Fiscul isi trimite spioni in baruri, restaurante si cluburi: Care e baza legala si ce risca firmele

Miercuri, 12 Octombrie 2016, ora 07:12
12098 citiri
Fiscul isi trimite spioni in baruri, restaurante si cluburi: Care e baza legala si ce risca firmele
Foto: Arhiva Facebook/ANAF

Intra in club sau in restaurant, isi comanda ceva si se asaza la masa. Dar nu e orice client obisnuit, ci un inspector fiscal imbracat in civil. El are rolul de a supraveghea activitatile acestor afaceri, iar daca observa nereguli, atunci isi cheama colegii.

In general, "spionii" Fiscului vor sa vada daca se emit bonuri fiscale, se uita daca toti banii sunt bagati in casa de marcat si sunt atenti la modul in care e vanduta marfa.

Pentru ei, o noapte petrecuta intr-un club sau o cina luata la restaurant este, de fapt, o munca de documentare. Insa care e baza legala care le da dreptul sa umble prin localuri fara uniforma si fara insemnele ANAF?

"Personalul Agentiei care ocupa functii publice de inspector antifrauda poarta, in timpul serviciului, uniforma, insemne distinctive, ecusoane si, dupa caz, armament si alte mijloace tehnice utilizate ca mijloc individual de aparare, protectie si comunicare, care se atribuie gratuit. In anumite situatii, in realizarea atributiilor de serviciu, inspectorii antifrauda pot imbraca tinuta civila", este art. 5, alin. (1) din ordonanta de urgenta nr. 74/2013, arata reprezentantii Fiscului, in raspunsul la solicitarea Ziare.com.

Ce fac "spionii" Fiscului

Insa inspectorii fiscali in civil nu au voie sa intervina, ci doar sa observe si sa semnaleze neregulile mai departe.

Ei monitorizeaza activitatea cluburilor, barurilor si restaurantelor si isi cheama colegii in uniforma doar in anumite cazuri, potrivit Digi 24.

De exemplu, daca vor observa ca banii nu sunt pusi in casa de marcat, ci separat, sau daca cineva vine sa colecteze banii negri.

O astfel de campanie de monitorizare a fost demarata in 2016 de ANAF, insa reprezentantii institutiei nu au dorit sa ne comunice data pana la care vor fi facute astfel de "filaje".

Insa nu e prima data cand inspectorii fiscali merg imbracati in civil prin localuri. Astfel de actiuni au fost demarate in Capitala si in statiunile de pe litoral si vara trecuta, de exemplu.

Inspectorii fiscali vor ponturi de la populatie

In general, inspectorii fiscali fac pe "spionii" in localurile despre care au informatii ca se incalca legea. Astfel, ANAF incurajeaza cetatenii sa sesizeze neemiterea bonului fiscal sau refuzul operatorilor economici de a elibera bonul fiscal la numarul de telefon 800.800.085, care e gratuit si disponibil 24/24.

In plus, persoanele care detin informatii concrete referitoare la posibile fraude fiscale sau vamale pot transmite sesizari si in scris, prin e-mail, la adresa petitii.anaf@mfinante.ro, sau la registratura ANAF din Bucuresti, str. Apolodor nr. 17, sector 5.

Cum sunt pedepsiti cei ce incalca legea

Potrivit legii, firmele savarsesc o contraventie atunci cand:

  • nu emit bon fiscal pentru toate bunurile livrate, serviciile prestate sau bacsisurile incasate,
  • emit bonuri cu o valoare inferioara pretului de vanzare a bunului sau tarifului de prestare a serviciului,
  • nu inregistreaza intr-un registru special toate operatiunile efectuate si nu emit chitante atunci cand aparatul de marcat s-a defectat, ceea ce va determina existenta unei sume nejustificate;
  • nu intocmesc documente justificative pentru sumele introduse magazin, altele decat cele pentru care au emis bonuri fiscale sau cele inscrise in registrul special, precum si pentru sumele extrase din magazin, altele decat cele utilizate pentru a acorda rest clientului.

Iar in functie de sumele nejustificate gasite de inspectorii fiscali in casele de marcat pot fi aplicate urmatoarele sanctiuni:

- avertisment, in situatia in care suma nejustificata rezultata este de pana la 300 lei inclusiv, dar nu mai mult de 3% inclusiv din valoarea totala a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, inregistrata de aparatul de marcat electronic fiscal si/sau in registrul special la data si ora efectuarii controlului ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei controlului;

- amenda de 3.500 lei, in situatia in care suma nejustificata este de pana la 300 lei inclusiv, dar mai mare de 3% din valoarea totala a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, inregistrata de aparatul de marcat electronic fiscal si/sau in registrul special la data si ora efectuarii controlului ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei controlului;

- amenda de 12.500 lei, in situatia in care suma nejustificata este cuprinsa intre 300 lei si 1.000 lei inclusiv, dar mai mica de 3% inclusiv din valoarea totala a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, inregistrata de aparatul de marcat electronic fiscal si/sau in registrul special la data si ora efectuarii controlului ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei controlului;

- amenda de 17.500 lei, in situatia in care suma nejustificata este cuprinsa intre 300 lei si 1.000 lei inclusiv, dar mai mare de 3% din valoarea totala a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, inregistrata de aparatul de marcat electronic fiscal si/sau in registrul special la data si ora efectuarii controlului ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei controlului.

- amenda de la 22.500 lei, in situatia in care suma nejustificata este mai mare de 1.000 lei, dar mai mica de 3% inclusiv din valoarea totala a bunurilor serviciilor prestate, inregistrata de aparatul de marcat electronic fiscal si/sau in registrul special la data si ora efectuarii controlului ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei controlului;

- amenda de la 27.500 lei, in situatia in care suma nejustificata este mai mare de 1.000 lei si mai mare de 3% din valoarea totala a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, inregistrata de aparatul de marcat electronic fiscal si/sau in registrul special la data si ora efectuarii controlului ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei controlului

- suspendarea activitatii firmei pentru 30 de zile, incepand cu cea de-a doua sanctiune aplicata la aceeasi unitate intr-un interval de 24 de luni.

Totusi, daca firma achita amenda sau jumatate din cuantumul acesteia, dupa caz, precum si o suma egala cu de zece ori amenda aplicata, atunci firma poate fi redeschisa dupa 24 de ore de cand se face dovada platii la organul fiscal.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#agenti sub acoperire Fisc, #spioni Fisc, #lege spioni Fisc , #fiscal