Fiscul si ITM nu te vor mai amenda fara sa te avertizeze mai intai. Cum va functiona legea preventiei

Vineri, 17 Februarie 2017, ora 11:30
12625 citiri
Fiscul si ITM nu te vor mai amenda fara sa te avertizeze mai intai. Cum va functiona legea preventiei
Foto: Arhiva Ziare.com

Autoritatile nu vor mai putea amenda o firma, fara ca mai inainte sa o avertizeze si sa o indrume pentru a intra in legalitate. Acesta este principiul care sta la baza legii preventiei, aflata in dezbatere publica.

Noile prevederi ale legii preventiei, aflata acum in dezbatere publica, se vor aplica pentru sanctiunile prevazute de Codul Fiscal, Codul de Procedura Fiscala, Legea securitatii si sanatatii in munca, Codul Muncii, Legea privind sistemul asigurarilor pentru somaj, Legea contabilitatii, Legea dialogului social, Legea privind ucenicia in munca.

In plus, masurile vor fi valabile si pentru sanctiunile prevazute de alte acte normative, precum HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor, OG 21/1992 privind protectia consumatorului sau Legea nr. 52/2011 privind activitatile zilierilor.

Ce inseamna preventia

Un operator economic va putea fi sanctionat doar dupa ce va fi avertizat si indrumat de organele de control, acesta fiind de altfel si principiul care va sta la baza noilor prevederi:

"Componenta de preventie trebuie sa prevaleze mai ales atunci cand ne referim la mediul de afaceri, iar o masura de preventie inaintea unei masuri punitive inseamna timp pretios oferit intreprinzatorului pentru a se conforma. Sunt sigur ca, pe termen lung, aceasta lege atat de asteptata de mediul de afaceri va contribui semnificativ la imbunatatirea modului in care acesta functioneaza", spunea in ianuarie fostul ministru Florin Jianu, in cadrul sedintei de guvern in care au fost prezentate prevederile propuse.

Care va fi mecanismul de functionare

Asa cum am precizat deja, in momentul in care vor descoperi o neregula la firme, de natura contraventionala, inspectorii Fiscului ori cei ai Inspectiei Muncii nu vor mai aplica sanctiunea la prima constatare a unei fapte.

Potrivit informatiilor furnizate de Liviu Rogojinaru, presedintele Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), mecanismul de functionare a preventiei va fi urmatorul:

- inspectorul va incheia un proces-verbal de constatare a neregulilor si va redacta planul de conformare, care va cuprinde aspecte ce trebuie remediate, precum si termenul de conformare pentru fiecare fapta;

- termenul de conformare nu va fi mai mic de 7 zile lucratoare;

- dupa expirarea termenului de conformare, organul de control va avea dreptul sa reia controlul;

- in cazul in care se constata ca nu au fost respectate obligatiile stabilite in planul de conformare, in termenul acordat, organul de control va aplica sanctiunile prevazute de actele normative.

Totodata, este important sa precizam ca un contribuabil va putea beneficia de masurile de preventie o singura data pentru fiecare fapta care constituie contraventie, intr-un termen de trei ani.

Exemple de aplicare

Reprezentantii CNIPMMR au oferit si cateva exemple concrete de aplicare a noului mecanism, de indata ce proiectul de lege isi va incheia parcursul legislativ si se va aplica.

Iata cateva astfel de exemple, in care inspectorii nu vor trece direct la aplicarea sanctiunilor, ci vor oferi entitatilor acel ragaz de minimum 7 zile lucratoare:

- neafisarea in mod vizibil a denumirii unitatii, a codului unic de inregistrare la registrul comertului, din care sa rezulte obiectul/obiectele de activitate al/ale societatii pentru care este autorizata sa functioneze, precum si afisarea si respectarea orarului de functionare - abatere sanctionata, conform normelor in vigoare, cu amenda de la 1.000 la 10.000 de lei;

- nerespectarea prevederilor legale privind inregistrarea de catre angajator a demisiei, sanctionata in prezent cu amenda cuprinsa intre 1.500 si 3.000 de lei;

- neanuntarea in termen de trei zile a agentiilor pentru ocuparea fortei de munca cu privire la incadrarea in munca, conform legii, a persoanelor din randul beneficiarilor de indemnizatii de somaj - abatere pentru care autoritatile de control aplica amenzi de la 5.000 la 10.000 de lei;

- necomunicarea agentilor pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza isi au sediul, a tuturor locurilor de munca vacante, in termen de cinci zile lucratoare de la vacantarea acestora, sanctionata tot cu amenzi cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei.

Cand nu se va aplica legea preventiei.

In anumite cazuri, vor fi prevazute exceptii pentru evitarea aplicarii legii preventiei.

Practic, este vorba despre situatiile in care autoritatile nu vor acorda acel termen de conformare, iar angajatorii verificati nu vor putea invoca necunoasterea legii, urmand sa fie direct sanctionati. Mai exact, este vorba despre urmatoarele cazuri:

- este utilizata munca nedeclarata ("munca la negru") ;

- angajarea unui salariat se face sub nivelul salariului minim garant in piata;

- este pusa in pericol sanatatea si viata consumatorilor;

- intarzierea in luarea deciziei de impunere ce determina un pericol pentru constatarea situatiei fiscale reale privind executarea obligatiilor contribuabilului/platitorului sau pentru luarea altor masuri prevazute de lege;

- urmeaza sa se ia masuri de executare silita.

Spre exemplu, pentru "munca la negru", respectiv pentru primirea la munca a pana la cinci persoane fara incheierea unui contract individual de munca, organele de control nu vor mai fi indulgente si nu vor aplica legea preventiei, urmand sa aplice direct amenzile prevazute de lege (intre 10.000 si 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata).

Articol realizat de cabinetul de avocatura Coltuc

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#legea preventiei prevederi, #legea preventiei schimbari , #fiscal
Comentarii