stat. Ponderea principala e a persoanelor juridice, unde sunt si marile companii de stat. Unde, din cauza unui management foarte "inteligent", s-a ajuns in aceasta situatie.

Companiile de stat care nu mai au cum sa fie ajutate nici de catre stat si nici de catre alte companii partenere si care nu mai prezinta interes pentru alti investitori ar putea fi ajutate. Ca sa redevina atractive. Interesant ar fi sa ne gandim la costul disparitiei acestor companii, comparativ cu costurile amnistiei. Dar ar trebui sa avem grija ca din a doua zi sa nu sa se intample la fel. Se discuta, se cauta solutii", a declarat Teodorovici.

Totodata, ministrul de Finante a criticat presa afirmand ca se grabeste sa critice masurile anuntate de Guvern si le-a spus jurnalistilor ca, "daca eu nu spun bine lucrurile, dumneavoastra stiind ce vreau sa spun, vreau sa va rog sa le transmiteti asa cum trebuie".

"Amnistia fiscala vad ca e un subiect foarte la moda. Mi-as dori ca cei care se grabesc sa ne critice, mai ales din zona mass-media, sa se gandeasca: oamenii au nevoie de informatie curata despre acest subiect. Daca eu nu spun bine lucrurile, dumneavoastra, stiind ce vreau sa spun, vreau sa va rog sa le transmiteti asa cum trebuie", a subliniat ministrul.

Intrebat daca aceasta amnistie fiscala nu reprezinta un cadou pentru cei care au datorii la stat, Eugen Teodorovici a precizat ca vor exista si exceptii de la aceasta masura.

"Absolut deloc (amnistia nu reprezinta un cadou - n.red) . Insolventa si alte tipuri de datorii nu intra la amnistie. Cei care au datorii la chirie nu intra in posibila amnistie. Se prevad categorii care nu pot fi amnistiate. Hai sa discutam cand vom avea o forma mai clara a textului", a mai afirmat ministrul de Finante.

La inceputul lunii iulie, Eugen Teodorovici a anuntat ca se va discuta in cadrul coalitiei de guvernare si Guvernului despre introducerea amnistiei fiscale.

"Este in lucru un astfel de mecanism, ar putea stimula economia, nu pot sa va dau acum detalii. Vom discuta in coalitia de guvernare si in Guvern, vom vedea daca poate fi aplicata si care vor fi efectele", a declarat Eugen Teodorovici.

Ulterior, el a afirmat ca Guvernul ar putea decide o amnistie fiscala chiar in acest an, afirmand ca isi doreste ca acest lucru sa se intample cat mai rapid, pentru ca, spune el, ar fi o masura foarte buna pentru economie si mediul privat.

Zilele trecute, si Darius Valcov, consilier al premierului Viorica Dancila, a vorbit la un post de televiziune despre amnistia fiscala, precizand ca aceasta se va produce, pentru ca "in programul de guvernare acest lucru e prevazut, se vorbeste de restartarea mediului de afaceri".

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#amnistie fiscala, #Eugen Teodorovici amnistie fiscala , #fiscal