Dezbatere asupra ultimelor modificari fiscale. Ce trebuie sa retina contribuabilii

Miercuri, 21 Noiembrie 2018, ora 14:47
1682 citiri
Dezbatere asupra ultimelor modificari fiscale. Ce trebuie sa retina contribuabilii
Foto: CC0 Creative Commons

Inca din prima luna, 2018 a demonstrat ca este anul marilor modificari fiscale atat pentru firme, cat si pentru persoanele fizice, detinand un record in acest sens pana acum.

Doar in primele trei luni au fost inregistrate 120 de modificari ale Codului Fiscal ce apareau ca ciupercile dupa sedintele de Guvern, potrivit unei statistici realizate de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Dintre acestea cele mai arzatoare subiecte au fost: split TVA, schimbarea vectorului fiscal, declaratia unica, repartizarea trimestriala a dividendelor si mutarea contributiilor sociale de la angajator la angajat. Dar le vom lasa in urma pe acestea si vom face in continuare o scurta dezbatere privind ultimele modificari fiscale.

Casele de marcat cu jurnal electronic, printre cele mai mari modificari fiscale

Contribuabilii mari si mijlocii au avut obligatia de a se dota cu noile case de marcat incepand cu data de 1 septembrie 2018, iar operatorii economici, care au calitatea de contribuabili mici, incepand cu data de 1 noiembrie 2018.

Avand in vedere procesul greoi de desfasurare si lipsa de informare a contribuabililor, Guvernul a hotarat ca dotarea cu noile case de marcat sa fie pe lista Legii prevenirii. Ce inseamna acest lucru? Ca in cazul unui control, societatea va fi sanctionata doar cu avertisment si va primi si un plan de remediere.

In plus, MFP (Ministerul Finantelor Publice) a asigurat contribuabilii persoane juridice ca nu vor primi sanctiuni nici dupa 1 noiembrie daca NU exista elemente de vinovatie din partea lor.

Reducerea TVA-ului la 5% pentru anumite servicii

Si reducerea TVA-ului s-a numarat printre cele mai mari modificari fiscale anuntate in ultima perioada. Incepand cu data de 1 noiembrie, se aplica cota de TVA de 5% pentru servicii de cazare, restaurant si catering si utilizarea facilitatilor sportive prin O.U.G. nr. 89/2018, act publicat in Monitorul Oficial nr. 854 din 9 octombrie 2018.

Dar lucrurile nu sunt atat de simple pe cat par in esenta. Una dintre cele mai mari probleme o reprezinta TVA-ul aplicat pentru preparatele servite la restaurant si cele luate la pachet. Spre exemplu, in cazul unei cofetarii, pentru prajiturile servite in interior se aplica TVA de 5%, iar pentru cele luate la pachet, acasa, se aplica TVA de 9%.

Contractele de chirie ar putea avea noi reguli

ANAF a supus dezbaterii publice, in luna octombrie, un proiect de ordin pentru aprobarea procedurii de inregistrare a contractelor de locatiune, precum modelul si continutului formularului "Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune".

Acesta prevede ca inregistrarea contractelor de chirie, in cazul persoanelor fizice, sa fie posibila din nou pentru proprietarii care doresc acest lucru. Surprinzator, documentul a aparut dupa ce Guvernul eliminase aceasta obligatie in luna martie a acestui an, dar Fiscul a schimbat din nou regulile jocului.

Potrivit acestui proiect, contractele de locatiune incheiate prin inscris sub semnatura privata pot fi inregistrate la organele fiscale centrale, din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Organul fiscal central competent este:

a) organul fiscal central in a carui evidenta locatorul este inregistrat ca platitor de impozite, taxe si contributii;

b) organul fiscal central in a carui raza teritoriala locatorul, persoana fizica rezidenta, are domiciliul fiscal, potrivit legii;

c) organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla bunul care face obiectul contractului de locatiune - in cazul persoanelor fizice nerezidente.

Modificari fiscale - noi reguli pentru contribuabilii mijlocii

Dupa mai multe amanari, in Monitorul Oficial nr. 967 din data de 15 noiembrie 2018 a fost publicata Hotararea Guvernului nr. 884 din 9 noiembrie 2018 pentru modificarea Hotararii Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea si functionarea ANAF.

Incepand cu data de 1 noiembrie 2018, contribuabilii mijlocii vor efectua plata obligatiilor fiscale la Trezoreria municipiului resedinta de judet. De la aceasta data revin in administrarea organului fiscal de la nivel judetean sau al municipiului Bucuresti dupa ce, prin Legea nr. 30/2018 au fost completate dispozitiile art. 30 din Codul de procedura fiscala.

Majorarea salariului minim se face de la 1 decembrie

Ultima varianta propusa si stabilita, printr-o ordonanta de urgenta, adoptata de Guvern este data de 1 decembrie. Initial mai fusesera anuntate datele de 1 ianuarie 2019 si chiar 1 noiembrie 2018, decizie ce a bulversat angajatorii care nu sunt multumiti de noua masura.

Salariul minim de baza va fi 2.080 de lei de la inceputul lunii viitoare, iar salariul minim pentru cei care au studii superioare ori vechime mai mare de 15 ani sa fie 2.350 de lei. Singura conditie este ca cei cu studii superioare sa activeze in domeniul in care au incheiat facultatea.

Alte modificari fiscale: 2019 vine cu scumpiri

Nici nu s-a incheiat anul 2018 ca deja s-au anuntat urmatoarele modificari fiscale. Codul Fiscal va fi modificat din nou pentru ca accizele sa creasca peste nivelul prevazut in prezent in legislatie, astfel incat sa fie actualizate cu inflatia.

Asadar, romanii vor fi nevoiti sa scoata mai mult din buzunar pentru benzina, motorina, alcool, tigari si electricitate incepand cu anul urmator.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#modificari fiscale, #codul fiscal , #fiscal