De ce a respins Iohannis Codul Fiscal, dar l-a promulgat pe cel de Procedura Fiscala - explicatii si implicatii

Marti, 21 Iulie 2015, ora 07:33
10148 citiri
De ce a respins Iohannis Codul Fiscal, dar l-a promulgat pe cel de Procedura Fiscala - explicatii si implicatii

Codul de Procedura Fiscala a fost promulgat, luni, de presedintele Klaus Iohannis, in timp ce Codul Fiscal a fost retrimis in Parlament, pentru reexaminare. Exista o legatura stransa intre cele doua? Ce a vrut sa transmita seful statului prin aceste decizii?

Iohannis a promulgat Codul de procedura fiscala si amnistia fiscala

Intre cele doua Coduri nu exista o "simbioza", chiar daca denumirile lor pot sugera acest lucru, sustin unii specialistii contactati de Ziare.com.

"Nu e nicio legatura. Unul reglementeaza modul de calcul al impozitelor, iar celalalt reglementeaza relatia dintre Fisc si contribuabil. La extrem, putem avea un nou Cod de Procedura si un Cod Fiscal vechi", a explicat avocatul Gabriel Biris, specialist in fiscalitate, pentru Ziare.com.

La randul sau, profesorul universitar Bogdan Glavan a prezentat care este principala diferenta dintre cei doi "stalpi" ai activitatii in domeniul fiscal.

"Aparent, nu e nicio contradictie. Asa cum ii spune numele, Codul de Procedura se refera la procedura prin care se incaseaza taxele, la procedura verificarii obligatiilor fiscale. Codul Fiscal se refera la tipul si cuantumul taxelor.

Codul de Procedura nu e instrument al politicii fiscale, asa cum e Codul Fiscal, ci doar unul de reglementare birocratica a perceperii taxelor", a explicat Bogdan Glavan pentru Ziare.com.

Bine, bine... Dar normele de aplicare?

La randul sau, Alin Chitu, partener al Tuca Zbarcea & Asociatii Tax, nu crede ca emiterea celor doua acte normative ar trebui interconditionata.

Insa el atrage atentia asupra unui aspect important. Inca nu au fost supuse dezbaterii publice normele de aplicare a Codului Fiscal, esentiale pentru firme, pentru a vedea cum trebuie sa isi organizeze activitatea si sa se pregateasca pentru noile schimbari.

"Din perspectiva mea, Codul Fiscal ar fi trebuit insotit in mod obligatoriu de normele de aplicare si acestea nici macar nu au fost supuse dezbaterii publice pana acum. Mai mult, este rezonabil sa credem ca ar fi trebuit sa cuprinda si noile reglementari de impozitare in domeniul hidrocarburilor, care sunt amanate de peste doi ani", sustine specialistul.

Ponta spune cine sunt liberalii care au votat Codul Fiscal: Ar fi o adevarata catastrofa pentru Romania!

Alina Gorghiu: Nu inteleg isteria pe care PSD o aduce in spatiul public cu privire la Codul Fiscal

Totusi, ar fi fost bine ca cele doua sa mearga mana in mana

Pe de alta parte, Daniel Anghel, vicepresedintele Consiliului Investitorilor Straini, ne-a precizat ca cele doua proiecte, Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala, au fost discutate in paralel de asociatiile mediului de afaceri si autoritatile fiscale.

"Astfel, atat mediul de afaceri, cat si Ministerul de Finante si ANAF au tratat acest pachet de acte normative in mod unitar, prevederile lor fiind dezbatute si agreate in baza unei viziuni comune, corelate. S-a dorit ca, prin promovarea ambelor acte normative, la pachet, sa se atinga atat de necesara modernizare si clarificare a legislatiei fiscale din Romania. Daca-mi permiteti comparatia, Codul Fiscal e ca mana dreapta, iar cel de Procedura Fiscala ca mana stanga dintr-un singur corp. Chiar daca, in principiu, putem supravietui cu o singura mana, ideal ar fi sa le avem pe amandoua", a opinat Daniel Anghel pentru Ziare.com.

El isi continua rationamentul si sustine ca prevederile din cele doua coduri sunt corelate, asa ca trebuie aplicate in comun. Mai mult, cele doua acte normative reprezinta "un important pas inainte in zona de claritate si predictibilitate a masurilor fiscale din Romania, chiar daca in privinta Codului de Procedura Fiscala cateva propuneri importante, care, in opinia mea, ar face diferenta in sens pozitiv, nu au fost luate in calcul in prezenta varianta".

Ponta tine cu dintii de Codul Fiscal si promite sa-l aplice: Am solutii

"Noi am solicitat o combinatie bine dozata intre constrangere si stimularea conformarii voluntare in actiunile ANAF de combatere a evaziunii fiscale, pentru ca va exista si in continuare riscul ca tot contribuabilii buni platnici sa fie afectati in mod negativ de anumite prevederi din Codul de Procedura Fiscala", a explicat vicepresedintele Consiliului Investitorilor Straini pentru Ziare.com.

De ce a separat Iohannis cele doua coduri?

Codul de Procedura Fiscala a fost aprobat, pe 24 iunie, in Parlament, impreuna cu Codul Fiscal. Ambele au fost trimise la promulgare catre presedintele Klaus Iohannis, care trebuia facuta in termen de cel mult 20 de zile de la primire. Seful statului poate cere Parlamentului, o singura data, reexaminarea legii. Si a facut acest lucru in cazul Codului Fiscal.

Iohannis retrimite Codul Fiscal la Parlament si subliniaza riscurile pe termen lung

Presedintele si-a motivat ideea prin faptul ca diminuarile de cote de impozitare nu sunt compensate in mod documentat de masuri de acoperire a deficitului rezultat.

Astfel, conform comunicatului emis de Presedintia Romaniei si explicatiilor oferite de consilierul prezidential pe probleme economice, Cosmin Marinescu, Guvernul nu ar fi aratat modul in care sunt respectate prevederile Codului Fiscal transmis spre promulgare cu privire la echilibrul bugetar asumat prin Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare (art. 498) si nici prevederile din Legea responsabilitatii fiscal-bugetare.

In replica, premierul Victor Ponta l-a acuzat ca actioneaza la comenzi externe.

Iohannis respinge Codul Fiscal: Ponta il acuza in termeni foarte duri ca ar actiona la comenzi externe

Ce a vrut sa transmita Klaus Iohannis

Dar de ce l-a respins pe unul si l-a promulgat pe celalalt? Se bat cap in cap cele doua actiuni?

"Codul de Procedura Fiscala nu are un impact direct semnificativ asupra veniturilor bugetare. Cu toate acestea, in mod evident, poate avea un efect indirect asupra bugetului prin cresterea eficientei colectarii. Din perspectiva tehnica, varianta promulgata reprezinta in mod clar o imbunatatire a cadrului legal si, prin urmare, ne putem astepta la o mai mare eficienta a colectarii taxelor si impozitelor.

Concluzia ar fi ca presedintele Romaniei este consecvent in abordarea conform careia, inainte de a fi reduse anumite cote de impozitare, trebuie crescuta eficienta colectarii, care sa creeze premisele necesare aplicarii unor masuri vizand diminuarea fiscalitatii", considera Alin Chitu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#Iohannis cod procedura fiscala, #cod procedura fiscala promulgat , #fiscal
Comentarii